• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

09.05.2016

12:03

FUDBAL JE OPASNIJI PO ŽIVOT OD BOKSA! Najpopularniji sport na svetu ima najveću smrtnost!

Fudbal

FUDBAL JE OPASNIJI PO ŽIVOT OD BOKSA! Najpopularniji sport na svetu ima najveću smrtnost!

Podeli vest

Od 1990. godine do danas na terenu su preminula čak 94 profesionalna fudbalera * U istom periodu u ringu je poginuo 31 bokser

Profesionalni fudbal je najsmrtonosniji sport na svetu! Od 1990. godine do danas na terenu su preminula čak 94 profesionalna fudbalera, a u istom periodu u ringu je poginuo 31 bokser! Daleko bezbedniji od fudbala su čak i automobilizam, motociklizam, reli...

Preopterećeni
Igrači se previše naprežu, imaju naporne treninge i sigurno im treba više odmora
Ilija Rosić, doktor u FK Partizan

Poslednji smrtni slučaj u fudbalu dogodio se u Rumuniji u petak, kad je na prvenstvenoj utakmici protiv Vitorula umro fudbaler Dinama iz Bukurešta Partik Ekeng (26). Nesrećni Nigerijac preminuo je od posledica srčanog udara, što je najčešći uzrok smrti kod profesionalnih fudbalera.

Ogroman novac

Od 1997. godine do danas barem jedan fudbaler umirao je na terenu svake godine. A nekada nije bilo tako. Do 1990. godine u svetu je dokumentovano samo 35 smrti profesionalnih fudbalera tokom mečeva i treninga. Međutim, u poslednjoj deceniji 20. veka u fudbal je ušao ogroman novac, broj utakmica po sezoni je udvostručen, sama igra je postala znatno brža i fizički napornija, pa je to vrlo brzo počelo da uzima danak.

Apsolutni rekord po smrtnosti u jednoj godini desio se 2013. godine, kada je čak desetorici fudbalera stalo srce na fudbalskom terenu. Prošle godine život su izgubila devetorica, a u 2016. godini preminuli su Patrik Ekeng i golman Stefan Petrovski (18), kojeg je u Maleziji udario grom za vreme utakmice.

Srbija izgubila Gogića i Dimitrijevića

Bivši fudbaler Crvene zvezde Goran Gogić preminuo je prošle godine u Kini, kada je posle treninga izgubio svest u autobusu. On je potom hitno prevezen u bolnicu, gde je preminuo. Crvenu zvezdu je 2001. godine zadesila velika tragedija kada je jedan od najtalentovanijih fudbalera Vladimir Dimitrijević preminuo tokom treninga. Takođe, nekadašnji igrač Crvene zvezde Žoao Lukas preminuo je prošle godine. On je imao urođenu srčanu manu, koju su mu otkrili doktori dok je igrao za Zvezdu.

Lekar fudbalskog kluba Partizan dr Ilija Rosić kaže za naš list da raspored fudbalskih utakmica pod hitno mora da se redukuje kako igrači ne bi bili izlagani ogromnim naporima.

- Igrači se previše naprežu, imaju naporne treninge i sigurno im treba više odmora. Da se ja pitam, dao bih im mesec dana na leto, mesec dana na zimu da se odmaraju. Raspored takmičenja je užasno težak - kaže Rosić i dodaje:

- Nije mnogo bolje ni u drugim sportovima. Imate u odbojci, rukometu, u košarci pogotovo veliki broj mečeva. Ipak, tu ima više izmena tokom meča, dok u fudbalu možete da promenite samo tri igrača tokom utakmice. Ne kažem da su ostali sportovi manje naporni od fudbala, ali u fudbalu imate i 90 minuta trčanja, bez mnogo odmaranja.

Skriveni problemi

Partizanov lekar naglašava da svi profesionalni fudbaleri prolaze rigorozna medicinska testiranja, ali problem je nekad jednostavno nemoguće uočiti.

- Desi se da fudbaler prođe lekarske preglede i da sve bude u redu, ali onda se dogodi tragedija, kao što je slučaj sa ovim nesrećnim momkom u Rumuniji. On je verovatno imao urođenu srčanu manu koja nije ranije primećena, ali ne treba davati paušalne ocene dok se ne dobije potvrda sudske medicine. Ipak, u Africi zdravstveni sistem dugo nije bio razvijen, pa kod tamnoputih fudbalera često se ne zna da li imaju neki zdravstveni problem ili ne - objašnjava Rosić.

BROJKE

94 fudbalera umrlo od 1990. godine
35 fudbalera preminulo je pre 1990. godine
31 bokser od 1990. godine
11 reli vozača poginulo od 1990. godine
10 fudbalera umrlo 2013. godine
9 fudbalera umrlo 2015. godine
5 motociklista poginulo od 1990. godine u Moto GP


Ubija ih i depresija

Koliko je zapravo težak život profesionalnog fudbalera jednom prilikom je govorio povremeni nemački reprezentativac, golman Hamburga Rene Adler.

On je priznao da je 2010. godine zbog povrede zapao u tešku depresiju, zbog koje je čak razmišljao o samoubistvu. Njegov kolega Robert Enke ubio se godinu dana ranije, posle šestogodišnje borbe s depresijom.

- Morao sam da budem oprezan i da pazim da ne zapadnem u depresiju. Robert Enke i ja smo veoma slični. On kao i ja nije podnosio pritisak kojem je bio podvrgnut. Bio sam jako, jako uplašen da ne krenem njegovim stopama. Nijednu lekciju nismo naučili od te tragedije. Ništa se nije promenilo u prirodi profesionalnog fudbala. Žao mi je što to moram da kažem, ali je i na fudbalu, koji zahteva sve bržu igru na svim nivoima, odgovornost za ono što se dogodilo - govorio je svojevremeno Adler.

VREME UŽASA! Preminula fudbalerka na zagrevanju pred utakmicu!

(VIDEO) TRAGEDIJA U RUMUNIJI! Fudbaler umro od posledica srčanog udara

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija