• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ruska reč

15.03.2017

12:34

(VIDEO) VUVUZELE SU VAM IŠLE NA ŽIVCE! A šta mislite o ruskom "oružju" za Mundijal!?

Fudbal

(VIDEO) VUVUZELE SU VAM IŠLE NA ŽIVCE! A šta mislite o ruskom "oružju" za Mundijal!?

Podeli vest

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2010. godine navijači su zapamtili po dosadnom brujanju afričkih vuvuzela, od kojih se gledaocima kosa dizala na glavi i na tribinama i ispred TV ekrana, dok su za Mundijal 2018. godine Rusi spremili iznenađenje

U Rusiji se za šampionat priprema nacionalni instrument, i to su - obične drvene kašike. Za njihovu "modernizaciju" predsednik Rusije Vladimir Putin spremio je milion rubalja (oko 17.000 dolara).

Rusija se sprema za Svetsko fudbalsko prvenstvo do koga je ostalo još nešto više od godinu dana. U nacrtu se već pojavio nacionalni navijački instrument. To će biti drvene kašike - udarački muzički instrument Stare Rusije.

Vešte ruke proizvođača ovih kašika mogu da izvuku iz njih zanimljive kombinacije ritmičnih zvukova koji pomalo podsećaju na španske kastanjete. U svakom slučaju one će biti veoma, veoma glasne.

Ruska reč/Vladimir Smirnov/TASS

Ruski narodni instrument „ložki“ (rus. „kašike“) su zaista kašike koje su u Staroj Rusiji korišćene kao pribor za jelo. Pravljene su od različitih vrsta drveta: lipe, jasike, javora i jarebike. Ne zna se, međutim, kada su tačno kašike postale muzički instrument.

- Najpre smo isključili duvačke muzičke instrumente zbog mnogih kritika koje su upućene vuvuzelama u Južnoafričkoj Republici. Zatim smo isključili balalajku i harmoniku, a takođe i žičane instrumente - ruske gusle, gudok (stari ruski instrument sa tri žice i gudalom), cimbal i druge, jer su to krupni instrumenti i teško ih je koristiti - rekao je za izdanje Rustam Nugmanov, majstor za pravljenje ruskih muzičkih instrumenata iz podmoskovskog grada Elektrostalj, koji je i predložio da kašike postanu simbol Svetskog prvenstva u Rusiji.

Broj kašika u rukama varira u zavisnosti od složenosti ritma i veštine muzičara. Ali čak i sa osnovnim kompletom (dve kašike) početnicima neće biti lako, jer dve kašike moraju vešto da se umetnu između prstiju. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svinjformer

pre 7 godina

Niko nema sto rusi imadu, blago nama s njima!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija