• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vl. Tomkovic

29.12.2017

09:12

DAO SAM TERZIĆU 800.000 EVRA! Slaviša Kokeza, lider FSS za INFORMER, o ratu sa direktorom Crvene zvezde

Fudbal

DAO SAM TERZIĆU 800.000 EVRA! Slaviša Kokeza, lider FSS za INFORMER, o ratu sa direktorom Crvene zvezde

Podeli vest

Otkako sam predsednik Fudbalskog saveza Srbije, dali smo više od 1,3 miliona evra pomoći Crvenoj zvezdi na zahtev Zvezdana Terzića, a onda me on pljuje u saopštenjima, kaže Slaviša Kokeza u razgovoru za Informer

Prvi čovek fudbalske Srbije otkriva da je u julu prošle godine FSS pozajmio 800.000 evra crveno-belima, a zatim još 500.000 evra početkom ove nedelje.

Više puta ste pričali o tome da pomažete Zvezdi i Partizanu, a s "Marakane" vas napadaju skoro godinu dana bez prestanka?

- Na današnji dan večiti rivali duguju veliki novac FSS-u. Evo u ponedeljak (25. decembar, prim. aut.) kod mene u kancelariji bio je predsednik Zvezde Svetozar Mijailović kako bi tražio novu pomoć od FSS. Ako ne pomažemo ništa, zašto su dolazili opet? Naravno da treba da dođu i naša je obaveza da pomognemo svima u Srbiji. Dali smo im pozajmicu od 500.000 evra. U julu prošle godine dali smo više od 800.000 evra Zvezdi za plaćanje bivših igrača, kako bi prošla monitorning UEFA. Dali smo bespovratno sredstva za kupovinu video-nadzora na stadionu Partizana, oko 100.000 evra, kao i za postavljanje terena sa veštačkom travom na "Marakani". Imamo ugovore o isplaćenom novcu

Nasmejala me "Slagalica"

Kako ste doživeli kad se vaše ime našlo u kvizu "Slagalica", i to u pitanju "U kom sportu se proslavio Slaviša Kokeza"?

- Bio sam na putu kad su mi to poslali. Nasmejao sam se, kao što ste i vi verovatno. Pitanje je zaista potpuno pogrešno postavljeno. Trebalo je možda da pitaju znate li ko je predsednik FSS? Ali ako niste spremni da i takve stvari prihvatite, onda ne bi trebalo da se bavite ovakvim, javnim poslom.

Zbog čega vas onda crveno-beli na čelu sa direktorom Zvezdanom Terzićem napadaju? Čudno je da je njega na "Marakanu" dovela uprava čiji ste vi bili deo. Gde je puklo među vama?

- Sve staje u jednu rečenicu. Ja živim za fudbal, a on od fudbala.

Možete li da budete malo konkretniji?

- Dok sam predsednik FSS, nikad nijedan menadžer neće sastavljati tim, ni u mlađim selekcijama, ni u A reprezentaciji. Tu je problem cele priče, jer je taj čovek u stvari menadžer koji privremeno boravi u Zvezdi, a krije se iza te institucije, iza Zvezdine veličine i legendi kluba, koje zloupotrebljava. Pošto ne sme javno da kaže šta mu smeta, onda dolazimo do priče o sudijama. Postoji li čovek u Srbiji danas koji Miloradu Mažiću može da kaže kako mora da sudi? Mažić je kandidat da u 2018. sudi jedno od tri velika finala: Lige šampiona, Lige Evrope ili Svetskog prvenstva.

Da li je bilo zahteva da Mažić ne sudi poslednji derbi?

- Znate li da je Mažić jedno vreme, a za to krivim bivše rukovodstvo FSS, imao zabranu od Zvezde da sudi njene utakmice i derbije. Za vreme uprave Vladana Lukića, a tamo su bili i Goran Vesić, Ivan Adžić... Znate li kako je ukinuta ta zabrana? Pitajte Vesića i Lukića ko je dolazio da ih moli da puste Mažića da sudi Zvezdine utakmice. Isti čovek koji je danas glavni u Zvezdi.

Koji je onda motiv za sve napade u poslednje vreme?

- Motiv je uvek isti - novac. Mene je predsednik Zvezde Svetozar Mijailović zvao dan uoči poslednjeg derbija da im pomognemo. Rekao sam da nema problema i da ćemo uraditi sve što je u skladu s propisima i sa zakonom.

Kakvu pomoć traže pred derbi?

- Finansijsku! Uvek je reč o finansijama. Garantovali smo kod jedne banke da ćemo vratiti kredit od 360.000 evra koji je podigla Zvezda, ukoliko ona ne bude u mogućnosti. Međutim, 15 minuta posle toga, čovek koji zloupotrebljava Zvezdu izdao je u ime kluba saopštenje u kom proziva mene.

Ne guram Brodarac
fss.rs

Kažete da ste zabranili mešetarenje, a iz Zvezde su vas optuživali da ste hteli anonimne igrače iz vašeg Brodarca da gurate u Zvezdu, kao i da ste prošle godine u omladinskoj ligi oteli titulu crveno-belima kako bi Brodarac išao u Ligu šampiona?

- Ja sam u Brodarcu igrao fudbal i, sad kad imam vremena, odem da odigram poneku utakmicu. Niti sam vlasnik tog kluba, niti imam bilo kakve druge veze, osim što cenim ljude koji tamo rade. Je li mana što su omladinci Brodarca prošli dva kola u Ligi šampiona i što im uskoro dolazi Mančester junajted u goste? To su, opet, sve priče koje plasira jedan čovek koji se zloupotrebljava Zvezdu. Sve dolaze sa iste adrese i služe da bi taj neko imao alibi za ono što radi, odnosno ako dođe neuspeha.

Činjenica je, međutim, da je u Superligi u protekloj polusezoni bilo mnogo sudijskih grešaka, čak i kardinalnih?

- Jeste. Bilo je mnogo problema, a najviše su se žalili Zvezda i Partizan. U većini slučajeva njihove žalbe, kao i njihova saopštenja, bile su potpuno neargumentovane. Činjenica je da večiti imaju bar 30 posto bolje suđenje nego svi ostali klubovi u Srbiji. I oni daju sebi za pravo da se žale na suđenje?! Večiti podrazumevaju da, kad igraju protiv manjeg kluba, sudija mora da sudi u njihovu korist! To je neprihvatljiv način razmišljanja. Mada, donekle mogu da ih razumem.

Kako?

- Dok sam bio na funkciji u Zvezdi, slično sam razmišljao i neke stvari sam gledao isključivo navijački. Iz današnje perspektive mogu da kažem da ih nisam gledao dobro, već pristrasno... Čak sam jednom-dvaput imao polemiku sa Tomislavom Karadžićem i mislio sam da sam u pravu. Danas mogu da kažem da nisam bio u pravu, već sam sve gledao emotivno i klupski obojeno. 

Mislite li i dalje da je Karadžić u svom mandatu radio na štetu Zvezde i Partizanu obezbedio titule?

- Karadžić je zajedno sa Zoranom Lakovićem mnogo pomogao i Zvezdi i Partizanu. Pre svega u finansijskom smislu, kao i prilikom rešavanja različitih problema u UEFA i u monitoringu. To stoji u papirologiji FSS. Dali su kompletan novac Zvezdi za reflektore i rasvetu, a Partizanu obezbedili zamenu i rekonstrukciju terena. Da li je Tole pomagao Partizanu na štetu Zvezde? Može svako da misli šta hoće, ali ja se pitam koji je to mehanizam da predsednik FSS utiče na to kako će neka utakmica ili prvenstvo da se završi!

Preko sudija, zar ne? Tako misle i u Zvezdi, zato vas napadaju i kažu da ste Partizanov čovek.

- Dajte jednog sudiju u Srbiji koji će reći da sam ja ili neko od mojih saradnika tražio kako da sudi neku utakmicu. Bilo kad, bilo gde, bilo koji sudija. Pristajem odmah na poligraf ili da pred TV kamerama dokažem da govorim istinu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija