• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. T.

02.12.2016

11:46

RONALDU PRETI ZATVOR! Najbolji fudbaler sveta u velikim problemima!

Fudbal

RONALDU PRETI ZATVOR! Najbolji fudbaler sveta u velikim problemima!

Podeli vest

Jednom od najboljih fudbalera svih vremena Kristijanu Ronaldu preti zatvor jer je osumnjičen za utaju višemilionskog poreza, piše španski list "Konfidensijal" pozivajući se na dokumenta "Fudbal liks"

Sumnja se da je igrač Real Madrida u Republici Irskoj osnovao firmu preko koje je potpisivao ugovore sa najbogatijim svetskim kompanijama i tako izbegao da plati višemilionski porez u Španiji, gde živi.

Porez na dobit u Irskoj iznosi svega 12,5 odsto i najniži je u Evropi, dok u Španiji ona iznosi čitavih 43,5 odsto. Ronaldo je preko posredničke kompanije sklapao ugovore sa brendovima kao što su "Najki", "Unilever", "Kentaki frajd čiken" (KFC), "Konami", "Tojota Tajland" i ostalima...

Kupili sva prava

Kompanija "Multisports i imidž menadžment (MIM) limited" osnovana je 2004. godine, sa sedištem u centru Dablina, a za osnivača i prvog čoveka važi Endi Kvin. Reč je o irskom advokatu rođenom 1967. godine i zasad ne postoje dokazi da je direktno povezan sa asom Real Madrida. Međutim, kompanija MIM 2012. godine navodno je kupila sva prava na ime i lik Kristijana Ronalda. 

Od Arapa milion evra godišnje

Kompanija za mobilnu telefonu "Mobili" platila je Ronaldu za jednogodišnji ugovor 1,1 milion evra. Ugovorom, koji je objavljen u okviru dokumenata "Fudbal liks", precizirani su gotovo svi detalji saradnje. Ronaldo je bio dužan da uradi reklamu čije snimanje neće trajati duže od četiri sata, kao i da obezbedi pet dresova portugalske reprezentacije sa svojim brojem i potpisom. Na svojim Tviter i Fejsbuk nalozima morao je barem dva puta da izreklamira kompaniju. Posrednik je, naravno, bila kompanija "MIM".

MIM je ovlašćena da radi i koristi prava na imidž, ime, izjave (pisane ili izgovorene), potpis, biografske informacije, fotografije i video-snimke koji se odnose na profesionalnog fudbalera Kristijana Ronalda dos Santos Aveira, stoji u dokumentu "Fudbal liksa".

Takođe, 2015. godine Kristijano je lansirao svoj brend parfema i kozmetike za muškarce i unajmio firmu "Eden parfemi limited" da kreira njegove proizvode, ali oni su registrovani kao vlasništvo kompanije "MIM".

Unosni poslovi

Dokumenti "Fudbal liksa" otkrivaju takođe da je Ronaldo 2013. i 2014. potpisao sponzorske ugovore sa američkom firmom za nakit "Džejkob i kompani", kao i sa kompanijom za mobilnu telefoniju iz Saudijske Arabije "Mobili", koja je inače filijala preduzeća "Itihad etisalat".

Osim toga, portugalski list "Korijero de manja" objavio je u maju 2015. da je poznata Banka Espirito Santo unajmila napadača Real Madrida kao zaštitno lice za brojne marketinške akcije, a posao je obavljen posredstvom "MIM" kompanije.

Kristijanov portparol je na pitanje novinara "Konfidensijala" da objasni njihova saznanja, kratko odgovorio:

- Kristijano Ronaldo je redovno izmirivao sve svoje poreske obaveze od početka karijere do danas. To mogu da vam potvrde poreske vlasti u Španiji, kao i u svakoj drugoj državi u kojoj je Ronaldo ikada boravio - rekao je on.

Reuters

RONALDO - MAŠINA ZA PARE

* Godišnje zarađuje oko 82 miliona evra od plata, bonusa i sponzora
* Prvi na "Forbsovoj" listi najplaćenijih sportista u 2016.
* Od svakog tvita ili objave na Fejsbuku ili Instagramu u kojem pomene sponzora, Ronaldo zaradi 232.000 evra
* Ima svoju liniju odela, cipela, košulja, donjeg rublja, parfema, muške kozmetike, slušalice
* U izgradnji je više hotela CR7

SPONZORI

* Najki (doživotni ugovor za koji je dobio 1,12 milijardi evra)
* Unilever
* Konami
* KFC
* Tojota
* Herbalajf
* Tag Hojer
* Pokerstar
* Klir šampioni
* Kastrol, motorna ulja
* Armani džins
* Samsung


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija