• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. N.

17.04.2024

11:29

Sistem koji prija crveno-belima: Zvezda je majstor za plej-of

Starsportphoto

Crvena zvezda

Sistem koji prija crveno-belima: Zvezda je majstor za plej-of

Podeli vest

Fudbalsko prvenstvo u Srbiji, od kada je ona samostalna država, sedam puta je igrano po sistemu plej-ofa i od toga je šest puta titulu osvojila Crvena zvezda. Čini se da crveno-belima leži ovaj sistem takmičenja.

Možda je to samo slučajnost, jer bi klub sa "Marakane" verovatno mnogo puta bio šampion i bez ovog sistema. To kako i koliko puta je sistem promenjen, bilo bi stvarno tešklo objasniti ili uočiti bilo kakvu zakonitost po kojoj je menjano.

Foto: Starsportphoto

 

Jedne sezone je bilo dvokružno, pa sledeće trokružno, pa onda plej-of bez deljenja bodova, pa plej-of sa deljenjem bodova, pa nema ispadanja iz lige, pa ima ispadanja iz lige i tako u krug. Moguće je da bi svaki od pomenutih sistema, koje ni oni koji su ih birali, ne umeju da objasne zbog čega su to radili tako često kao na rolerkosteru, odgovarao crveno-belima, ali za plej-od se to sa sigurnošću može reći. 

Po ovom sistemu prvenstvo u Srbiji odigrano je u sezonama 2006/07, 2015/16, 2016/17, 2017/18, 2018/19, 2021/22 i 2022/23. U tih sedam sezona, Zvezda je šest puta bila šampion i samo je u sezoni 2016/17. Tada je titulu osvojio Partizan. 

Najubedljivija je bila u sezoni 2017/18. Bila je to prva godina u kojoj je sadašnji trener Vladan Milojević predvodio ekipiu. U sedam mečeva, Zvezda je slavila sedam puta uz ubedljivu gol razliku 21:3. Otvoreno je pobedom nad Partizanom na "Marakani" (2:1), a onda su crveno-beli redom pobeđivali Radnički u Nišu (3:1), Čukarički kod kuće (3:0), Napredak u gostima (2:0), zatim Spartak na "Marakani" (4:0), Vojvodinu u Novom Sadu (2:1) i na kraju Voždovac kod kuće (5:1), kada je i proslavljena titula. 

Foto: Starsportphoto

 

Jeidni put kada je Zvezda izgubila titulu, a da je sistem bio po principu plej-ofa, bilo je u sezoni 2016/17. Ekipu je vodio trener Miodrag Božović i nakon 30 kola, Crvena zvezda je imala 79 bodova, a Partizan 73. Pošto je na snazi bilo pravilo o deljenju bodova na pola, u plej-su ušli Crvena zvezda sa 40 poena, a Partizan sa 37. U prvom kolu odigran je derbi, u kojem je Partizan ubedljivo slavio (3:1) i tu je krenuo sunovrat crveno-belih. Ostala je antologijska utakmica protiv Voždovca u gostima, kada je Zvezda poražena 3:2 i tu je praktično izgubila titulu. Malo ko je tokom sezone verovao u takav epilog, čak i iz tabora kluba iz Humske. Jedini koji je do kraja bio ubeđen da može do titule bio je trener Marko Nikolić. Međutim, i njemu je bilo iscrpljujuće i nakon toga je otišao iz Srbije. 

Od tada, pa do sad, niko nije uspeo da pomrsi konce ekipi sa "Marakane". Već u sledećoj sezoni, nije bilo deljenja bodova i to je u borbu za titulu učinilo manje neizvesnom. Pravilo je promenjeno pod obrazloženjem da nema potrebe klubovima oduzimati bodove koje su pošteno osvojili. Jer da u sezoni 2016/17 nije bilo deljenja bodova, možda bi i tada Zvezda bila šampion. 

Foto: Starsportphoto

 

Ove sezone takođe se igra po sistemu plej-ofa. Nakon odigranih 30 kola Superlige, Crvena zvezda je prva sa četiri boda prednosti u odnosu na drugoplasirani Partizan. U prvom kolu biće odigran večiti derbi. Istorija je na Zvezdinoj strani, ekipu opet predvodi trener Vladan Milojević, koji je svaki put sa crveno-belima bio šampion. Uz to, u Humskoj je rasulo, pošto šef stručnog štaba Igor Duljaj ne može da vodi ekipu zbog kartona. Juče su se prvi pomoćnik Albert Nađ i on posvađali, a prema današnjim informacijama, Nađ je ipak pristao da vodi tim. Sve je na strani Zvezde, kojoj se smeši i sdma uzastopna titula. 


CRVENA ZVEZDA 
2006/07. osvojena titula
Plej-of 7 2 1 18:11

2015/16. osvojena titula
Plej-of 4 1 2 15:8
2016/17. izgubljena titula
Plej/of 5 0 2 18:8
2017/18. osvojena titula
Plej-of 7 0 0 21:3
2018/19. osvojena titula
Plej-of 6 0 1 17:4
2021/22. osvojena titula
Plej-of 6 1 0 16:2
2022/23. osvojena titula
Plej-of 4 3 0 15:5
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija