• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92

27.09.2017

13:16

VIDIĆ OTVORIO DUŠU! Nemanja o "onom" penalu, omiljenom golu, utakmici, Zvezdi, Fergusonu, Ronaldu...

Fudbal

VIDIĆ OTVORIO DUŠU! Nemanja o "onom" penalu, omiljenom golu, utakmici, Zvezdi, Fergusonu, Ronaldu...

Podeli vest

Bivši srpski reprezentativac Nemanja Vidić, kapiten "orlova", Crvene zvezde i Mančester junajteda govorio je o bogatoj karijeri, uspesima i padovima, saigračima, protivnicima, rivalima, ser Aleksu Fergusonu...

Vidić je posle više od sedam godina odlučio da da intervju za srpske medije, i u razgovoru za B92 je pričao o mnogim temama i stvarima koje su ga pratile u karijeri.

Mnogo toga je osvojio u karijeri, koja je bila protkana trofejima i velikim uspesima. Ipak, ono po čemu ga deo navijača u Srbiji pamti je neiskorišćeni penal u dresu Srbije protiv Slovenije u kvalifikacijama za Evropeko prvenstvo.

- Promašio sam penal. Preuzeo sam odgovornost i moraš onda da snosiš i posledice. Kritiku sam uvek prihvatao, ali nisam šutirao penal iz hira. Tada su se igrači svađali oko lopte, jedan nije hteo da je da drugome, treći je vikao "ja ću", i ja sam onda kao zamenik kapitena došao da šutnem. U karijeri sam izveo 12 penala i taj jedan sam samo promašio - istakao je Vidić i odmah se nadovezao:

Sine, jel mora tako?

Poznat kao beskompromisan, Vidić je često išao "glavom kroz zid".
- Neko ne može da prođe, ili lopta ili igrač. Voleo sam da se branim, uživao sam u tome. Dobio sam dosta nezgodnih udaraca tokom karijere. Sećam se da me i majka pita "Sine, pa dokle ćeš glavu da guraš tamo gde neko neće ni nogu". Jednostavno, ne razmišljam, tako igram. Možda sam zbog toga i ranije završio karijeru.

Možeš da me vređaš i kažeš da sam igrao loše, slabo, nisam u formi... Ali uvrede na ljudskom nivou ne volim. Kod nas je uvek bilo bitnije da li je on dobar čovek, zašto se ovome javio a meni nije, zašto je onome da intervju a meni nije, i tada se ulazi u problem i imaš nekog ko će da napiše nešto loše - objasnio je nekada najbolji štoper Premijer lige.

Potom se nadovezao i na rezultate reprezentacije, koja nije ispunila očekivanja u vreme dok je on nosio dres "orlova".

Impresivan je način kako smo se plasirali 2006. na SP i šteta je što nešto nismo napravili u Nemačkoj. Uvek je spolja bila neka negativna energija, tada se delila država, Srbija i Crna Gora... Četiri godine kasnije odnos Antića i Toleta Karadžića. To je uticalo da ne napravimo bar korak više, ako ne dva ili tri - smatra Vidić.

Omiljeni gol mi je protiv Odenzea. Sećam se da sam popeo na "sever", da su saigrači počeli da skaču na mene

Nemajna Vidić

Jedan od najboljih fudbalera koje je naša zemlja imala, drugi kapiten stranac u istoriji Mančester junajteda (posle Erika Kantone), još jednom je ponovio da je svoj san ispunio kada je obukao dres Crvene zvezde.

- To sam rekao za engleske medije dok sam bio u Junajtedu i to i jeste tako. Od malih nogu sam navijač Zvezde i odrastao sam na utakmicama generacije koja je osvojila Kup šampiona. Imao sam problem u kući zbog gledanja utakmica jer su se kasete zamotavale i kvarile video rekorder - rekao je Vidić i nastavio:

- Nikad nisam razmišljao da ću igrati za Junajted. Možda i najlepši deo, kada se gleda ono što sam postigao, desilo se u Junajtedu, ali ona iskrena prava ljubav je Crvena zvezda. Ali naravno da je Mančester junajted ostavio trag u mom životu - poručio je trofejni fudbaler.

On je istakao da mu je finale Lige šampiona u Moskvi 2008. godine najznačajnija utakmica u karijeri.

Finale u Moskvi, Liga šampiona je vrhunac karijere. Najveća utakmica, najvažnija. Finale protiv kluba koji nam je bio najveći rival u tom periodu (Čelsi). Ta utakmica je najvažnija u mojoj karijeri - istakao je Vidić, a potom i otkrio koji gol mu je najdraži u karijeri:

Nisam šutirao penal iz hira. Igrači su se svađali oko lopte, jedan nije hteo da je da drugome, treći je vikao "ja ću", i ja sam onda kao zamenik kapitena došao da šutnem

Nemanja Vidić

Omiljeni gol mi je protiv Odenzea jer sam pre toga dao autogol i navijači su već bili nezadovoljni. Sećam se da sam popeo na "sever", da su saigrači počeli da skaču na mene, rekao sam im ljudi, "nemojte, nemam snage" - uz osmeh je kazao Vidić.

Potom se dotakao i odnosa sa Aleksom Fergusonom.

- Imao sam normalan odnos sa Fergusonom od prvog trenutka. Dočekao me na aerodromu kada sam prvi put stigao, posle me i ispratio za Beograd kada sam potpisao ugovor. Aleks je sasvim normalan čovek - rekao je Nemanja i potom prokomentarisao čuveni Fergusonov "fen".

- Kad sam došao u klub svi su pričali o "fenu" Aleks Fergusona. Za devet i po godina, to se desilo možda pet-šest puta. Ja konkretno nisam imao problem sa "fenom". Bio je odličan da motiviše igrača i po meni to je njegov najveći kvalitet - naglasio je Vidić za B92.

Nekadašni defanzivac je govorio i o tome kako je dobio kapitenski traku.

- Bio je lep osećaj. Postojao je nagoveštaj, jer mi je Ferguson godinu, godinu i po pre nego što se to desilo rekao u nekoj priči da bi mogao da budem kapiten. Tada ga nisam shvatao izbiljno, ali posle kada se to zaista desilo, osećan je bio sjajan.

Dotakao se Vidić i Kristijana Ronalda, sa kojim je delio svlačionicu Junajteda.

Zvezdo, sad nema stajanja

Prokomentarisao je Vidić i uspeh reprezentacije, kao i Crvene zvezde i Partizana.
- Sad smo se 99 odsto plasirali na Svetsko prvenstvo i već treba da se razmišlja šta kad odemo tamo, kako da napravimo rezultat. Odličan uspeh za Zvezdu i Partizan. Drago mi je da će nas biti u Evropi. Drago mi je da će mladi izgrači u Zvezdi moći da se afirmišu, ali mora da se napravi plan, a ne da opet čekamo deset godina Evropu - poručio je Vidić.

Onako kako ga ja znam, veoma je profesionalan. Mišiće koje je napravio, želi da ih pokaže jer je radio na sebi. I ljudi koji ga mrze, on im time tera inat. On će da uradi nešto iako se mnogima ne sviđa i ja to poštujem. Kao saigrač je bio odličan, i kao prijatelj dok je igrao u Junajtedu, mogu samo lepe stvari da kažem o njemu - istakao je naš as, koji je dodao i da je Skols najbolji vezista sa kojim je igrao.

Na tapetu je bila i priča o protivnicima, odnosno napadačima sa kojima je Vidić imao posla.

Nije bilo lako, ali posle treninga sa Ronaldom, Runijem, Gigsom, Sahom... Lakše je bilo igrati protiv ostalih igrača poput Aguera, Suareza, Mesija. Drogba je težak za čuvanje jer je veoma snažan, ali i inteligentan. Imao je snagu, ali nije išao samo na fiziku, znao je i da padne. Igrao se sa tom njegovom snagom - istakao je Vidić.

On je na kraju poručio da mu prija penzija i da sada može da radi nešto što nije tokom karijere.

Posle 25 godina fudbala, odgovara mi pauza. Radim stvari koje nisam mogao dok sam bio fudbaler. Gospodar sam svog vremena. I dalje sam prisutan, pratim utakmice, putujem. Imam i ulogu ambasadora u Junajtedu, povezan sam sa fudbalom, ali u meri u kojoj to meni odgovara. Pri kraju sam, ostalo mi je još godinu dana do PRO licence. Uživam u tome, usavršavam se. To je jedna od opcija kojom ću se baviti. Znam šta neću, ali ne znam šta hoću - zaključio je Vidić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija