• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.05.2015

11:34

VRH! Ratnim plesom Maori pripremali "orliće" (VIDEO)

Fudbal

VRH! Ratnim plesom Maori pripremali "orliće" (VIDEO)

Podeli vest

Pripadnici plemana pokazali su našim mladim reprezentativcima nekoliko pokreta ratnog plesa, koji su pratile karakteristične grimase, zvuci...

Mladi fudbaleri Srbije iskoristiće sva sredstva koja su im na raspolaganju kako bi napravili što bolji rezultat na Svetskom prvenstvu na Novom Zelendu.

Tako su prihvatili i pomoć plemena Maora. Na Instagram profilu Vukašin Jovanovbić objavio je vrlo interesantan video.

Pripadnici plemana pokazali su našim mladim reprezentativcima nekoliko pokreta Haka plesa, koji su pratili karakteristični zvuci. Svaki pokret ima određeno zančenje, a "orlići" su se trudili da dostojno prate domaćine. 

Sama reč Haka znači ples. A, iako postoji više tipova ovog plesa, ovaj termin se najčešće vezuje za ratni ples Maora. Haka se sastoji iz više elemenata, izraza lica, koji uključuju kolačenje očiju, prevrtanje očiju da bi se pokazale beonjače, plaženje jezika, pravljenje agresivnih grimasa...

Ratna varijanta Haka plesa izvodila se najčešće pre same bitke, kako bi se protivnik uplašio i da bi se ratnici pripremili za bitku. Obavezno se izvodio sa oružjem. Ples se izvodio i prilikom dočekivanja veće grupe gostiju da bi se događaju dalo na značaju, kao i kada se pripremalo za ratni pohod.

Haka ples su proslavili i učinili poznatim širom sveta novozelandski sportisti, a pre svih ragbisti ili "All Blacks".

Srbija se nalazi u D grupi sa reprezentacijama Urugvaja, Malija i Meksika, a prvi meč na turniru igraće 31. maja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija