• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.R.

10.07.2018

00:06

REPREZENTACIJE POSTALE LEGIJE STRANACA! Evropski nacionalni timovi puni igrača inostranog porekla

Fudbal

REPREZENTACIJE POSTALE LEGIJE STRANACA! Evropski nacionalni timovi puni igrača inostranog porekla

Podeli vest

Dobar deo evropskih ekipa na Svetskom prvenstvu u Rusiji od nacionalnih timova pretvorio se u prave legije stranaca

Apsolutni rekorder je reprezentacija Francuske, u kojoj su od 23 igrača čak 18 imigranti ili deca imigranata!

Slično je i u selekciji Švajcarske, za koju igra čak 15 fudbalera sa inostranim poreklom, dok je kod Belgijanaca, Engleza i Nemaca odnos oko pola-pola.

Francuska, koja je trenutno prvi favorit za osvajanje Mundijala u Rusiji, ima čak 78,3 odsto migranata u timu. Reč je o fudbalerima koji su došli iz druge države ili čiji su roditelji uglavnom iz ekonomskih razloga emigrirali ne tako davno u zemlju "galskih petlova". Zanimljivo je da je prema zvaničnim podacima udeo migranata u celokupnom stanovništvu Francuske svega 6,8 odsto.

Ipak, selektor Didje Dešan, od 23 igrača koje je doveo na Mundijal, može da računa samo na petoricu etničkih Francuza. Trenutno je prva zvezda "trikolora" mladi Kilijan Mbape, čiji je otac Kamerunac, a majka Alžirka. Francusku "legiju stranaca" još čine i Pol Pogba (Gvineja), Ngolo Kante (Mali), Rafael Varan (Martinik), Igo Ljoris (Španija), Benjamin Mendi (Senegal), Blez Matuidi (Angola) i još desetorica igrača.

Le Penova: Nije to moja Francuska
Reuters

Uprkos odličnim rezultatima Francuske u fudbalu u poslednjih nekoliko godina, ne gledaju svi u toj zemlji s oduševljenjem na činjenicu da im migranti donose toliko radosti u sportu. Predsednica francuskog Nacionalnog fronta i poslanica Evropskog parlamenta Marin le Pen nije zadovoljna izgledom reprezentacije.
- Kad pogledam "plave", ne prepoznajem Francusku niti sebe. To nije moja reprezentacija - kazala je Le Penova.

Bitan je rezultat

Rivali "trikolora" u polufinalu, selekcija Belgije, takođe su sačinjeni od igrača sa svih strana sveta. Majka belgijskog plavušana Kevina de Brujnea je Engleskinja, rođena u Burundiju i odrasla u Obali Slonovače. Najviše dođoša među "crvenim đavolima" je iz Konga, čak petorica.

Predvodi ih Romelu Lukaku, koji je jedan od najzaslužnijih što je Belgija polufinalista Svetskog prvenstva. Kako se kroz karijeru nosio sa time što je sin migranata, najbolje je sam objasnio u jednoj nedavnoj izjavi:

- Kad stvari idu dobro, onda me zovu Romelu Lukaku, belgijski napadač. Kad stvari ne idu dobro, onda me zovu Romelu Lukaku, belgijski napadač poreklom iz Konga.

Dok je Lukaku raspoložen za šalu na svoj račun, stvari su izmakle kontroli u Nemačkoj. Među "pancerima" je nastao haos kad su se pred početak priprema za Mundijal Mesut Ozil i Ilkaj Gundogan, poreklom iz Turske, fotografisali sa Redžepom Tajipom Erdoganom i uz objavljene fotografije napisali da je to njihov predsednik.

Nemački navijači su im posle toga redovno zviždali, a selektor Joakim Lev je pre i tokom učešća "pancera" na SP morao više da odgovara na pitanja o migrantima u ekipi nego o taktici i ispadanju u grupnoj fazi.

APphoto

Poslednju reč, barem zasad, imao je otac Mesuta Ozila, Mustafa, koji je poručio da bi njegov sin trebalo da batali sa igranjem za Nemce.

- Mesut više ne želi ništa da objašnjava, niti da se brani. Učinio je dosta za ovu zemlju. A sada mu zvižde i prave od njega žrtvenog jarca. Naravno da je posle svega povređen - rekao je Mustafa i dodao:

- Nažalost, ima i dalje mnogo ljudi u Nemačkoj koji sa puno rezerve i predrasuda gledaju na Turke. Da sam ja na Mesutovom mestu, rekao bih: "Hvala, ali dosta je bilo." Ja bih, da sam Mesut, završio sa igranjem za reprezentaciju.

Šiptar pobesneo

Totalni raspad preti i Švajcarcima, kojima nisu smetali "orlovi" koje su pravili Granit Džaka i Džerdan Šaćiri sve dok nisu odleteli sa Mundijala. Tek posle potopa protiv Šveđana setili su se u nacionalnom savezu da nije lepo što imaju igrače koji žele da pronose slavu Albanije ili lažne države Kosovo umesto Švajcarske, čiji dres nose.

Tako je generalni sekretar Fudbalske asocijacije Švajcarske Aleks Mišer predložio da se ubuduće zabrani igranje za reprezentaciju fudbalerima svih uzrasta sa dvojnim državljanstvom. Prvi je odgovorio uvređeni Šiptar Džaka.

- To se direktno odnosi na mene i nekoliko drugih fudbalera koji su u takvoj situaciji. Moja porodica vuče poreklo sa Kosova, Bril Embolo ima korene u Kamerunu, Manuel Akanđi u Nigeriji, Rikardo Rodrigez u Čileu i Španiji. Aleks Mišer je izazvao mnogo gorčine, ali i razočaranja. Mislim da on ima vrlo problematična razmišljanja, kao iz kamenog doba - istakao je Džaka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mare

pre 5 godina

Italijanska fudbalska reprezentacija do pre osam godina nije imala ni jednog naturalizovanog igrača i takođe na Evropskom prvenstvu 2012 gde su stigli do finala nisu imai ni jednog naturalizovanog u prvoj postavi.

Gubi se smisao

pre 5 godina

S obzirom na ovo, svetsko prvenstvo u fudbalu, a ima slučajeva i u drugim sportovima, gubi smisao, svetskog prvestva nacionalnih selekcija Sveta. Nacija je nacija. Recimo u Švajcarskom nacionalnom timu igraju Albanci. Nije to Svetsko prvenstvo državljana zemalja, već nacionalnih selekcija. Pa, ko sta ima u svojoj zemlji od svojih ljudi, neka pokaze. Mozda se stide?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17