• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.06.2018

10:48

DA LI ZNATE da je i Jugoslavija bila kandidat za organizaciju jednog Mundijala?

Fudbal

DA LI ZNATE da je i Jugoslavija bila kandidat za organizaciju jednog Mundijala?

Podeli vest

Koliko je kraj osamdesetih i početak devedesetih godina bio zlatno doba jugoslovenskog fudbala, govori činjenica da je tadašnja Juga čak bila podnela i kandidaturu za domaćinstvo Svetskog prvenstva

U pitanju je Mundijal koji je održan u Italiji 1990. godine, a kada je FIFA raspisala konkurs za domaćina, javilo se čak devet zemalja!

Kandidaturu su do poslednjeg dana prijema podneli Italija, SSSR, Austrija, Engleska, Francuska, Grčka, Iran, Zapadna Nemačka i - Jugoslavija!

Međutim, ta borba za Svetski šampionat nije dugo trajala. Samo mesec dana kasnije, pred sam početak glasanja u FIFA, Jugoslavija je povukla kandidaturu, a pored nje i sve ostale zemlje, osim Italije i SSSR.

Sa konačnih 11:5 u glasovima, Italija je dobila Mundijal 1990. godine.

Bio je to ujedno i poslednji šampionat sveta na kojem je učestvovala velika Jugoslavija, koja je zaustavljena u četvrtfinalu od Argentine, koja je stigla do finala.

Fudbaleri toga doba često kažu da rata ne bi bilo da je Jugoslavija osvojila titulu u Italiji, za šta je imala šanse. A, ko zna šta bi tek bilo da se svetska elita 1990. godine skupila u Jugi umesto u Italiji...




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija