• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.T.

03.02.2016

11:02

NEVEROVATNA ODLUKA DOMAĆINA SP: Finale Mundijala u gradu koji ne postoji!

Fudbal

NEVEROVATNA ODLUKA DOMAĆINA SP: Finale Mundijala u gradu koji ne postoji!

Podeli vest

Finale Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine igraće se u gradu koji još ne postoji! Zvuči potpuno suludo, ali organizatori Mundijala u Kataru odlučili su da meč za titulu šampiona sveta zakažu u mestu koje će tek biti izgrađeno

 

 

Katar je zvanično najbogatija država na svetu, a javna je tajna da su organizaciju SP dobili tako što su podmitili najviše čelnike Svetske fudbalske federacije (FIFA). Biće to prvi Mundijal u istoriji koji će se igrati na Bliskom istoku, a prema nezvaničnim procenama, prebogati šeici uložiće u organizaciju više od 180 milijardi evra!

Poređenja radi, Svetsko prvenstvo u Brazilu koštalo je 14 milijardi evra, skoro 13 puta manje od ovog u Kataru. Lavovski deo novca, čak 40 milijardi evra, Katar će uložiti u grad Lusail, koji će nići usred pustinje u narednih šest godina.

Ogroman izazov

Tu će biti izgrađen stadion "Lusail ikonik", kapaciteta 86.250 mesta. I što je još luđe - stadion će posle Svetskog prvenstva biti rekonstruisan, tako što će njegov kapacitet sa 86.000 biti smanjen na 20.000 sedišta! 

Public

Žele i trku Formule 1

Želja svih u Kataru je da u gradu Lusailu bude izgrađena i staza za Formulu 1. Navodno je šef najbržeg cirkusa na svetu Berni Eklston već dao zeleno svetlo i sve što se čeka je "samo" da grad bude podignut usred pustinje!
Na Bliskom istoku već se voze dve trke u sezoni, je jedna u Bahreinu, a druga u Abu Dabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati).

Vladar Katara šeik Muhamed bin Hamad el Tani najavljuje spektakularan Mundijal u svojoj zemlji.

- Srce i duša svakog Svetskog prvenstva jesu nezaboravni stadioni. Mi imamo nov pristup projektovanju stadiona, ali pri izgradnji arene u Lusailu svi elementi će biti usklađeni do perfekcije. Biće ovo za nas ogroman izazov - rekao je Tani.

Stadion "Lusail ikonik" projektovala je britanska firma "Fosters end partners". Imaće kružnu osnovu, šest mostova spajaće ga s parkiralištima i funkcionisaće na solarnoj energiji. Krov će naravno biti pokretan, a imaće i poseban sistem hlađenja. Prilaz i plato oko stadiona biće takođe natkriveni specifičnim krovom koji će omogućiti održavanje niže temperature.

Igraće se na zimu

Budući da je u letnjem periodu prosečna temperatura u Kataru 42 stepena Celzijusa, Svetsko prvenstvo će se, prvi put, igrati u zimsko doba, od 21. novembra do 18. decembra. Lokacija na kojoj bi trebalo da se odigra najznačajnija sportska manifestacija 2022. godine zasad je samo obična pustinja na kojoj je mnogo građevinskih mašina i tek poneki iskopani temelj!

Public

Nekoliko stotina hiljada radnika iz inostranstva angažovano je na ovom dosad nezabeleženom projektu. Lusail će imati između 260.000 i 450.000 stanovnika i prostiraće se na 38 kvadratnih kilometara.

KATAR KROZ BROJKE

1. na svetu po bruto domaćem proizvodu (137.200 dolara po stanovniku u 2014)
3. država u svetu po rezervama prirodnog gasa
14 odsto domaćinstava u Kataru čine dolarski milioneri, prema podacima CIA
15 milijardi barela nafte zalihe su ove države
25 evrocenti košta litar benzina u Kataru, a 50 evrocenti litar vode

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
LusailCity

pre 8 godina

Kao neko ko je godinama radio i zivio u Dohi mogu da kazem da citaoci ne treba da budu iznenadjeni. Obicno na ovako kolosalnom projektima u Kataru, ogroman broj radnika, mehanizacije i firmi je angazovan na realizaciji projekta. Npr. vec je realizovan poseban stambeni distrikt/kompleks Pearl. Izgradice Lusail City do provenstva.

ziki

pre 8 godina

Bas me zanima kolike su im donacije za gladnu I bolesnu decu u svetu I dali uopste daju nesto?

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija