• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.R.

14.10.2016

12:50

BIĆE KAO NOVI! Ulaže se 80 miliona evra u obnovu "Marakane" i "JNA"!

Fudbal

BIĆE KAO NOVI! Ulaže se 80 miliona evra u obnovu "Marakane" i "JNA"!

Podeli vest

Fudbalski savez Srbije u dogovoru sa državnim vlastima odustao je od ideje izgradnje "Nacionalnog stadiona", pa će umesto toga uložiti oko 80 miliona evra u rekonstrukciju stadiona Crvene zvezde i Partizana

 

Izgradnja novog, modernog kompleksa koštala bi više od 150 miliona evra, a za državu Srbiju u ovom trenutku postoje drugi infrastrukturni prioriteti.

Klub iz Humske još pre desetak godina radio je detaljnu procenu kompletne rekonstrukcije stadiona i cena je iznosila između 30 i 35 miliona evra. Zvezdini čelnici nisu želeli da komentarišu na ovu temu, ali izvor blizak klubu kaže da bi za "Marakanu" trebalo izdvojiti oko 45 miliona evra.

Osim toga, ideja je da se za duplo manje uloženog novca dobiju dva funkcionalna stadiona koja će zadovoljavati najviše kriterijume UEFA za odigravanje utakmica grupne faze Lige šampiona ili Lige Evrope.

Korektan plan

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Nebojša Ivković kaže da rešenje još nije konačno, ali sve ukazuje na takav rasplet situacije. 

Makedonci dali 60 miliona €

Makedonci su od 2008. do 2013. u renoviranje stadiona "Filip Drugi", u Skoplju, uložili ukupno 60 miliona evra, pošto su radovi izvedeni u dve faze, koje su jednako koštale. Dobili su stadion koji zadovoljava najviše kriterijume UEFA, pa će tamo sledeće godine biti odigran Superkup Evrope, u kom će se sastati osvajač Lige šampiona i Lige Evrope.
Stadion u Skoplju je kapaciteta 33.460 mesta.

- Moramo da budemo realni, prioritet u Srbiji u ovom trenutku je obnova privrede, infrastruktura u zdravstvu i još nekim oblastima. Ne možemo da očekujemo da izgradnja "Nacionalnog stadiona" bude u prvom planu. Zato se ide ka rešenju da budu rekonstruisani stadioni Zvezde i Partizana - ističe Ivković.

Tanjug
Nebojša Ivković

 

 

 

 

 

 

Prethodnih godina se od čelnika najvećih srpskih klubova, ali isključivo u neformalnim razgovorima, moglo čuti da su njihovi stadioni toliko dotrajali da je rekonstrukcija nemoguća, već samo izgradnja novih objekata. Ivković, međutim, kaže da je situacija bolja.

- Dok je Vladan Lukić bio u Zvezdi, jedna portugalska firma uradila je sasvim korektan plan rekonstrukcije stadiona. Dakle, moguće je, i te kako je moguće da oba stadiona budu renovirana - tvrdi Ivković i dodaje:

- Jednog dana, kad budemo finansijski bolje stajali, uradićemo i taj stadion od 40.000-50.000 mesta, pa ćemo moći da konkurišemo za organizaciju finala Lige šampiona, Lige Evrope ili da budemo domaćini grupe nekog evropskog prvenstva.

public
Aleksandar Stepanović

Direktor Partizanovog stadiona Aleksandar Stepanović kaže da je neophodno uraditi plan rekonstrukcije da bi se moglo govoriti o eventualnoj vrednosti takvog poduhvata.

Druge stvari su važnije

Moramo da budemo realni, prioritet u Srbiji u ovom trenutku je obnova privrede
Nebojša Ivković, generalni sekretar FSS

- Sve zavisi šta bi obuhvatala rekonstrukcija i koliko bi bila ozbiljna. Mi smo pre 2006. i projekta o izgradnji novog stadiona uradili detaljan plan rekonstrukcije i procena je, koliko se sećam, da bi to koštalo 30-35 miliona evra. Morali bismo da natkrijemo kompletan stadion, a svlačionice i sve prateće objekte, koje inače nazivamo sport-servis, morali bismo da preselimo ispod zapadne tribine. Da ne pričam o tome da bismo morali da izgradimo parking za gledaoce - objašnjava Stepanović.

Problem svlačionice

Njegov kolega iz Crvene zvezde Milorad Ćorović nije želeo da govori hipotetički o eventualnim projektima, ali nam je izvor blizak crveno-belima objasnio da bi za rekonstrukciju stadiona "Rajko Mitić" trebalo izdvojiti još više novca nego za Partizanov stadion.

public
Milorad Ćorović

- "Marakana" je još veća, pa bi i troškovi bili veći. Svlačionice su sad maltene razdvojene od stadiona, novinarima bi morao da bude olakšan pristup miks-zoni za uzimanje izjava od fudbalera, takođe bi problem bila parking-mesta za navijače. Šminkanje stadiona da bi zadovoljio neke osnovne kriterijume UEFA može da se obavi za desetak miliona evra, ali za ozbiljan posao potrebno je i pet puta više novca - tvrdi naš izvor.

 

KATEGORIJA 3:

* 20 kvadrata za sudijsku svlačionicu
* 100 mesta na VIP parkingu
* 4.500 mesta (minimum) za gledaoce
* 250 mesta (minimum) za VIP zvanice
* 50 kvadratnih metara (minimum) za goste u VIP prostoriji
* 100 kvadrata za 50 novinara u pres-centru
* 15 mesta za fotografe
* 50 mesta u pres-loži za novinare sa 25 stolova
* 5 komentatorskih pozicija
* 2 TV studija
* 50 mesta za novinare u sali za konferencije

KATEGORIJA 4:

* 20 kvadrata za sudijsku svlačionicu
* 150 mesta na VIP parkingu
* 8.000 mesta (minimum) za gledaoce
* 500 mesta minimum za VIP zvanice
* 100 kvadrata (minimum) za goste u VIP prostoriji
* 200 kvadrata za 75 novinara u pres-centru
* 25 mesta za fotografe
* 100 mesta u pres-loži za novinare sa 50 stolova
* 25 komentatorskih pozicija
* 2 TV studija, jedan sa pogledom na teren
* 75 mesta za novinare u sali za konferencije



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
veselin

pre 7 godina

Bankrotirani klubovi a bogati funkcioneri ? To treba rasčistiti pa da fudbal bude sport a ne mafijaška igra !

u magnovenju

pre 7 godina

Mogu da grade kad su smanjili plate i penzije. Ljudi jedu iz kontejnera a oni bi da grade stadione? Grade stadion na kome bi se mogle igrati utakmice Lige sampiona i Lige Evrope? Ne znam samo ko ce te utakmice igrati kad je plasman nasih klubova u ta takmicenja misaona imenica. Ovo je ludilo...

rado

pre 7 godina

Koliko love ce pokrasti.Za te pare se mogu izgraditi 5 stadiona u Srbiji.Jedan od najsavremenijih stadiona u Minhenu sa visokim tehnološkim i raskošnim zahvatima kao što je automatsko pomeranje tave i nameštanje igrališta za hokej i klizanje.otvoren,zatvoren krov,lože,bazeni i td.koštao je 80 milioa evra.

sanja

pre 7 godina

Sramota! Oteli su penzionerima zaradjene penzije, a sad umesto da im nadoknade isto, rasipaju pare na stadione. Samo da bi mogli da se ugrade u cenu popravke . Zasto ne privatizuju klubove pa neka novi vlasnici ulazu ako hoce ?

deda Raša

pre 7 godina

E ako nemamo precih stvari od stadiona, neka se radi. Udarite jos neki namet poput RTV pretplate. Za to ima para a penzionere ojadiste. Do sada su izdrzavali unucice i nezaposlenu decu - sada i drzavu.

millan

pre 7 godina

Opet bi kriminalci iz Zvezde i Partizana da pljačkaju ovaj narod. Nadam se da ova država neće više ni dinara dati ovim klubovima. Stadione treba prodati jer ih je narod pravio a klubove privatizovati, a ta sredstva uložiti u sportske terene za decu na teritoriji cele države. Ukpliko država da novac za stadione narod bi trebao da prestane da plaća sve poreze i doprinose dok se novac ne vrati i prestane sa finansiranjem FK

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija