• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Independent

25.03.2016

09:10

14 STVARI KOJE MOŽDA NISTE ZNALI O KROJFU: Uzeo broj 14 iz bunta, kao klinac više voleo bejzbol...

Fudbal

14 STVARI KOJE MOŽDA NISTE ZNALI O KROJFU: Uzeo broj 14 iz bunta, kao klinac više voleo bejzbol...

Podeli vest

Fudbalski revolucionar, večiti buntovnik, fudbalski roker, svetska legenda - Johan Krojf. Jedan od najvećih igrača svih vremena preminuo je juče u 69. godini od raka pluća

 

Engleski list "Independent" u čast velikog Johana Krojfa otkrio je 14 crtica iz njegove karijere. Broj crtica po broju na dresu koji je nosio.

1. Johan Krojf se priključio akademiji Ajaksa kada je imao 10 godina, ali je više voleo da igra bejzbol. Tek kada ga je pet godina kasnije trener savetovao da izabere fudbal, fokusirao se više na karijeru u klubu iz Amsterdama.

 

2. Krojf je postigao gol na svojoj prvoj utakmici za Ajaks, koju je njegov tim izgubio od GVAV-a sa 3:1. Generacija u kojoj je Johan počeo karijeru je ostvarila najgori plasman u istoriji kluba.

 

3. Legendarni Holanđanin je još kao tinejdžer voleo da ide protiv pravila. Zato je insistirao da nosi na dresu broj 14, iako je to bilo protiv propisa fudbalskog saveza Holandije, koji je tražio da brojevi igrača u prvoj postavi budu od 1 do 11.

4. U novembru 1970. godine Krojf je postigao šest golova za Ajaks u derbi meču protiv AZ Alkmara, koji je završen rezultatom 8:1.

Reuters

5. U leto 1973. godine, kada je postao poznat kao jedan od najvećih talenata svetskog fudbala, Krojf je prešao u Barselonu u transferu vrednom šest miliona guldena, što je bio tadašnji rekord u Holandiji.

6. Krojfovo insistiranje da nosi broj 14 izazvao je još više problema na Svetskom prvenstvu 1974. godine. Tada je predlog FIFA bio da igrači dobiju brojeve od 1 do 22 po azbučnom redu, čemu se Holanđanin usprotivio. Da se povinovao odluci, nosio bi dres sa brojem 1.

 

7. Johan Krojf je odmah po dolasku u Barselonu zavoleo grad i klub, pa je sinu koji se rodio malo po dolasku u Kataloniju dao ime Đordi. 

8. Kada je Barselona demolirala Real Madrid sa 5:0, a na terenu blistao Johan Krojf, novinar "Njujork Tajmsa" je u izveštaju napisao da je Holanđanin više uradio za Katalonce nego ijedan njihov političar.

9. Krojf je pred kraj karijere, u 32. godini, odigrao dve utakmice za Pariz Sen Žermen. Pristao je da te 1979. godine obuče dres "svetaca" zato što je bio veliki prijatelj i poštovalac klupskog predsednika i dizajnera Danijela Hektera.

AP/Photo

10. Johan je 1981. godine, kada je imao 34 godine, umalo potpisao za Lester siti, sada vodeći tim Premijer lige. Posle tri nedelje pregovora sa čelnicima kluba odlučio je da ipak pređe u Levante, za koji je odigrao 10 utakmica i postigao dva gola.

11. Kada se vratio u Ajaks 1981. godine, Krojf je toliko "poludeo" što uprava kluba ne želi da produži ugovor sa njim posle dve sezone da je potom prešao u redove ljutog rivala Fejenorda i doneo mu prvu titulu prvaka države posle 10 godina.

12. Reprezentacija Holandije nikada nije izgubila utakmicu kada je Johan Krojf postigao gol. Na 48 odigranih mečeva 33 puta je bio strelac.

AP/Photo

13. Johan Krojf je otkrio španskim medijima da se nije povukao iz fudbala zato što više nije mogao da igra, nego zato što se njegova porodica našla na meti otmičara u Barseloni 1973. godine.

14. Udaljena planeta koja je u prvi mah nazvana 14282 sada je dobila ime "Krojf" u čast preminule legende svetskog fudbala.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija