• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vl. Tomkovic

28.12.2017

10:55

MUSLIN JE TVRDIO DA SERGEJ NEMA POJMA! Predsednik FSS Slaviša Kokeza ekskluzivno za Informer

Fudbal

MUSLIN JE TVRDIO DA SERGEJ NEMA POJMA! Predsednik FSS Slaviša Kokeza ekskluzivno za Informer

Podeli vest

Bivši selektor Slavoljub Muslin uporno je tvrdio da Sergej Milinković Savić nije dovoljno dobar igrač da bi bio reprezentativac, otkriva predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza u intervjuu za Informer

Kokeza ne krije da je tražio od Muslina da Milinković Savić, čija se vrednost trenutno procenjuje između 140 i 170 miliona evra, odigra barem nekoliko minuta na nedavnoj turneji po Aziji.

Takođe, insistirao je da protiv Kine i Južne Koreje šansu dobiju Andrija Živković, Nemanja Radonjić, Miloš Veljković i golman Marko Dmitrović, kako ovi veliki talenti ne bi otišli da igraju za druge reprezentacije. Kokeza insistira na tome da se njegov zahtev odnosio samo na prijateljske mečeve, ali ne i na spisak putnika za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Možete li konačno da otkrijete zbog čega je došlo do neslaganja sa bivšim selektorom Muslinom i zašto je smenjen posle uspeha u kvalifikacijama? 

Hteo sam u Moskvu

Zašto ste izabrali Kalinjingrad za bazu tokom SP. Da biste igrače maksimalno izolovali od svih spoljnih uticaja?
- Lično sam bio za Moskvu, ali su me Bunjevčević, Krstajić i ostali saradnici nadglasali i ubedili u suprotno. Oni su išli da obiđu potencijalne baze i zadovoljni su uslovima u Svetlogorsku. Ima tamo da se prošeta i da se ode do grada, nije baš potpuna izolacija.

- Imali smo ozbiljna mimoilaženja u pogledu budućnosti srpskog fudbala. Podržao sam stav Gorana Bunjevčevića da na prvom mestu Sergej Milinković Savić, a onda i Živković, Radonjić, Veljković i Dmitrović moraju da odigraju barem nekoliko minuta u prijateljskim utakmicama za A reprezentaciju. Samo zato da bismo ih sačuvali i da bismo stavili tačku na spekulacije hoće li neko od njih otići da igra za Crnu Goru, Sloveniju, Makedoniju... Da nam se nikad više ne ponovi "slučaj Marko Arnautović". Možemo selektor ili ja nekog da volimo ili ne volimo, ali ti momci su budućnost srpske reprezentacije i možda će u narednih 10 godina biti nosioci tima. Nije bilo ni govora da ja sastavljam spisak za Svetsko prvenstvo, već da ovi momci, naročito Sergej, odigraju minut-dva na prijateljskim utakmicama protiv Kine i Južne Koreje.

Da li je razlog zašto Muslin nije zvao Sergeja njegovo navodno nekorektno ponašanje na prvom okupljanju reprezentacije?

- Isto pitanje sam postavio selektoru za Sergeja, kao i za Adema Ljajića. Direktno sam pitao da li je s tom dvojicom igrača problem fudbalski ili vanfudbalski. Da li Ljajić i Sergej zbog nekorektnog ponašanja u reprezentaciji nisu u prvom planu. Dobio sam odgovor da su jedini razlog zašto se ne pozivaju - fudbalski! Da njih dvojica kvalitetom, načinom igre i znanjem nemaju mesta među 20 igrača reprezentacije.

To vam je rekao selektor?

- Tako je. Pričali smo konkretno o Sergejevom učinku u meču Lige Evrope Nica - Lacio (1:3), gde je dao dva gola i namestio treći, a Muslin je uživo gledao meč. Ni dan-danas ne razumem selektorovo objašnjenje. Uglavnom, njegovo je mišljenje bilo da je Sergej bio jedan od najgorih igrača na terenu u tom susretu. Ne znam šta više od toga da kažem.

Da li vam se neko od igrača požalio na selektora, da li je postojao neki sukob?

- Mi na okupljanju za poslednje dve utakmice nismo imali više istu atmosferu kao pre. Neću da kažem da je bila loša, ali nije bila kao pre. U najboljem slučaju je bila prosečna.

To je vaš utisak?

- Nije to moj utisak, već je to činjenica. Igrači između sebe to najbolje znaju, ali ne mogu ništa više osim toga da kažem.

Pola nagrada od FIFA ide igračima

Kolike su bile premije reprezentativcima za plasman na Mundijal? I kako biste ih nagradili kad bi osvojili SP?

- Zašto "kad bi"? Mislite "kad budu osvojili"...? Šalim se, ali tako lepše zvuči. Malo pošto su počele kvalifikacije Bunjevčević i ja smo sedeli sa kapitenom Branislavom Ivanovićem, Aleksandrom Kolarovim i Nemanjom Matićem i dogovorili se da od ukupne nagrade koju dobije FSS od FIFA 40 posto pripadne fudbalerima, stručnom štabu sa ekonomima, doktorima i čitavim osobljem. I dogovor je da oni sami odrede kako će raspodeliti novac. Dodatno smo dogovorili još pet posto nagrade kao premiju pred utakmicu sa Gruzijom. Nisu to tražili fudbaleri, već je bila odluka rukovodstva FSS. Ta pobeda nad Gruzijom u bilo kom segmentu nema cenu. Tako da je oko 45 posto sredstava koje ćemo dobiti 2018. godine namenjeno fudbalerima, a pet posto zaposlenima u FSS. Preostalih 50 posto novca uložićemo u kupovinu poslovno-administrativne zgrade da se FSS konačno skući posle toliko godina.

A kolike će im biti premije kad osvoje SP?
- Koliko god oni kažu.

Verujete da će Mladen Krstajić to sve promeniti i popraviti do početka Mundijala?

- Moja želja je bila da reprezentaciju na Mundijal vodi Dragan Stojković Piksi. Međutim, on je produžio ugovor sa Gvangžuom uz neverovatne finansijske uslove i ta opcija je otpala. Iz neformalnih razgovora sa Bunjevčevićem vidim da je želja sportskog sektora da Mladen Krstajić ostane selektor. Mišljenja su podeljena. Neki misle da je problem njegov nedostatak iskustva, ali koga su vodili Pep Gvardiola i Zinedin Zidan pre Barselone i Real Madrida?

Šta preporučuje Krstajića za mesto selektora?

- Ambijent i atmosfera među igračima u timu, kao i njihov odnos prema Krstajiću za vreme boravka u Kini i Koreji, nešto je što odavno nisam video. Bio sam oduševljen takvom energijom i hemijom.

Preuzimate li svesno rizik da ćete biti glavni krivac ako reprezentacija sa Krstajićem doživi neuspeh u Rusiji?

- Preuzeo sam rizik onog dana kad sam postao predsednik FSS. Da se nismo plasirali na SP, 90 posto nacije bi reklo da je kriv Slaviša Kokeza. Kad smo otišli na SP, onda 99 odsto nacije kaže da je to zasluga selektora i igrača, ali slažem se i sa tim. Rizik je sa Krstajićem, ali bio bi i sa Piksijem ili Muslinom. Minimum što nacija očekuje jeste da prođemo grupu, a pola nacije misli da bi trebalo da osvojimo Mundijal u Rusiji.

Koji rezultat ćete tražiti od reprezentacije na SP, šta je cilj?

- Veliku stvar smo uradili samim plasmanom na Mundijal, ali ne mislim da sad treba da stanemo. Prioritet će biti da prođemo grupu. Imamo jednake šanse kao Kostarika i Švajcarska, a nema dileme da je Brazil apsolutni favorit.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Darko

pre 6 godina

Jedva cekam da zaigra u moskvi i da vidim dokle ce dogurati nasa reprezentacija.

Nikola

pre 6 godina

Ne misli samo muslin nego svaki normalan poznavalac fudbala

AS

pre 6 godina

ZA SERGEJA JE BIO 100% U PRAVU. U KINI NIJE POKAZAO NIŠTA KAO I MNOGI DRUGI. SA REPREZENTACIJOM SAMO SEBI DIŽU CENU A FUDBAL IGRAJU SAMO U KLUBOVIMA GDE ZARAĐUJU DEBELE NOVCE. NISU SVI KO TADIĆ DA GINU ZA ORLOVE.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija