• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.T.

06.02.2018

11:03

JUNAJTED U BEOGRADU NA 60. GODIŠNJICU TRAGEDIJE! Predstavnici Mančestera odaju poštu legendama

Fudbal

JUNAJTED U BEOGRADU NA 60. GODIŠNJICU TRAGEDIJE! Predstavnici Mančestera odaju poštu legendama

Podeli vest

Delegacija Mančester junajteda, koju će mahom činiti omladinski tim predvođen trenerom Nikijem Batom, obeležiće danas tačno u 15.04 na stadionu Partizana u Humskoj 60. godišnjicu "Minhenske tragedije"

Do tada najtalentovanija generacija engleskih fudbalera, po čuvenom treneru Matu Bezbiju nazvana "Bezbijeve bebe", stradala je u avionskoj nesreći na aerodromu u Minhenu 6. februara 1958. godine tačno u 15.04 časova.

Došli zbog Brodarca

Fudbaleri Mančester junajteda tom prilikom vraćali su se iz Beograda, gde su protiv Crvene zvezde na stadionu JNA odigrali revanš meč četvrtfinala Kupa evropskih šampiona. 

Posle mančesterskih 2:1 u revanšu je bilo 3:3 i "crveni đavoli" izborili su polufinale, koje nikad nisu odigrali. Prilikom trećeg pokušaja poletanja sa minhenskog aerodroma po izuzetno lošim vremenskim uslovima, avion je izleteo sa piste, udario u ogradu i zapalio se.  

Reuters

Greg spasao Srbe

Jedan od dvojice i dalje živih aktera "Minhenske tragedije", bivši golman Hari Greg (85) iz srušenog aviona spasao je Veru Lukić, suprugu jugoslovenskog diplomate, kao i njihovu trogodišnju ćerku Vesnu. Vera je u tom trenutku bila trudna i kasnije je rodila sina Zorana. Greg je 2008. godine bio u Beogradu kako bi se video sa Verom, Vesnom i Zoranom.

Stradala su 23 putnika, od kojih osmorica fudbalera, trojica članova stručnog štaba, osmorica novinara, jedan navijač, jedan agent za putovanja i dvojica članova posade.

Igrom sudbine omladinski tim Mančester junajteda na dan 60. godišnjice boravi u Beogradu, jer ga sutra očekuje meč plej-ofa Lige šampiona za mlade protiv prvaka Srbije Brodarca. Ta utakmica biće odigrana na krovu Tržnog centra "Stadion" u Beogradu od 18.30.

Prethodno će se nova generacija "crvenih đavola" setiti svojih prethodnika koji su na najstrašniji način otišli u slavu i legendu. Predstavnici Junajteda i britanske ambasade u Beogradu tačno u 15.04 na stadionu Partizana održaće minut ćutanja u znak sećanja na stradale, a onda će položiti i venac.

Reuters

Oni su sinoć sa predstavnicima Crvene zvezde večerali u hotelu "Mažestik", na istom mestu gde su i pre 60 godina posle utakmice igrači oba tima imali druženje. Domaćin u ime Zvezde bio je Vladica Popović, akter utakmice odigrane 1958.

- Pozvali su me i nisam mogao da odbijem. To je događaj koji je obeležio karijere svih nas. I danas se sećam trenutka kad smo saznali da se avion srušio i da je stradala jedna od najtalentovanijih generacija u istoriji fudbala - rekao je Popović.

Ceremonija u Mančesteru

Mančester junajted je minut ćutanja za žrtve organizovao prošle subote pred početak prvenstvene utakmice sa Hadersfildom. Danas će na "Old Trafordu" biti održana manja ceremonija kojoj će prisustvovati preživeli Hari Greg (85) i ser Bobi Čarlton (80), zatim aktuelni menadžer "đavola" Žoze Murinjo i kapiten Majkl Kerik, kao i legendarni ser Aleks Ferguson.

Reuters

Od 2008. godine tunel na južnoj strani "Old Traforda" nosi naziv "Minhenski tunel", jer je zid oslikan fotografijama sa meča, detaljima o nesreći, novinskim naslovima. A navijači Junajteda već punih 60 godina u znak "Bezbijevih beba" pevaju "Nikad nećemo umreti...".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17