• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.08.2018

21:37

OSVOJI ZLATO ILI MARŠ U VOJSKU! Južnokorejci ne štede svoju najveću fudbalsku zvezdu

Fudbal

OSVOJI ZLATO ILI MARŠ U VOJSKU! Južnokorejci ne štede svoju najveću fudbalsku zvezdu

Podeli vest

Južnokorejac iz Totenhema Hjungmin Son (26) dobio je ultimatum od vojnih vlasti iz otadžbine da odvede nacionalni tim do titule na predstojećim Azijskim igrama ili će u suprotnom morati da odsluži redovni vojni rok od dve godine

To znači da bi karijera odličnog napadača bila uništena, jer bi se posle dvogodišnje stagnacije Son u 28. ili 29. godini veoma teško vratio profesionalnom fudbalu na vrhunskom nivou.

On je u svojoj zemlji velika zvezda, jedna od najvećih, ali ga to ne oslobađa obaveza prema državi. Ostali korejski fudbaleri mogu da vrate dug državi tako što nastupaju za vojni klub Sangju Sangmu u nacionalnom šampionatu, ali Son nikada nije igrao u "K ligi", već se sa 16 godina preselio iz Seula u Hamburg i u tom klubu 2010. počeo profesionalnu karijeru.

- Svaki Južnokorejac, bez obzira na slavu i novac koji poseduje, dužan je da se do 28. godine prijavi za redovno služenje vojnog roka, koji traje najmanje 21 mesec -  prenose britanski mediji.

Sa 380.000 na 243 evra

Son je nedavno potpisao novi petogodišnji ugovor sa Totenhemom po kojem će zarađivati 380.000 evra mesečno. Bude li morao da služi vojni rok u Južnoj Koreji, napadač će živeti u kasarni u kojoj 30 muškaraca deli istu prostoriju i dobija mesečnu nadoknadu od 243 evra. Vojnici imaju različita zaduženja tokom skoro dve godine (ili duže) trajanja vojnog roka, a gotovo svaki od njih barem neki deo vremena provede na granici sa Severnom Korejom, s kojom je Južna Koreja decenijama na ivici rata.

Otišao u Džakartu

Pravilo je, takođe, da su vojske oslobođeni sportisti koji su osvajači odličja na Olimpijskim igrama ili svetskim prvenstvima, dok sa Azijskih igara samo zlato briše obavezan odlazak u armiju.

- Osim Južne Koreje na Igrama će nastupiti još tri ekipe sa poslednjeg Svetskog prvenstva u Rusiji. To su selekcije Japana, Saudijske Arabije i Irana. Za razliku od njih, samo će Korejci iskoristiti pravo na tri 'džokera', odnosno tri igrača starija od 23 godine i rešili su da dovedu svoje najveće zvezde: golmana Hjonvua Čoa iz Daegua, napadača Ijdža Hvana iz Gamba Osake i Sona iz Totenhema - pišu mediji u Engleskoj.

Son je odigrao desetak minuta u pobedi Totenhema nad Njukaslom (2:1) na otvaranju nove sezone Premijer lige prošlog vikenda, a onda se oprostio od saigrača i otputovao u 12.000 kilometara udaljenu Džakartu, koja će od 18. avgusta do 2. septembra biti domaćih Azijskih igara.

Brane titulu

Napadač "pevaca" je najbolji strelac iz Azije u istoriji Premijer lige sa 30 golova i 16 asistencija. On će biti ubedljivo najveća fudbalska zvezda na Azijskim igrama, ali baš zato je pred Južnom Korejom postavljen imperativ da mora da osvoji takmičenje, odnosno da odbrani titulu osvojenu pre četiri godine pobedom nad omraženom Severnom Korejom.

Son kaže da je spreman za pohod na trofej.

- Naravno da je cilj da osvojimo zlato. Biće važno da ostanemo mentalno jaki sve vreme trajanja turnira. Mnogo razmišljam o Azijskim igrama, baš mnogo - poručuje Son.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija