• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.06.2016

16:34

ZAGREVANJE ZA EP! Gupa E: Tradicija i sveža krv! Gde je Ibra, tu je žurka!

Fudbal

ZAGREVANJE ZA EP! Gupa E: Tradicija i sveža krv! Gde je Ibra, tu je žurka!

Podeli vest

Samo što nije! Evropsko prvenstvo u fudbalu počinje 10. juna i narednih 30 dana će Francuska, koja je domaćin šampionata, biti centar sveta

Bitke u grupi E vojevaće reprezentacije Italije, Belgije, Švedske i Irske, i ovo je, barem na papiru, druga najteža grupa na šampionatu, posle one u kojoj su Španija, Hrvatska, Češka i Turska.

ITALIJA

Da počnemo od tradicije, a to u ovoj grupi znači od Italije. Činjenica je da „azuri“, na papiru, imaju jedan od najslabijih sastava u svojoj istoriji, ali je isto tako činjenica da je reč o selekciji koju niko ne sme da otpiše.

Zanimljivo je da su Italijani četiri puta osvajali Mundijal, dok su na EP slavili samo jednom, i to daleke 1968. godine, kada su u finalu bili bolji od Jugosalvije. Tada je u prvoj utakmici bilo nerešeno 1:1, pa se igrao još jedan meč koji su „azuri“ dobili 2:0 i tako osvojili šampionat.

Ali, da se vratimo u sadašnjost. Selektor Antonio Konte posle ovog turnira napušta reprezentaciju i preuzima Čelsi, i sigurno će pokušati da se dobrim rezultatom oprosti od nacionalnog tima.

Stub tima je golman i kapiten Đanluiđi Bufon, bez kojeg ova reprezentacija prosto ne može da se zamislim. Iako ima zavidan veteranski staž Điđi (38) je i dalje jedan od najboljih golmana na svetu.

Odbrana i vezni red su standardno čvrsti kod „azura“, dok bi najviše mogčo da škripi u napadu. Najveće iskustvo igranja u reprezentaciji ima najmlađi član navale Stefan El Šaravi, koji je 19 puta nosio dres sa državnim grbom.

Donekle bi problem za Kontea moglo da bude to što je ostao bez dvojice veoma važnih igrača iz veznog reda Marka Veratija i Klaudija Markizija, kojih zbog povreda neće biti u Francuskoj.

Bilo kako bilo, Italijani su to, i prevariće se svako ko ih ne uzme za ozbiljno...

Selektor: Antonio Konte
Zvezda tima: Đanluiđi Bufon

Reuters

BELGIJA

Koga god da pitate na ulici, a da se makar malo razume u fudbal, „ko je favorit iz senke na EP?“, reći će vam „Belgija“. I neće pogrešiti.

„Crveni đavoli“ imaju generaciju koja je kadra za velika dela, i kladionice ih svrtstavaju u pet najvećih favorita na turniru. Neiskustvo igranja velikih takmičenja je ono što se spočitava Belgijancima, ali ne mogu svi da imaju bogatu istoriju.

Počevši od odbrane, preko veze pa do napada, Belgijancima su sve linije tima „utegnute“. Kurtoa, jedan od najboljih čuvara mreže sveta je poslednja prepreka rivalima, a ispred njega su Vermalen, Vertongen, Aldervereld... Peh je što se krajem sezone povredio kapiten vensan Kompani i to bi možda mogao da bude problem za selektora Marka Vilmotsa.

On će biti na mukama kada bude sastavljao vezni red – Azar, De Brujne, Karasko, Naingolan, Felaini, Vitsel, Dembele... Ništa lakše mu neće biti ni u napadu koji čine Lukaku, Benteke, Mertens, Origi...

Kada se na sve to doda da na spisku putnika za Francusku nije bilo mesta za Vanden Borea, Lombertsa, Čadlija, Defura, Milarasa i Januzaja, jasno je o koliko jakoj selekciji je reč.

Belgijancima je ovo peto učešće na Evropskim prvenstvima, a do sada im je najbolji rezultat treće mesto 1972. godine, kada su bili domaćini

Selektor: Mark Vilmots
Zvezda tima: Eden Azar

Reuters

ŠVEDSKA

Selekcija koja ima jednog od najboljih napadača u istoriji fudbala (hteo to neko da prizna ili ne) Zlatana Ibrahimovića, mora biti uzeti za ozbiljno.

Posebno ako se u obzir uzme to što će Ibri ovo biti poslednje veliko takmičenje i pokušaće da se od reprezentacije oprosti uzdignute glave, a to svakako znači da je prolaz u osminu finala obavezan.

Sjajni centarfor će imati podršku još nekoliko igrača od koji se očekuje da utbaju put ka osmini finala. To su pre svih vezisti Kim Kalstrom, Sebastijan Larson i Pontus Vernblum, kao i partner iz napada Markus Berg.

Iznenađenje predstavlja što selektor Erik Hamren na ovaj turnir nije poveo Olu Toivonena, koji bi sigurno bio još jedna opasnost po gol protivnika.

Šveđani će šesti put biti učesnici šampionata Starog kontinenta, a najveći uspeh su ostvarili 1992. godine, kada su igrali u polufinalu.

Selektor: Erik Hamren
Zvezda tima: Zlatan Ibrahimović

Reuters

IRSKA

Drugo uzastopno, a ukupno teće učešće Iraca na prvenstvima Evrope. Pre četiri godine su, baš kao i 1988, takmičenje završavali u grupnoj fazi, a prognozira se da će isti slučaj biti i ovog leta.

„Zelenu vojsku“ čine igrači iz engleskih šampionata, sa izuzetkom Robija Kina, koji trenutno brani boje Los Anđeles Galaksija, ali ima zavidno premijerligaško iskustvo.

Osim Kina, u napadu su još i Džonatan Volters i Šejn Long, i protivničkim odbrana neće biti lako da izađu na kraj sa njima.

Vezni red se odlikuje čvrstinom i iskustvom koje je u nogama Ejdena Mekgidija, Džejmsa Mekartija, Vesa Hulahana, Glena Vilena... Odbrana se oslanja na nekoliko pojedinaca, u prvom redu Džona O'Šeja, Kijrana Klarka  i Šejmusa Kolmana, jednog od najboljih desnih bekova Premijer lige.

Izostanak Kevina Dojla je donekle iznenađenje koje je režirao selektor Martin O'Nil, jer bi napadač Vulverhemptona, Kvins Park Rendžersa i Kristal Palasa imao šta da pokaže u Francuskoj.

Selektor: Martin O'Nil
Zvezda tima: Robi Kin

Grupa E, raspored

1. kolo (13. jun)
Irska - Švedska (18.00, Pariz), Belgija - Italija (21.00, Lion)

2. kolo (17/18. jun)
Italija - Švedska (15.00, Tuluz), Belgija - Irska (15.00, Bordo)

3. kolo (22. jun)
Švedska - Belgija (21.00, Nica), Italija - Irska (21.00, Lil)
 

ZAGREVANJE ZA EP! Grupa D: Španija ne da krunu, svi hoće u osminu finala!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija