• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.05.2016

09:13

UEFA DANAS O KOSOVU: Zahtev za prijem poslednja tačna na kongresu u Budimpešti!

Fudbal

UEFA DANAS O KOSOVU: Zahtev za prijem poslednja tačna na kongresu u Budimpešti!

Podeli vest

Evropska fudbalska unija (UEFA) na današnjem Kongersu u Budimpešti razmatraće zahtev Kosova za članstvo u toj organizaciji

Kako je navedno na sajtu UEFA, zahtev Kosova da postane 55. punopravna članica Evropske fudbalske federacije biće poslednja dnevna tačka na 40. kongresu koji počinje u 9.30 sati.

Prethodnih dana iz Niona, gde je sedište UEFA, procurela je informacija da bi ova organizacija mogla pozitivno da odgovori na zahtev kosovskog saveza i da je zbog toga spremna i da promeni tačku Statuta, koja kaže da članica mora da bude država koja je član Ujedinjenih nacija, a umesto toga trebalo bi da stoji formulacija "većina međunarodne zajednice".

 

Odluka o prijemu Kosova izazvala bi velika previranja u regionu i šire, a zatim i otvorila Pandorinu kutiju širom Evrope
Tomislav Karadžić, predsednik FSS
 

Delegacija Fudbalskog saveza Srbije, koji je do sada četiri puta sprečavao prijem Kosova u članstvo UEFA, pre nekoliko dana boravila je u Nionu i na ovu temu razgovarano je sa generalnim sekretarom Teodorom Teodorakisom. Očekuje se "bitka" slična onoj kada je sprečen prijem u Kosovo.

Uoči polaska u Budimpeštu predsednik FSS Tomislav Karadžić izjavio je da je situacija teška, posebno nakon što je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) primio Kosovo u članstvo, ali da će se FS S boriti svim sredstvima.

- MOK je pod svoje okrilje primio samoproglašenu državu Kosovo i tako otvorio vrata ostalim organizacijama da to isto učine. Druga situacija koju našu borbu čini znatno težom i neizvesnom, jeste prijem Gibraltara u UEFA, posle spora koji je dobio na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, iako se radi o zemlji koja nije članica Ujedinjenih nacija - istakao je prvi čovek FS S.

SAMOUBISTVO ŠVAJCARACA! Glasaće za ulazak Kosova u UEFA i da ostanu bez pola reprezentacije!

Ipak, kako je naveo, bez obzira na sve otežvajuće okolnosti i činjenicu da su mnoge zemlje Evropske unije, članice UEFA, priznale samoproglašenu Kosovo.

- U prilog nam ide i činjenica, da bi odluka o prijemu Kosova izazvala velika previranja u regionu i šire, a zatim i otvorila Pandorinu kutiju širom Evrope. Nije tajna da "slučaj Kosovo“ nije usamljen - istakao je Karadžić.

Sportsko-političkom diplmatijom bave se i kosovski funkcioneri, pa je, kako je to izjavio ministar omladine i sporta Kujtim Šalja, premijer Isa Mustafu svoju posetu Mađarskoj iskoristio da, između ostalog, kod premijera Viktora Orbana lobira za ulazak Kosova u UEFA.

Ukoliko Kosovo dobije "zeleno svetlo" i postane članica UEFA, gotovo je izvesno da će njihova A selekcija naknadno biti uključena u kvalifikacije za Mundijal u Rusiji i to u grupu sa Hrvatskom, Turskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija