• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.11.2018

09:16

DRHTE MENADŽERI I KLUBOVI! Kežmenov saradnik sve priznao, razvezaće jezik o nameštaljkama, pranju novca...

Fudbal

DRHTE MENADŽERI I KLUBOVI! Kežmenov saradnik sve priznao, razvezaće jezik o nameštaljkama, pranju novca...

Podeli vest

Pritisnut teškim optužbama i dokazima, srpski fudbalski menadžer Dejan Veljković odlučio je da prizna sve što zna, čime bi izbegao 15 godina zatvora, ali ga čeka kazna do pet godina zatvora i novčana od 80.000 evra


Veljković, koji je inače uhapšen u Belgiji i kome je zabranjeno da tu zemlju napusti, odlučio da, prema rečima njegovog advokata, postane svedok saradnik. 

On je, kako piše današnja Politika, potpisao tajni dokument s tužilaštvom u Belgiji, koje vodi istragu o pranju novca, nameštanju utakmica i korupciji. Veljković ostaje osumnjičeni u postupku nazvanom "Čiste ruke", ali će, prema sporazumu, ispričati istražiteljima sve što zna o fudbalskim malverzacijama i svojoj ulozi u tome. 

- Kao pokajnik, Veljković je spreman na potpunu saradnju. Shvatio je da je pogrešio i da će postati najveća žrtva i zato ne želi više u tome da učestvuje. Zadovoljni smo sporazumom, dobar je za sve - rekao je njegov advokat Kris Luiks belgijskim medijima. 


Mediji prenose da će Veljković objasniti istraziteljima čitavu finansijsku konstrukciju po kojoj rade igrači, menadžeri i klubovi i u istragu će uključiti nove osobe. Odgovoriće i na pitanja o zaradama na transferima pojedinih fudbalera, gde se radi o ogromnom novcu.

Kurir u današnjem broju, a baveći se ovom temom, podseća da je trka s vremenom počela nakon hapšenja najbližih saradnika Matije Kežmana, a jedan od njih je upravo Dejan Veljković, uz Uroša Jankovića, koji je uhapšen u Beogradu, te da je samo bilo pitanje ko će prvi da progovori. 

Politika piše i o tome kako je Veljković provizije od prodaje igrača slao na račune u poreskim rajevima. Tako je, navodi list, sa jednog od svojih računa podigao u Belgiji odjednom čak 450.000 evra, a u zvaničnim je papirima te godine prijavio da mu je ukupan prihod bio 4.529 evra. 

U istrazi je, kako navode belgijski mediji, otkriveno da je imao ovlašćenja i na račune članova svoje porodice, ali i na račune trojice bivših fudbalera Milana Jovanovića, Dalibora Veselinovića i Ivana Obradovića, te se sumnja da je oprao milione evra tako što je provizije slao na račune u poreskim rajevima, poput Belizea, a zatim taj novac u malim uznosima vraćao u Belgiju.

Istraga je došla i do toga da je deo novca sklonjen na tajni račun u Beogradu, pored 30 računa koje je imao u Belgiji.

Ovakav preokret, piše Politika, nije neočekivan u istrazi koja je krenula spektakularnim hapšenjem više desetina ljudi, menadžera, predsednika klubova, fudbalskih sudija, novinara, čak i Veljkovićeve devojke, a sada ostaje da se vidi koje tajne će on otkriti tužilaštvu i da li će sa sobom povući još neke ljude iz sveta fudbala. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miloš Milošević

pre 5 godina

Mnogo velike pare se tu vrte, a ko će da preti u vezi neke "istine" i da uloži svoju saksiju, neka izvoli.

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija