• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vl.T.

10.07.2018

22:16

DVA PUTA HTELI DA GA UBIJU ZBOG MUNDIJALA! Neverovatna životna priča Luisa Montija

Fudbal

DVA PUTA HTELI DA GA UBIJU ZBOG MUNDIJALA! Neverovatna životna priča Luisa Montija

Podeli vest

Tokom finala Svetskog prvenstva 1930. Urugvajci su mu pretili da će ga ubiti ako pobedi, a pred finale 1934. u Italiji Benito Musolini mu je poručio da ga neće biti ako izgubi

Ovu sudbinu doživeo je legendarni fudbaler Luis Felipe Monti, jedini igrač u istoriji koji je odigrao dva finala na svetskim prvenstvima za dve različite reprezentacije, Argentinu i Italiju!

Na premijernom šampionatu sveta 1930. u Urugvaju igrao je za Argentinu i bio je ključni igrač u timu. Igrao je centralnog defanzivca, koji je bio u isto vreme kreativan, davao je golove, ali je važio i za pravog "kasapina" u defanzivi. Osim što je na putu "gaučosa" do finala dao dva gola, uspeo je i da povredi nekolicinu protivničkih igrača.

Pretili i supruzi

Dugo je, međutim, ostala misterija zašto je razbijač Monti najslabiju partiju u karijeri odigrao baš protiv Urugvaja u finalu. Nekoliko decenija kasnije, po završetku Drugog svetskog rata, Monti je reprezentativnu karijeru opisao u jednoj rečenici koja je sadržala svu brutalnost koju je preživeo:

- U Urugvaju su mi pretili da će me ubiti ako pobedim. U Italiji su pretili da će me ubiti ako izgubim!

Ukrali mu medalju

Montijeva unuka Lorena, ćerka njegovog sina Eduarda, otkrila je da su lopovi ukrali zlatnu medalju koju je Luis Felipe dobio 1934. za osvajanje Mundijala. On se, naime, po završetku trenerske karijere 1950. vratio da živi u Argentinu, ali je jedan deo njegove porodice ostao u Peskari. Tamo su ostale i mnogobrojne uspomene na Montijevu igračku karijeru, a između ostalog i medalja, koju su lopovi odneli jednom prilikom kad su opljačkali kuću. Loreni je ostao samo Montijev argentinski pasoš s kojim je prvi put prešao okean, a ona ga je poklonila muzeju FIFA.

Njegova unuka Lorena otkrila je da je Luis Felipe na poluvremenu finala 1930, dok je Argentina vodila protiv domaćina Urugvaja 2:1, dobio ozbiljne pretnje.

- Mnogim argentinskim igračima je tada prećeno, ali nikome kao mom dedi. Poručili su mu da će ubiti njega, moju baku i moju tetku ako Argentina osvoji trofej - prepričala je Lorena ono što joj je za života otkrio Monti.

Urugvaj je u drugom poluvremenu okrenuo rezultat, pobedio 4:2 i osvojio titulu prvaka sveta. Monti je do tada uporedo radio kao službenik u opštini za mesečnu platu od 200 dolara. Posle Svetskog prvenstva dobio je ponudu da pređe u Juventus, a zauzvrat bi dobio kuću, automobil i platu 5.000 dolara.

Bio je to deo šireg plana da Italijani prevedu Montija u svoju reprezentaciju. Naime, kako se bližilo Mundijal 1934, Italijani na čelu sa fašističkim vođom Benitom Musolinijem pokušavali su na sve moguće načine da sastave što jači tim kako bi osvojili trofej. Budući da je poreklo Montijevih roditelja iz Italije, iz oblasti Romanja, ubrzo mu je ponuđeno da igra za "azure", što je on s oduševljenjem prihvatio.

Pobeda ili smrt

Tako je na drugom Svetskom prvenstvu zaredom vodio Italiju sve do velikog finala sa veoma jakom Čehoslovačkom. Uoči izlaska na finalnu utakmicu u svlačionicu "azura" ušao je čovek koji je doneo Musolinijevo pismo. Ono je počinjalo rečima: "Pobeda ili smrt".

- Musolini je poručio da ćemo snositi posledice ako izgubimo finale. Znali smo šta to znači - rekao je Monti.

Već 80 i kusur godina prepričava se legenda da nikada ni na jednom stadionu nije vladala tako grobna tišina kao kad je Čeh Antonin Puč u 71. minutu utakmice pogodio za vođstvo protiv Italije pred 55.000 gledalaca u Rimu.

Srećom po "azure", Orsi je izjednačio, a Skjavio u produžetku doneo trijumf Italiji (2:1).

- Posle utakmice, po naredbi dučea Musolinija bilo nam je dopušteno da uzmemo šta god poželimo. Trebalo je samo da kažemo da li su to žene, pare, nakit, automobili, kuće... Postali smo privilegovana vrsta u tadašnjoj Italiji - pričao je kasnije Monti.
Pred Drugi svetski rat se penzionisao i postao trener, a živeo je sve do 1983, kad je preminuo u 82. godini.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17