• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Marko Vuletić

20.12.2023

10:14

Bjelica, Duško, Nejpir, Tobi... Kako je propao Zvezdin "projekat"?

Starsportphoto

Crvena zvezda

Bjelica, Duško, Nejpir, Tobi... Kako je propao Zvezdin "projekat"?

Podeli vest

Košarkaši Crvene zvezde doživeli su sinoć novi poraz u Evroligi, ali je pomenuti meč sa Real Madridom ostao u senci iznenadnog izostanka Šabaza Nejpira za kojeg se kasnije utvrdilo da napušta Mali Kalemegdan. Nažalost, Amerikanac nije jedini koji bi uskoro mogao promeniti sredinu.

Crvena zvezda je ove sezone u Evroligi podbacila i to je svima jasno, ali se postavlja pitanje, zašto je to tako?

Vicešampion regiona je uspeo da upiše samo pet trijumfa (svih pet kod kuće) i čak deset poraza što je dovoljno tek za 17. poziciju na tabeli najjačeg košarkaškog takmičenja Evrope.

Foto: Starsportphoto

Sunovrat Crvene zvezde u Evropi

Nakon poslednjeg bledog izdanja protiv Real Madrida (58:72) i to pred domaćim navijačima, "delije" su  sinoć saznale da najveće letošnje pojačanje Šabaz Nejpir napušta Beograd. Amerikanac je, navodno nezadovoljan situacijom u klubu i svojom ulogom, dogovorio povratak u Armani. 

Kao potencijalno rešenje spominje se razmena između Nejpira i Kevina Pengosa koji već duže vreme pokušava da napusti Milan, ali još uvek nije potvrđena umešanost drugog igrača u eventualnu razmenu.

Čini se da je ovo samo inicijalna kapisla i da će tektonske promene tek zadesiti tim Janisa Sferopulosa, ali krenimo redom...

Pre svega, treba napomenuti promenu trenera nakon samo četiri odigrana kola Evrolige.

Tada je kao krivac za loše rezultate označen Duško Ivanović, a na njegovo mesto doveden je Janis Sferopulos. 

Foto: Starsportphoto

Janis Sferopulos

Crnogorski trener je krenuo put Vitorije gde je po drugi put preuzeo Baskoniju, a grčki stručnjak je u Beograd stigao nakon što je poslednji angažman imao 2022. u Makabiju.

Dodatnu "so na ranu" svim simpatizerima Crvene zvezde dodaje i podatak da su popularni "jarčevi" procvetali otkad ih sa klupe vodi Ivanović i trenutno su na deobi sedme pozicije elitnog evropskog takmičenja.

Međutim, prva zabrinutost kod navijača ovog kluba je počela mnogo pre promene trenera. Pre samog početka sezone, da budemo precizni.

Tada je kao prava "transfer bomba" najavljen dolazak proslavljenog srpskog košarkaša Nemanje Bjelice na Mali Kalemegdan, ali nekadašnji NBA košarkaš nije upisao ni minuta do dana današnjeg, dok je njegov status u klubu i dalje nepoznat.

Foto: Starsportphoto

Nemanja Bjelica na predstavljanju u Crvenoj zvezdi

Zajedno sa njim, put Beograda krenula su mnoga poznata košarkaška imena i delovalo je da će Crvena zvezda imati sastav koji će konkurisati za sam vrh Evrolige.

Sada, ipak, svima je jasno da je posao odabira igrača odrađen jako loše. 

Mnogo se očekivalo od Rokasa Gedraitisa koji je za sada upisao samo jednu utakmicu na očekivanom nivou i to u porazu od Baskonije (24 poena, šest skokova).

Brazilac Jago Dos Santos se Zvezdi preporučio odličnim izdanjem na Mundobasketu i upisao je nekoliko jako dobrih igara u dresu crveno-belih, ali je i njegov učinak izostao u poslednjim porazima tima.

Još jedan igrač koji je klupski angažman pronašao zahvaljujući odličnom Svetskom prvenstvu je i Majk Tobi. Naturalizovani Slovenac je letos, zajedno sa Lukom Dončićem, predvodio "zmajčeke", a u Crvenoj zvezdi nikako da prikaže ni delić svojih kvaliteta.

Foto: Starsportphoto

Majk Tobi

Kao njegova zamena u ekipu je doveden Fredi Gilespi, dok će Tobi, prema svemu sudeći, karijeru nastaviti u španskom Tenerifeu.

Sam dolazak doskorašnjeg košarkaša Bajerna može značiti da se Marku Simonoviću i Daliboru Iliću smeši promena sredine. Simonović je stigao direktno iz NBA lige, ali nije pokazao ništa što bi opravdalo velika očekivanja od njega. Ilić, sa druge strane, nikako ne uspeva da se nametne i većinu mečeva presedi na klupi bez ijednog minuta provedenog na parketu.

Takođe, Ognjen Kuzmić je, gotovo izvesno bivši, pošto se na njegove usluge ne računa otkad je na trenersku poziciju postavljen Sferopulos.

Jedina uteha za ovu razočaravajuću sezonu, bila bi osvajanje Admiral bet ABA lige, gde je Zvezda ubedljivo prva sa samo jednim porazom i čak 11 pobeda.

 

Učinak Zvezdinih stranaca u Evroligi
Nejpir
9,8 poena po meču
Tobi
3,8 poena po meču
Gedraitis
9,3 poena po meču
Dos Santos
5,4 poena po meču

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija