• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: TAS

28.10.2015

18:18

BLATER PRIZNAO: Platini i Sarkozi su prevarili Amerikance, pa je Mundijal dobio Katar

Fudbal

BLATER PRIZNAO: Platini i Sarkozi su prevarili Amerikance, pa je Mundijal dobio Katar

Podeli vest

Sep Blater žestoko je krenuo u napad na Mišela Platinija, koji se kandidovao za predsednika FIFA

Balter je predsednika UEFA optužio za neke mutne radnje kada se radi o dodeli Svetskog prvenstva Rusiji 2018. godine i Kataru četiri godine kasnije.

Prvo je otkrio da je bez glasanja unapred bilo dogovoreno još 2010. godine da jedno prvenstvo ide Rusiji (2018.) a naredno Sjedinjenim Američkim Državama (2022. godine). Međutim, to je poništeno, nakon što su se umešali Mišel Platini i tadašnji francuski predsednik Nikolas Sarkozi, rekao je Blater za agenciju TAS.

- Dogovorili smo se da idemo u Rusiju, jer SP nikada nije bilo organizovano u Rusiji i istočnoj Evropi, a za 2022. godinu je odlučeno da se vratimo u Ameriku. Ali, sve je poništeno posle sastanka Platinija sa Sarkozijem i prestolonaslednikom Katara. Došlo je do izbora tajnim glasanjem. Četiri glasa iz Evrope nije otišlo SAD-u i tako je rezultat bio četrnaest do osam za Katar. Da ta su ta četiri glasa ostala Americi, bilo bi 12:10 u korist SAD - istakao je Blater i tako optužio Platinija da je lobirao da se promeni odluka, koja je inače ionako doneta pre glasanja.

Švajcarac je rekao da ne postoji šansa da Rusiji oduzmu domaćinstvo Mundijala, rekao da to ne može da se promeni posle odluka FIFA i da to forsiraju Britanci. 

PLATINI OSTAJE KANDIDAT Sedmorica trče za fotelju FIFA

AP PHOTO

Blater je potom pričao i o isplati dva miliona franaka Platiniju.

- Rekao mi je da želi da radi za nas, kao i da je veoma skup, milion godišnje. Odgovorio sam mu da ne mogu toliko da platim. Rekao je : "U redu, onda mi platite kasnije". Sklopili smo neki dogovor, dobio je nešto novca, ali ne milion. Od 2002. godine kada je izbaran u Izvršni odbor FIFA i UEFA, nismo pričali o tome do 2010. godine, kada je rekao da mu FIFA duguje novac, dva miliona švajcarskih franaka. Bio sam obavešten o svemu. Pošto ne želim nikome ništa da dugujem uplaćen je taj novac, ali ne iz nekog drugog razloga.

Blater kaže da UEFA i Platini već tri godine vode kampanju protiv njega.

- Platini je počeo, a onda je sve postala politika. On želi da bude predsednik FIFA, a nema hrabrosti. UEFA ima anti-FIFA virus. Prvo je to bio lični napad na mene, a onda je ušla politika, pa je postao sukob onih koji su izgubili Svetsko prvenstvo, Engleske i SAD, i onih koji su ga dobili, Rusije i Katara. FIFA sjajno radi, kada sam postao predsednik napravili smo od FIFA komercijalnu firmu. To naravno izaziva zavist i ljubomoru. Nakon što je izabran za predsednika UEFA bili smo prijatelji godinu dana, ali sam od EP u Austriji i Švajcarskoj marginalizovan od strane UEFA  - rekao je Blater.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Geneve81

pre 8 godina

Platini jeste veliko djubre , ali i ti nisi bolji. Sve u svemu svi ste lopovi.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija