• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.10.2018

20:08

MENADŽERI ZA TRI GODINE UZELI 4,75 MILIJARDI EVRA! Najunosniji posao na svetu u poslednje vreme

Fudbal

MENADŽERI ZA TRI GODINE UZELI 4,75 MILIJARDI EVRA! Najunosniji posao na svetu u poslednje vreme

Podeli vest

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) ustanovio je da su fudbalski agenti od 2014. do 2017. zaradili 2,6 milijardi evra samo od provizija na transfere, a 2,1 milijardu od vođenja karijera igračima

Posao fudbalskog menadžera je najprofitabilniji na svetu! Zastupnici najboljih svetskih igrača su u periodu od 2014. do 2017. godine zaradili neverovatnih 4,75 milijardi evra od transfera, pokazalo je istraživanje Međunarodnog centra za sportske studije (CIES)!

Ove brojke objavljene su u jeku akcije "Čiste ruke" pokrenute od strane Federalnog tužilaštva Belgije, u kojoj je uhapšeno nekoliko poznatih agenata zbog sumnje da su učestvovali u nameštanju utakmica i pranju novca. Među njima je i srpski menadžer Dejan Veljković, koji je uticajan upravo u Belgiji, kao i Crnogorac Uroš Janković, prvi saradnik Mateje Kežmana i jedan od zastupnika našeg reprezentativca Sergeja Milinković-Savića.

Premijerligaši protiv agenata

Premijerligaški klubovi žele da stanu na put menadžerima pošto smatraju da oni dobijaju preveliki deo od transfera. Na tome su prošle sezone posrednici na Ostrvu zaradili čak 247 miliona evra. Zato su direktori engleskih timova zatražili da se agentima zabrani da uzimaju procente.

- Menadžeri počinju da nam vode fudbal. Isisavaju tone novca, a ne rade ništa u korist ove igre. Moramo to da rešimo. Svi su protiv agenata, osim njih samih - poručio je Dejvid Gold, jedan od čelnika Vest Hema.

Procenat od svih

- Da je profesija menadžera i te kako profitabilna dokazuje podatak CIES-a, po kom su agenti samo od provizija na transfere za period od pomenute tri godine inkasirali 2,6 milijardi evra. Na to treba dodati i zaradu koja im pripada zato što igračima vode karijere, pregovaraju sa drugim klubovima, dogovaraju sponzorske ugovore, rade na marketingu fudbalera... Za ovu stavku prihod agenata u 2014. iznosio je 480 miliona, a u 2017. čak 590 miliona evra - piše belgijski "Eho".

Najbolji primer kako uzimati novac sa svih strana jeste italijanski agent Mino Rajola. On je za prelazak Pola Pogbe iz Juventusa u Mančester junajteda, koji je iznosio 105 miliona evra, zaradio skoro koliko i sam igrač. Pripao mu je procenat od transfera (oko 2,5 miliona evra), ali uzimao je novac od Francuza, sponzora, kao i od engleskog i italijanskog kluba. Isto su radili i ostali uticajni menadžeri širom sveta poput Žorža Mendeša, Pinija Zahavija, Đovanija Branćinija, Đulijana Bertolučija, Džonatana Barneta...

Foto: Informer

Pol Pogba
Stvar dogovora

Zbog toga je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odlučila da uvede reforme kako bi se regulisala tačna pravila prilikom transfera igrača i tako ograničila mogućnost agentima da zaobilaze propise.

Da zastupnici igrača mogu da uzimaju velike sume novca i da to rade u dogovoru sa klubovima potvrdio je svojevremeno i srpski menadžer Goran Milovanović.

- Preporuka FIFA je da se dobija tri posto od transfera, ali to nije obavezno. Može da se naplati i 30 odsto od primanja angažovanog igrača. Ni procenat više. Međutim, od kluba može da se uzme i 200-300 posto od transfera. Sve je moguće, a da bi se to desilo, agent mora da dobije "zeleno svetlo" od kluba - rekao je Milovanović.
 





 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija