• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Stevanović

12.04.2016

12:41

MIRKO POLEDICA HVALI SISTEM TAKMIČENJA: Čukarički ili Vojvodina će uskoro biti prvak!

Fudbal

MIRKO POLEDICA HVALI SISTEM TAKMIČENJA: Čukarički ili Vojvodina će uskoro biti prvak!

Podeli vest

Plej-of i plej-aut sistem takmičenja, koji je ove sezone uveden i u fudbalskoj Superligi Srbije, omogućiće da prvak bude još neko osim Zvezde i Partizana, ocenio je bivši fudbaler Mirko Poledica

 

On je igrao u Poljskoj, gde već godinama igraju po tom sistemu i prezadovoljni su, tvrdi Poledica.

Prema njegovim rečima, činjenica da se posle prvih 30 kola bodovi prepolove unosi neizvesnost i dvovodi do toga da se klubovi do poslednjeg kola bore za plasman.

- Takmičenje je zanimljivije. Recimo, u Poljskoj se pre dve, tri godine desilo da je o tituli odlučeno u poslednjem kolu i za nju se borilo čak pet timova. Ovaj sistem pruža šansu klubovima koji odlično rade i imaju kvalitetne igrače da se pored Zvezde i Partizana izbore za titulu. Uveren sam da će za nekoliko sezona prvenstvo osvojiti Čukarički, Vojvodina ili Voždovac - smatra predsednik Sindikata za zaštitu fudbalera "Nezavisnost". 

Javor i Spartak mogu da izađu u Evropu

Fudbaleri Javora i Spartaka mogli bi da zaigraju u kvalifikacijama za Ligu Evrope,uprkos tome što su se plasirali u plej-aut. Oni su učesnici Kupa i ukoliko ga neko od njih osvoji, igraće u Evropi. U prvom polufinalnom meču Ivanjičani su kod kuće pobedili Borac sa 2:1, a Spartak je u gostima Partizanu igrao bez golova. Revanš mečevi će se igrati 20. aprila.

Manje nameštanja

Prema propozicijama takmičenja u Superligi, tim koji bude prvi nakon sedam kola u plej-ofu osvojiće titulu i igraće kvalifikacije za Ligu šampiona. Drugoplasirani i trećeplasirani, kao i osvajač Kupa Srbije igraće kvalifikacije za Ligu Evrope.

Ukoliko Kup osvoji neka od prve tri ekipe, kvalifikacije za Ligu Evrope igraće četvrti sa tabele. Kad je reč o plej-autu, timovi koji zauzmu sedmo i osmo mesto idu u niži rang takmičenja, a šestoplasirani će igrati baraž sa trećim iz Prve lige Srbije.

SUPERLIGA NA POLA! Pogledajte raspored mečeva u plej-ofu i plej-autu do kraja sezone

Poledica tvrdi da takav sistem otežava nameštanje utakmica.

- U fudbalu ima mnogo nečasnih radnji, a ovo je način da se one iskorene ili smanje na minimum. Nikom sad neće biti u interesu da se dogovara o ishodu utakmica, jer se svi bore za nešto. Vežete dva poraza i može da se desi da ispadnete iz lige. U plej-ofu ekipe se bore za plasman u evropska takmičenja. Reč je o novcu koji mogu da dobiju, pa se ni njima ne isplati da nameštaju - smatra Poledica.

Razvojna liga

Broj mečeva u prvenstvu povećan je sa 30 na 37, a za veći broj utakmica potrebno je i više igrača, pa su u prednosti klubovi koji imaju "dužu klupu". Naš sagovornik u tome vidi šansu za mlade igrače.

- Mišljenja sam da je ovaj sistem odličan, samo treba još vremena da ovde zaživi. Superliga je maltene razvojna, pošto većina igrača ima od 18 do 22 godine. U tom uzrastu fudbalerima je potrebno što više utakmica, a u ovakvom sistemu svako od njih dobije šansu. Naravno, naš narod je skeptičan po pitanju promena, ali vreme će pokazati da je sistem dobar - zaključio je Poledica.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
banat1952

pre 8 godina

A ti si pa neki veliki strucnjak, ko je jos osim Poljaka i nas uveo ovakav sistem takmicenja.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija