• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

24.01.2019

15:46

(FOTO) VIŠE OD 100 FUDBALERA IZGUBILO ŽIVOT U STRAŠNIM TRAGEDIJAMA! Avionske nesreće promenile fudbal

Fudbal

(FOTO) VIŠE OD 100 FUDBALERA IZGUBILO ŽIVOT U STRAŠNIM TRAGEDIJAMA! Avionske nesreće promenile fudbal

Podeli vest

Avionska nesreća u kojoj je pre tri dana poginuo Emilijano Sala (28) samo je još jedna u nizu vazduhoplovnih tragedija u kojima je više od sto igrača izgubilo život na sličan način, što je promenilo istoriju najpopularnijeg sporta na svetu


Svet je još u šoku zbog nestanka Argentinca koji je u ponedeljak veče putovao od Nanta do Kardifa. U Velsu je trebalo da zaigra za novi klub, koji ga je platio 17 miliona evra, ali je njegov avion u toku leta nestao sa radara dok je bio iznad kanala Lamanš. Iskusni napadač i pilot Dejv Ibotson još nisu pronađeni, iako spasioci neumorno tragaju za njima, a pretpostavlja se da su nastradali.

Foto: reuters

Emilijano Sala

Andi crna tačka

Ovo je druga slična nesreća na Ostrvu za samo tri meseca. Krajem oktobra poginuo je gazda Lestera Vičaj Šrivadanapraba, kada se njegov helikopter srušio i zapalio u blizini stadiona "King Pauer". Međutim, tragedija koju svet i dalje pamti je ona iz Minhena 1958, kada je poginulo osam igrača i tri člana stručnog štaba Mančester junajteda. Avion popularnih "Bezbijevih beba" pri poletanju nije uspeo da dostigne željenu brzinu, pa je zakačio dve obližnje zgrade, pao i zapalio još dve kuće.

Foto: reuters

 

Među preživelima bio je legendarni ser Bobi Čarlton, koji je detalje opisao i u knjizi.

- Samo sam imao sreće, sedeo sam na pravom mestu. Kad sam se probudio u bolnici sledećeg jutra, došao je neki momak sa spiskom svih igrača i počeo da nabraja ko je stradao. Pitao sam se kako dalje i da li ćemo ikada uspeti da se oporavimo. Bilo je jako teško, ali morali smo nekako da nastavimo. Fudbal me je spasao, ali nema dana da ne pomislim na taj dan. Obuzme me osećaj tuge i griže savesti jer sam uspeo da preživim, a moji drugovi nisu - priznaje Čarlton.

Avionske nesreće fudbalera

1949. u Torinu 18 igrača i članovi stručnog štaba Torina
1960. u Oresundu 8 članova olimpijskog tima Danske
1961. u Andima 8 članova kluba Grin Kros
1969. u Andima 19 igrača i trener Strongesta
1979. u Kamjansku 17 igrača i članovi stručnog štaba Pahtahora
1987. u Limi 44 člana peruanskog kluba Alijanc
1993. u Gabonu 18 fudbalera i članovi stručnog štaba Zambije
2016. u Medeljinu 19 fudbalera i svi članovi Šapekoensea
2018. u Lesteru vlasnik Lestera Vičaj Šrivadanapraba

Jedna od prvih avionskih tragedija dogodila se 1949. u Torinu. Svih 18 fudbalera tog kluba stradalo je pošto je njihova letelica udarila u zid katedrale na brdu u blizini grada. Bio je to najtalentovaniji tim u istoriji "bikova", što potvrđuje i činjenica da su osvojili četiri titule prvaka Italije i da su u trenutku nesreće bili prvi na tabeli četiri kola pre kraja prvenstva.

Foto: Informer DN

Torino

Nova nesreća dogodila se 11 godina kasnije, kad je osam članova danskog fudbalskog olimpijskog tima poginulo u padu aviona u Oresundu. Crna serija nastavila se 1961, kad je u nepristupačnom delu Anda pala letelica sa 20 putnika, među kojima je bilo osam igrača čileanskog kluba Grin Kros. Svi su preminuli, a ostaci aviona nađeni su tek u februaru 2016. Na istom mestu 1969. tužnu sudbinu doživelo je 19 igrača i trener bolivijske ekipe Strongest.

Svi iz stručnog štaba i 17 fudbalera Pahtahora iz Taškenta, tadašnjeg člana Prve lige SSSR, izgubili su život 1979. kada su se dva aviona sudarila iznad ukrajinskog grada Kamjanske. Isto je 1987. prošao i peruanski Alijanc, čija je letelica pala u blizini Lime, a 44 člana kluba završila su na dnu okeana.

Najbolja generacija reprezentacije Zambije nestala je u sekundi 1993. godine. Letelica ratnog vazduhoplovstva sa 18 fudbalera pala je u okean u blizini obale Gabona i niko nije uspeo da se spase.

Foto: Informer DN

Šapekoense

Tuga u Brazilu

Najveća nesreća u 21. veku desila se u novembru 2016. Avion kojim je brazilski Šapekoense putovao na finale Kupa Sudamerikana srušio se u kolumbijskom Medeljinu, a poginulo je 19 fudbalera i svi članovi stručnog štaba. Preživela su samo trojica igrača, Džekson Folman, Alan Rušel i Neto.

- Direktor kluba Kadu Gaučo zamolio me je tokom leta da se prebacim napred kako bi svi novinari bili pozadi. Nisam hteo, ali onda sam video Folmana i on je insistirao da sednem pored njega. To mi je spaslo život. Samo Bog može da objasni zašto sam preživeo nesreću. On mi je pružio drugu šansu - otkrio je Rušel.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija