• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

23.06.2023

11:18

ANALIZA SEZONE - KK CRVENA ZVEZDA: Duško izvukao maksimum, moglo je to i bolje, ali u vitrinama su još dva pehara

Starsportphoto

Crvena zvezda

ANALIZA SEZONE - KK CRVENA ZVEZDA: Duško izvukao maksimum, moglo je to i bolje, ali u vitrinama su još dva pehara

Podeli vest

Podeljena su mišljenja navijača Crvene zvezde o sezoni koja je iza košarkaša - deo je ljut i veruje da je to moglo i moralo mnogo bolje, a deo je zadovoljan osvajanjem Kupa Radivoja Koraća i Košarkaške lige Srbije.

Sve u svemu, većina pristalica Zvezde svesna je da je Partizan ove sezone potpuno zasluženo stigao do trofeja u ABA ligi. Međutim, ekipa Duška Ivanovića jeste imala šansu, doduše minimalnu, da otme pehar iz ruku igrača Partizana u krcatoj beogradskoj "Areni".

Ipak, poslednji nalet odbili su Panter i drugovi, pa će Zvezda nakon godina surove dominacije morati da se zadovolji ulogom vicešampiona. Ono što će crveno-belima ostati u sećanju ove sezone je - loša selekcija tima na startu sezone, dolazak Duška Ivanovića, vrlo dobra doselekcija u toku takmičarske godine, zabrana Evrolige da se registruje Fakundo Kampaco, dva trofeja u vitrinama i zamalo TOP 8 Evrolige i zamalo odbrana trona u ABA ligi! Sada se čeka odluka da li će ekipa sa Malog Kalemegdana igrati u Evroligi naredne sezone. Utisak je da hoće i da je zaslužila, ali dok ne bude zvanično postojaće mala strepnja u crveno-belom taboru.

Foto: Starsportphoto

 

Krenimo redom... Nije baš najjasnije šta je Zvezda radila prošlog leta, odnosno bolje rečeno, da li je uopšte imala novca da pravi snažnu ekipu za najmanje odbranu trona u ABA ligi. Dovedeni su, blago rečeno, mahom epizodisti u prethodnim klubovima. Hasan Martin nije imao bitnu ulogu u Olimpijakosu, baš kao ni Ben Bentil u Armaniju, Džon Holand je bio lider Burse, ali ispostavilo se da je to premalo za evroligaški nivo. Došao je Džejlen Adams, momak iz australijske lige, koji se nije snašao, kao i Dalibor Ilić, koji još uvek nije za najviši nivo košarke.

Kao prava pojačanja ispostavili su se Nemanja Nedović i Filip Petrušev, dok ulogu Miroslava Raduljice ne treba ni komentarisati. Nedović jeste bio jedan od lidera tima, Petrušev je strahovito napredovao, ali prethodni trener Vladimir Jovanović nije uspeo da uklopi tim.

Foto: Starsportphoto©

 

Utisak je da je tada Zvezda i izgubila korak za Partizanom i za prvim mestom na kraju ligaškog dela ABA lige. Desio se onaj poraz od Zadra u "Pioniru", nakon čega je uprava na čelu sa Nebojšom Čovićem reagovala i dovela Duška Ivanovića. Prekaljenog crnogorskog stručnjaka, koji se pokazao kao fantastičan stručnjak.

Pre toga, klub je pojačao Luka Vildoza, koji je nakon Duškovog dolaska postao, zajedno sa Nedovićem, najbolji i najvažniji igrač Zvezde. Sa Jovanovićem skor u Evroligi bio je 1-6, a sa Ivanovićem usledio je uspon kakav su "delije" mogle samo da požele!

U danima kada je Partizan prolazio kroz najveću krizu, Zvezda je gazila kao nikad dosad u Evroligi! Vezali su šest pobeda, a potom i dve nad večitim rivalom Partizanom - jednu u ABA ligi, jednu u Evroligi. Bajkovito je to delovalo. Vildoza je bio MVP Evrolige u decembru, Nedović je rešio meč sa Partizanom u poslednjoj sekundi, a onda je u jeku najjače euforije stigao i Fakundo Kampaco, najveće i najskuplje pojačanje u istoriji kluba i srpske košarke!

Foto: Starsportphoto

 

To je, utisak je, bilo previše lepo da bi potrajalo! Usledila je žestoka reakcija Evrolige, za koju iz Zvezde veruju da je Partizan umešao prste, pa je Fakundu Kampacu zabranjeno da igra mečeve do marta. Usledio je pad forme. Na nekim evroligaškim mečevima sudije su, blago rečeno, sprečile Zvezdu da dođe do trijumfa. Primer su dueli sa Barselonom i Žalgirisom. Igrala je Zvezda ABA ligu sa Kampacom, a Evroligu bez njega i to je uticalo na ekipu.

Usledio je i poraz od Partizana u Evroligi i to pred "delijama", a onda je uspon najavljen osvajanjem Kupa Radivoja Koraća. Naročito pobedom nad večitim rivalom u polufinalu. Umesto da to bude zamah za tim Duška Ivanovića, usledio je žestok pad forme.

Foto: Starsportphoto

 

Ređali su se porazi u Evroligi, nije pomogao ni Kampaco, a kiksevi protiv Albe u Beogradu i Bajerna u Minhenu ugasili su nadu da će crveno-beli u četvrtfinale. Kada je to već postalo jasno, Duško Ivanović je podigao formu ekipe, pa je Zvezda u završnici elitnog takmičenja i u četvrtfinalu i polufinalu ABA lige ponovo delovala zastrašujuće moćno.

Zadar i Budućnost su rešili rutinski, a onda je usledila ogromna pauza dok se čekalo da Partizan uđe u finale. Žalili su se iz Zvezde, čak su pričali da će se ugojiti i izgubiti fokus... Na kraju, kao što se očekivalo, izgubili su mečeve u gostima i dobili kod kuće. Sasvim realno. U međuvremenu osvojen je još jedan trofej šampiona Srbije, što je svakako značajan pehar u Zvezdinim vitrinama.

Ostaje da se vidi šta će biti sa timom Zvezde. Najverovatnije, biće to totalna rekonstrukcija. Otišao je Luka Vildoza u Panatinaikos, ide Ognjen Dobrić u Virtus, Filip Petrušev u Filadelfiju, Stefan Marković završava karijeru, Fakundo Kampaco će verovatno u Real, Hasan Martin i Ben Bentil izgleda neće dobiti nove ugovore... Na pragu odlaska su i Nikola Ivanović, Ognjen Kuzmić, Miroslav Raduljica... Zasad je realno da ostane Nemanja Nedović, kapiten Branko Lazić, Stefan Lazarecvić, Dalibor Ilić, a ne zna se šta će biti sa Lukom Mitrovićem.

Foto: Starsportphoto©

 

Duško Ivanović trebalo bi da ostane na Malom Kalemegdanu. Prekaljeni Crnogorac dobiće odrešene ruke da ovog puta formira tim po svom ukusu. Ako bude sredstava, a sva je prilika da hoće, nema sumnje da će iskusni strateg napraviti fantastičnu ekipu, nesumnjivo moćniju od ove koja je okončala ovu sezonu.

Ostaje da se vidi i da li će Zvezda igrati Evroligu naredne sezone. Sve ukazuje da hoće, ali zvanična odluka biće doneta za šest dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vladimir

pre 11 meseci

Dugo ne pratim "Informer" jer nema ni trunke objektivnosti kada je u pitanju KK CZ. Juče i danas sam pogledao šta pišete u vezi finala ABA lige. Ista meta isto odstojanje. Zaposlite konačno profesionalnog i objektivnog novinara a ne navijača. Opet se odjavljujem.

Doca

pre 11 meseci

Sve tačno napisano. Selekcija na početku, Zadar, Alba i Bajern a kad dodamo tužakanje bodibabaroge jasno je da nismo mogli bolje. I ovo je ipak uspeh.

Juca

pre 11 meseci

Srećno u Ulebkupu a možda je bolje da igrate Ligu šampiona, ipak ste vi šampioni takmicenja gde Partizan nije igrao ali je igrao nikad jači Fmp ahahaha

sledeća vest

Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika
Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika

Predsednik opštinskog odbora SNS Vračar Nenad Djordjević izjavio je da je koalicija “Aleksandar Vučić - Vračar sutra” zajedno sa još najmanje tri izborne liste koje imaju odbornike u Skupštini opštine Vračar utvtrdila većinu za konstituisanje vlasti u ovoj beogradskoj opštini.

03.06.2024

00:33

Vesti

Stručnjaci otkrivaju kada je pravo vreme za kupovinu! Evo gde su drva najjeftinija
Društvo

Stručnjaci otkrivaju kada je pravo vreme za kupovinu! Evo gde su drva najjeftinija

Leto još nije počelo, a mnogi već razmišljaju o grejanju sledeće zime. Građani koji se greju na drva i pelet već obilaze stovarišta i kupuju ogrev, budući da je sada jeftiniji. I profesor Branko Glavonjić savetuje da se ne čeka septembar i oktobar, jer nije realno očekivati neki drastičan pad cena u narednom periodu. Branko Glavonjić je rekao da se građanima već od marta, aprila, savetuje da je pravo vreme da počnu sa nabavkom ogreva za sledeću grejnu sezonu. Trend pada cena drvnih goriva se nastavio i u maju

03.06.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!
Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!

Osumnjičeni za ubistvo male Dankke Ilić(2) Srđan Janković iz Luke, koji se dva meseca u zatvoru branio ćutanjem rešio je da progovori i svoj iskaz vezano za ovaj slučaj pred tužiocem iznese sutra 4. juna za kada je zakazano saslušanje u VJT u Zaječaru! koje vodi istragu ,to je potvrdio nvnarima tokomprotekle nedelje i njegov branilac Živadin Bogdanović.

03.06.2024

09:29

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija