• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Jelena Nedeljković

04.02.2024

10:39

Zvezdina proleća mirišu na titulu: Milojevićev pohod sa najiskusnijima

Starsportphoto, Pedja Milosavljević

Crvena zvezda

Zvezdina proleća mirišu na titulu: Milojevićev pohod sa najiskusnijima

Podeli vest

Odavno je prolećni deo sezone u Srbiji postao sinonim za Zvezdine neverovatne uspehe, a trener Vladan Milojević nema nameru da odstupi od šablona. Uradiće sve što može da odbrani titulu, a za to je pažljivo odabrao najiskusnije igrače iz svog tima.

Postoji taj jedan stih "Al svako proleće na tebe miriše", čiji je deo spota snimljen baš na "Marakani". Naravno, pesma nema veze sa Crvenom zvezdom, ali ako postoje slučajnosti, onda je ovo jedna od njih. Svi koji barem i površno prate fudbal u Srbiji, znaju da kad dođe ovaj deo sezone, malo ko može da stane na crtu crveno-belima. Dešavalo se da u jesenjem delu zabrljaju, da dočekaju nastavak takmičenja sa bodom zaostatka kao sad ili sa pet bodova, kao 2022. godine. Ali činjenica da su šest puta za redom osvojili titulu jasno svedoči da je kad je bilo najpotrebnije, Crvena zvezda dodala gas. 

Ništa manje ne očekuje se ni ovog puta. Uostalom, zato je u danu kada je ekipa trebalo da krene na odmor, smenjen dotadašnji trener Barak Bahar, a doveden Vladan Milojević. Mlađe generacije na pamte Bari. One pamte onaj Krasnodar iz 2017. godine i prvi veliki uspeh posle godina mučenja. Pamte i Salcburg iz 2018. godine i prvi plasman u Ligu šampiona. Personifikacija za sve te uspehe im je upravo Vladan Milojević, čovek koji je pokušao da ugura Zvezdu u kolosek iz kojeg je davno ispala. Sad kad je bilo teško i kad se videlo da tim posrće, uprava je opet posegla za Milojevićem, u nadi da će da ugasi požar, umiri duhove oko kluba i sačuva titulu.

Foto: FK Crvena zvezda

 

Prihvatio se iskusni stručnjak posla, ali uz svoja pravila. Ono osnovno je - neće biti eksperimentisanja. Bilo je u prošlosti zamerki na njgove utakmice, komentara kako Zvezda ne igra lepršavo i atraktivno, kako da gol i zatvori se. Ništa od toga nije ga doticalo. Ostalo je veran sebi, svom stilu igre i svojim zahtevima, a oni glase: hoću da pobeđujemo i hoću da osvajamo bodove. Sve ostalo je samo plus. E baš tako će i da postavi ekipu, da donosi pobede, jer na kraju dana ili ako baš hoćete - na kraju sezone - samo će se to računati. 

Stoga nema dileme da će na golu biti Omri Glazer, možda i najbolja zaostavština Baraka Bahara. Golman izraelske reprezentacije postao je rekorder po broju odbrana u Ligi šampiona na jednom meču. Duelu na "Itihadu" protiv Mančester sitija. Ako ćemo pošteno, imao je i kikseva, ali ono što je činio dobro, preporučuje ga da bude poslednji bedem odbrane u Milojevićevom timu. Ako je mogao na "Itihadu", moći će i po superligaškim terenima. 

Foto: EPAIMAGES

 

Ispred njega bi trebalo da ordiniraju Kosta Nedeljković, Uroš Spajić, Aleksandar Dragović i Milan Rodić. Jeste Nedeljković igrač Aston Vile i uvek ima ona teorija da nema potrebe uigravati tuđe fudbalere. Međutim, on je desni bek kakav je Zvezdi potreban i iskoristiće ga do poslednjeg trenutka. Šalio se u intervjuu za Informer Rodić da ne bi imao ništa protiv da Zvezda nađe još jednog levog beka, da čovek nekad malo odmori. Čak i da dođe drugi levi bek, što bi moglo da se desi ovih dana, Rodić će i dalje imati zavidnu minutažu. On je, uz Milojevića, a možda i više od njega, simbol Zvezdinih pobeda, uspeha, sedam grupnih faza evropskih takmičenja i učesnik većine mečeva poslednjih sedam godina. Kao takav, ima zacementirano mesto u startnoj postavi. Da se ne uvredi talentovani Viktor Radojević, mnogo će morati da napreduje, pre svega fizički, pa da bude prvi izbor uz levu aut liniju. O Dragoviću je suvišno trošiti reči, pošto mu nema odlaska dok ne donese timu još jednu titulu.

Gužva u sredini terena biće jednostavno raščišćena: i tu će igrati najiskusniji. In Bom Hvang je prvi izbor, a uz njega ćemo u većini mečeva verovatno gledati Srđana Mijailovića. Uz sve vrline Gelor Kanga nije nikada uspeo da priraste za srce aktuelnom treneru (kao što je nekim drugim ljudima sa uticajem u klubu) i nije žalio da ga se odrekne 2018. godine. Računaće na njega, ali u manjoj meri. 

U svom dobro razrađenom sistemu 4-2-3-1, na slatkim mukama biće trener kad bude birao klasične i ofanzive veziste. Ovaj sad Mirko Ivanić i onaj od pre tri godine, nisu isti igrači. Nema dileme da će Vojvođanin mirnog temperamenta biti pokretač tima. Iskustvo, smirenost, ali i igrački bezobrazluk koji je godinama stekao, sve su što je potrebno Zvezdi. Kad njemu ide dobro, u stanju je da pokrene i preokrene igru celog tima. Vreme će pokazati je li Bukari po ukusu novog trenera, ali trebalo bi i on da bude standardan. Za još jedno mesto, biriće se Piter Olanjinka i Žan Filip Kraso. Nema sumnje da će obojica dobijati minutažu.

Foto: Starsportphoto

 

Osim što bi ovo moglo da bude Zvezdino proleće, deo slave mogao bi da pokupi i napadač Šerif Ndijaje. Igrač koji je doveden u avgustu sa idejom da pravi razliku u Ligi šampiona, nije se proslavio. Sa nekoliko neshvatljivih promašaja, navukao je na sebe gnev navijača, što mu je srozalo samopouzdanje. Uspeo je Milojević da ga povrati i spreman je da mu ukaže poverenje. Dovoljan će biti jedan jedini gol u prve dve utakmice, pa da Šerif opet poveruje da je dobar i da samo bivši trener nije umeo sa njim.

Ne treba zaboraviti Aleksandra Kataija. Kao što je "Gazeta" za napadača Milana Luku Jovića napisala da je duh iz čarobne lampe, takav oreol u Zvezdi kiti popularnog Magika. Nije on više igrač koji može da trći i igra na jednako visokom nivou 90 minuta. Ali on je ono što se naziva klasom i nikad ga bi trebalo otpisati. Ako ništa drugo, onda barem da unese lepotu u igru, podigne na noge sve prisutne, izmami poneki uzdah, aplauz i pojača utisak. Kao kad u jednostavno jelo dodate začine u savršenoj proporciji, pa dobijete ukus u kojem uživate.

Foto: Starsportphoto

 

Kada birate iskustvo, rezultat i siguran uspeh, uglavnom se odričete mladosti. Bilo je na kiparskim pripremama nekoliko klinaca koji su ostavili dobar utisak, ali niko od njih neće biti konstantan u prvom timu. Sledeći projektovan za prodaju, kao što su sad biti Jovan Mijatović i Kosta Nedeljković, je talentovani Jovan Šljivić. Ulaziće u igru, ali neće biti standardan. U istoj situaciji biće i Uroš Sremčević. Priliku da doprinese pohodu na titulu imaće i Nikola Knežević i u manjoj meri Viktor Radojević. Naravno, na ruku dečacima ide pravilo o "bonus" igraču, odnosno činjenici da na terenu u svakom trenutku mora biti jedan domaći oigrač mlađi od 21 godine. To svakako može biti i Kosta Nedeljković. 

Foto: FKCrvenazvezda

 

Naravno, ne treba zaboravirti da će sve vreme Zvezda protiv sebe imati protivnike, pre svih Partizan. Dugo crno-beli nisu delovali naoštreni kao sad. Posle dugo vremena imaju igrače spremne da kažu: "Hoćemo da osvojimo titulu". Težak posao je pred Zvezdom, a ključni meč mogao bi da bude 9. marta, kada ćemo na "Marakani2 gledati derbi. Ima Milojević pred sobom još mesec dana, da jasno svim akterima postavi zahteve, uigra tim i do detalja shvati šta od koga može da očekuje. A onda će u zavisnosti od potreba moći i da menja ekipu u hodu.

 

Očekivana postava Crvene zvezde: (4-2-3-1)
Glazer - Nedeljković, Spajić, Dragović, Rodić - Mijailović, Hvang - Bukari, Ivanić, Kraso (Olanjinka) - Ndijaje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija