• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.R.

04.02.2016

09:12

DOLAZE NA NAPLATU SKANDALOZNI UGOVORI: Zvezda i Partizan zbog Zahavija lete iz Evrope!

Fudbal

DOLAZE NA NAPLATU SKANDALOZNI UGOVORI: Zvezda i Partizan zbog Zahavija lete iz Evrope!

Podeli vest

Fudbalski klubovi Partizan i Crvena zvezda rizikovali su da budu izbačeni iz međunarodnih takmičenja zbog dilova sa Pinijem Zahavijem

 

Večiti rivali prodavali su procente ugovora svojih igrača izraelskom menadžeru i dozvoljavali su mu da određuje koliko će fudbaler igrati i kome će i kada biti prodat, što je prema pravilima Svetske fudbalske federacije (FIFA) strogo zabranjeno.

Najsvežiji primeri ovakvih ugovora su Luka Jović i Andrija Živković. Zvezdin napadač nedavno je prešao u Benfiku, a da je ostao na "Marakani", morao bi da odigra najmanje 12 mečeva u nastavku sezone ili bi crveno-beli u suprotnom plaćali penale Zahaviju.

Sa Živkovićem je situacija još drastičnija - Partizan se obavezao da će igrača prodati klubu koji Zahavi odabere, a ukoliko to ne učini, moraće da plati Izraelcu polovinu ponude koju je odbio.  

Tvente i Sporting nagrabusili

Holandski Tvente i portugalski Sporting nalaze se pred kažnjavanjem jer su prodavali procente svojih igrača agenciji "Dojen sports" sa Malte na gotovo identičan način kao Partizan i Zvezda. Čak su i ugovori bili veoma slični, sa zaprećenim penalima u slučaju da igrač ne bude prodat kada i kome agencija odredi. Holandski fudbalski savez već je kaznio Tvente sa tri godine neigranja u Evropi, a Sporting se trenutno sudi sa "Dojen sportsom".

Upravo to se i dogodilo letos, kad je odbijena ponuda Benfike za Živkovića od pet miliona evra. Zahavi je, preko svog kluba Apolona, odmah tužio crno-bele i zatražio isplatu 2,5 miliona.

Dodatne odredbe

Prema rečima našeg odlično obaveštenog izvora, ovi ugovori u direktnoj su suprotnosti sa članom 18 bis FIFA Pravilnika o statusu i transferima fudbalera.

- Ugovori koje su Zvezda i Partizan sklapali sa Zahavijem o prodaji procenata Luke Jovića i Andrije Živkovića svakako krše član 18 bis. Jović je imao odredbu prema kojoj je morao da igra najmanje 45 minuta u svakoj drugoj utakmici, što automatski znači da je treća strana uticala na sastav tima. Kod Živkovića je stajalo da Partizan mora da ga proda onom klubu koji Apolon izabere, što je direktno mešanje u transfer politiku kluba - objašnjava naš sagovornik.

Razlog zbog kojeg FIFA dosad nije reagovala leži u činjenici da je proces dokazivanja člana 18 bis bio previše dugotrajan i komplikovan.

public
Pini Zahavi

- Taj član postoji već deset godina, međutim, bilo je suviše teško dokazati njegovo kršenje, pa je FIFA prošle godine uvela dodatne odredbe, kojima je učešće treće strane u transferima igrača definitivno zabranjeno. Te dodatne odredbe uvedene su nakon što su Zvezda i Partizan prodali procente Jovićevog i Živkovićevog ugovora, tako da se na ova slučaja ne odnose. Ipak, klubovi više takve ugovore ne smeju da sklapaju - kaže izvor Informera.

OTVORENO PISMO ŽIVKOVIĆA: Andrija će pomoći Partizanu makar iz svog džepa, ali nema ugovora do 1. jula!

On smatra da bi čelnici naša dva najveća kluba morali da probaju da ospore ugovore sa Zahavijem.

Pravilnik o statusu i transferima fudbalera (FIFA RSTP)

Član 18 bis
1. Klub ne sme da sklopi ugovor koji omogućava bilo kom od potpisnika niti bilo kojoj trećoj strani da stekne mogućnost da utiče na nezavisnost kluba u odlučivanju o pitanjima transfera ili učinku tima.
2. Disciplinski komitet FIFA može izreći disciplinske mere protiv kluba koji ne poštuje odredbe iz ovog člana.

- Da sam ja u Zvezdi ili Partizanu, definitivno bih pred FIFA pokušao da oborim Jovićev i Živkovićev ugovor. Svakako ne bih plaćao Zahaviju nikakve penale, jer su ti ugovori o procentima u suprotnosti sa pravilima FIFA. Međutim, čelnicima klubova nije jednostavno da to urade jer žele da i u budućnosti sarađuju za tim menadžerom.

Nisu zabrinuti

S druge strane, generalni direktor Partizana Miloš Vazura tvrdi da FIFA nema razloga da kazni crno-bele.

- Ugovor sa Živkovićem je potpisala prethodna uprava i on je potpisan u avgustu 2014. godine, a izmena tog člana pravilnika FIFA usledila je posle toga. U ovom slučaju nema kršenja pomenute stavke, jer treća strana ne utiče na to da li će on igrati ili ne. Nema potrebe da se plašimo disciplinskih mera FIFA i bilo kakvih sankcija, o tome nismo ni razmišljali - ističe Vazura za Informer.

On otvoreno priznaje da ne veruje da je moguće oboriti ugovor sa Zahavijem. 

Starsportphoto
Miloš Vazura

- Ići ćemo na sud i pokušaćemo da oborimo ugovor o prodaji dela prava Živkovića, ali teško da ćemo uspeti u toj nameri - smatra Vazura.

Generalni sekretar Zvezde Stefan Pantović takođe veruje da FIFA neće kazniti Zvezdu.

- U ugovoru koji se odnosio na Luku Jovića niko nije izričito naredio da on mora da igra. Ostavljena je mogućnost da biramo da li želimo da ga pustimo da igra ili da snosimo posledice u finansijskom smislu. Dakle, imali smo mogućnost izbora i to se nikako ne poistovećuje sa tim da neko utiče na učinak tima - tvrdi Pantović.

PARTIZANOV ODGOVOR ŽIVKOVIĆIMA: Klub je zbog Andrije urušio sopstveno dostojanstvo!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ja

pre 8 godina

Najvise volim ljude koji se prave blesavi. Gospodine Pantovicu, niko ne tvrdi da je neko "izricito naredio". Klub, prema pravilniku FIFA, "ne sme da sklopi ugovor koji omogućava bilo kom od potpisnika niti bilo kojoj trećoj strani da STEKNE MOGUCNOST da utiče na nezavisnost kluba...". Cak i da vam je neko izricito naredio, vi i tada imate "mogucnost izbora", zar ne? Mogucnost izbora covek ima u svakom trenutku; zato ovaj zivot i jestre zanimljiv.

lale

pre 8 godina

Kakav lopovluk.Pa jos i brane.Nisu nista ulozili a hoce kolac.

Partizanovac

pre 8 godina

Navijac sam Partizana i od kad znam za sebe navijam i volim Partizan. Zivkovicu, ne daj ni slomljeni nevazeci 1 dinar ovim nauljenim lopovima iz uprave Partizana! Neka plate oni od para koje su dobili za potpisivanje ugovora na stetu Partizana. Nakrali su se desetine miliona evra, pa je sad kriv Zivkovic ako Partizan propadne?! 100 miliona evra je Partizan zaradio od transfera igraca u poslednjih deset godina i opet je u minusu desetine miliona evra. Koliko su ukrali lopovi?

Djole

pre 8 godina

Ovi što me ocenjuju negativno,neka kucaju "sarkazam"na wikipediji, možda im se razbistri pred očima!!

dacha

pre 8 godina

Eh, kad bi te samo video, odmah bi ti rekao da si lepsi no pametniji !!

Aleksandar

pre 8 godina

Đole, Ovako kako ti napisa ništa ne ukazuje da je to ironija, tj. sarkazam. Da si celu rečenicu napisao pod znacima navoda" ili samo reč "krivi" onda bilo ispravno shvaćeno, ovako nevalja ni malo. Ovo NIJE sarkazam nego IRONIJA jer sarkazam (грч. σαρκασμός, sarkasmós, sarkazein) je zlobna, ljuta, zajedljiva, oštra i gorka poruka; pojačana ironija. I, nije Djole, nego Đole. I molim te nemoj tepeti sebi to liči (veruj mi) na narcisoizam.

jovan

pre 8 godina

treba kazniti klubove neigranjem u evropi na par godina pa da nikom vise nepadne napamet da radi ovakve stvari,i sto se zivkovica tice on decko netreba nista da potpisuje do leta neka lopovi izvade pokradene pare iz dzepa pa neka plate penale

kiza

pre 8 godina

Sta ste dugo ocekivali od jevreja. Neka vas izbace iz svih takmicenja pa se onda mozda opametite. Tako je i sa politikom. Livii (ili kako se vec zove) je podrzavao Milosevica pa je Slobo zavrsio kako je zavrsio. Tako isti taj Jevrejin podrzava Dodika, pa ce i on zavrsiti kako ce vec zavrsiti. Zasto bi Zvezda i Partizan drugacije zavrsili. Da je drugacije ne bi Jevreji imali toliki novac. Oni su pretece lihvarstva i banaka koje u ovakvim zemljam imaju enormne zarade koje su zaradile lihvarstvom (zelenastvom), a sto je najgore pod drzavnim okriljem

dd

pre 8 godina

zašto se ne umeša država i prati tok novca ovog srbina vazure i proveri gde su nestali toliki milioni možda je taj novac uložen u specijalni rat protiv srbije i srpske države radi što efikasnijeg uništenja srpskog identiteta i ipak sve treba poštovati ali zašto srpski klubovi da saradjuju sa jevrejima, zašto jevrejski klubovi ne saradjuju sa srbima " e malo morgen" ako naši ne mogu da saradjuju sa jevrejskim zašto srbin vazura saradjuje sa jevrejskim i dokle da svi drugi uzimaju kajmak od nas a nama daju surutku e dosta više isterajte vazuru u jerveje i dovedite u srpski partizan srbe da ga srbi vode a jevrejske klubove neka vode jevreji ipak je to fer plej ekonomija nisam šovinista niti mrzim druge narode samo više volim svoj narod i ništa više od toga

Rade

pre 8 godina

Na ugovoru koji je objavio Informer jasno se vidi da je Dragan Đurić potpisao taj ugovor. Ispod njegovog, nalaze se još 3 potpisa ljudi iz Partizana. Đurić je običan prevarant i lopov. Mesto mu je u zatvoru. Odavno je trebao da bude na dugogodišnjoj robiji a ne da šeta okolo i predstavlja se kao diplomirani ekonomista. Taj lopov je video Ekonomski fakultet samo iz taksija dok je vozio mušterije. Samo u Srbiji polupismeni šofer i osvedočeni lopov i prevarant može da dođe na mesto predsednika jednog sportskog kluba.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija