• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vl. T.

28.02.2018

07:00

KATARU ODUZIMAJU MUNDIJAL! FIFA seli SP u Ameriku ili Veliku Britaniju!?

Fudbal

KATARU ODUZIMAJU MUNDIJAL! FIFA seli SP u Ameriku ili Veliku Britaniju!?

Podeli vest

Nemački nedeljnik "Fokus" otkrio da će Međunarodna fudbalska federacija prebaciti SP u SAD ili Britaniju jer Katar nije u stanju da organizuje ovo takmičenje

Katar će narednog leta ostati bez organizacije Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, tvrdi nemački nedeljnik "Fokus"!

Ovaj list se poziva na svoje izvore s Bliskog istoka i otkriva da će Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) oduzeti Arapima turnir jer "nemaju iskustva u organizaciji velikih utakmica, konstantno krše ljudska prava tokom izgradnje stadiona, a i politička situacija na Bliskom istoku nije obećavajuća".

Englezi lobiraju, hoće organizaciju

Velika Britanija, predvođena Engleskom, naročito je zainteresovana da se Kataru oduzme organizacija Mundijala, jer u Londonu smatraju da bi oni trebalo da dobiju domaćinstvo prvi put posle 1966. godine.
- Apsolutno mora ponovo da se razmotri odluka da Katar bude domaćin SP i mi ćemo na tome insistirati - rekao je Damjan Kolins, predsednik Odbora za kulturu, medije i sport.

Kao kandidati da zamene Katar pominju se Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija. Smatra se da one imaju najbolju infrastrukturu i da im je potrebno najmanje vremena da organizuju najveće fudbalsko takmičenje na planeti.

Krše ljudska prava

FIFA je nedavno promenila način biranja domaćina Mundijala, pa ubuduće o organizatoru neće odlučivati samo 24 člana Izvršnog odbora, već predstavnici svih 211 članica svetske kuće fudbala.

Zbog te promene FIFA će navodno krajem leta, po završetku SP u Rusiji, opet pokrenuti pitanje organizacije Mundijala 2022. i glasaće se o poverenju Kataru.

Informacije su potvrđene i u neposrednom okruženju ministra sporta Saudijske Arabije Turki el Šeika, prenosi "Fokus" i podseća da su dve zemlje već neko vreme u sukobu.

Politički razlozi
Politika igra veliku ulogu u svemu ovome, a Katar je u sukobu sa Saudijskom Arabijom, Emiratima, Bahreinom i EgiptomMagazin "Fokus"

- Politika igra veliku ulogu u svemu ovome, kao što je bilo i prilikom izbora za domaćinstvo. Katar je dugo u sukobu sa Saudijskom Arabijom, a konflikt je produbljen prošlog leta. Saudijci su Kataru uveli sankcije, a nedugo zatim ekonomskoj blokadi male države u Persijskom zalivu priključili su se i Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat - navodi "Fokus", i dodaje:

- Katar je dobio domaćinstvo SP iako nema baš nikakvo iskustvo u organizaciji takvih događaja, čak ni pojedinačnih utakmica velike važnosti i rizika. Takođe, mesecima redovno pristižu izveštaji Amnesti internešenela (svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava) o kršenju ljudskih prava, sa ozbiljnim pitanjima koja se tiču sigurnosti radnika na izgradnji stadiona, njihovim platama i opštem tretmanu.

Reuters

Većina zemalja, pogotovo onih sa najjačim ligama, podržaće ideju promene domaćinstva, jer su se već više puta bunile zbog termina Mundijala. Naime, SP u Kataru trebalo bi da bude održan u novembru i decembru, jer su u letnjim mesecima temperature nesnosne i uslovi su nehumani za odigravanje i praćenje utakmica.

Bora i Pep ambasadori

Ambasadori Svetskog prvenstva u Kataru 2022. godine su naš proslavljeni trener Bora Milutinović, ali i verovatno vodeći svetski menadžer u ovom trenutku, Pep Gvardiola. Svojevremeno je "Frans fudbal" pisao da je srpski stručnjak dobio 5,5 miliona evra da bi lobirao za Katar, ali i da su na platnom spisku bili Pep, Zinedin Zidan, Gabrijel Batistuta, Ronald de Bur...

Ukoliko im takmičenja budu prekinuta usred sezone, velike gubitke imaće nacionalni šampionati Engleske, Nemačke, Španije, Italije, a na kraju krajeva i UEFA zbog Lige šampiona.

Insajderka progovorila

Od prvog dana kad je u decembru 2010. domaćinstvo dodeljeno Kataru pričalo se zapravo o kupovini Mundijala, podmićivanju i zakulisnim radnjama. Te priče nisu jenjavale tokom proteklih osam godina, ali su podgrejane nedavno kad je bivša šefica korporativnih i javnih poslova Fudbalske federacije Australije, Bonita Mersijades, objavila knjigu "Unutrašnja priča o FIFA".

- Na osnovu svega sa čim sam upoznata i što sam videla, čula i pročitala, jasno mi je da se domaćinstvo Svetskog prvenstva nikad neće dobiti na osnovu bilo kakvih zasluga. Nije ova knjiga sveobuhvatan spisak svih ponuda i ponuđača, već priča o tome kako FIFA zapravo funkcioniše - napisala je Mersijadesova aludirajući na to da se SP jednostavno - kupuje!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Avram

pre 6 godina

Pa gde moze bez podmuklih engleza da se kuva neka supa....

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija