• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

26.01.2019

07:15

NEKAD ŠAMPIONI, DANAS U RASPADU! Velikani se širom Evrope bore za opstanak

Fudbal

NEKAD ŠAMPIONI, DANAS U RASPADU! Velikani se širom Evrope bore za opstanak

Podeli vest

Fudbalski velikani Monako, Šalke, Atletik Bilbao i Fenerbahče bukvalno su "u kanalu" ove sezone, imaju očajne rezultate i potpuno neočekivano se bore za opstanak u domaćim prvenstvima

 

Reč je o klubovima koji su, sve ukupno, osvojili čak 51 titulu i 64 trofeja kupa u nacionalnim takmičenjima. Vrednost timova meri im se stotinama miliona evra i to je još jedan razlog zbog kog su ljubitelji najpopularnije sporta neprijatno iznenađeni njihovim užasnim partijama.

U najgoroj poziciji trenutno je Monako, koji je u zoni ispadanja u Ligi 1. "Kneževi" su pretposlednji na tabeli, a nedavno su eliminisani iz kupa od drugoligaša Meca. Klub koji je poslednju od sedam titula osvojio 2017, a polufinale Lige šampiona igrao 2004. godine, puca po svim šavovima. Tim vredan 314,65 miliona evra, sa igračima poput Falkaoa, Fabregasa, Jovetića, Nalda, Čadlija i Golovina ne može nikoga da pobedi.

Vraća se Žardim

Da je situacija alarmantna potvrdio je i zamenik kapitena Kamil Glik, ali i poručio da se neće tako lako predati.

- Svesni smo svega, u velikom smo problemu, veoma nam je teško. Ipak, mi igrači se držimo zajedno i nećemo odustati od borbe. Samo jak kolektiv može da nam pomogne da ovo prevaziđemo - rekao je Poljak.

Uprava je odlučila da suspenduje trenera Tjerija Anrija, jer je na svoju ruku rešio da otpiše nekoliko igrača. Francuski mediji tvrde da čelnici žele da vrate Leonarda Žardima, koji je otpušten pre četiri meseca, ali njegov glavni uslov je da ode sportski direktor Majkl Emenalo.

Spasiće se

Za Atletik Bilbao postoji legenda u Španiji da ne mogu nikad da ispadnu iz Primere
Andrija Delibašić

U istom sosu je i Fenerbahče, nikako da se pomakne sa dna Superlige, dok je u četvrtak ispao iz kupa od trećeligaša Umranije. Sezonu je počeo trener Filip Koku, tim je privremeno vodio Ervin Kuman, da bi krajem decembra na klupu seo Ersun Janal. Ništa to nije pomoglo, osvajač 28 titula slavio je samo tri puta u prvenstvu, a asovi poput Demirela, Škrtela, Valbuene, Topala i Freja ne mogu da se sastave.

Loše plasirani i Anderleht, Štutgart...

Pored pomenuta četiri kluba, loše sezone imaju još neki timovi, koji su svoje navijače navikli na uspehe. Tako je, na primer, Anderleht u velikom padu od 2017. godine, kada je osvojio poslednju titulu, a trenutno je peti u Župiler ligi. Nekadašnji polufinalista Lige šampiona Viljareal pretposlednji je u Primeri, a na dnu u Bundesligi je Štutgart, koji je pet puta bio prvak Nemačke.

Pred početak sezone iz Šalkea su najavljivali borbu za titulu, a sad su u situaciji da se raduju svakom osvojenom bodu. Nekadašnji osvajač Kupa UEFA i sedmostruki šampion Nemačke trenutno je 12. u Bundesligi i ima jako male šanse da se do kraja izbori za mesto koje vodi u evropsko takmičenje. Katastrofa za tim čija je vrednost procenjena na 251,2 miliona evra.

I pored toga, mladi stručnjak Domeniko Tadesko (33) ima podršku rukovodstva kluba, za koji nastupa i srpski defanzivac Matija Nastasić.

- Siguran sam da imamo kvalitet za visok plasman. Verujem da ćemo do kraja sezone nadoknaditi propušteno i da ćemo se vratiti u vrh. Trener ima našu podršku i poverenje, radi naporno i znam da će uspeti da izvuče tim iz ove situacije - naglasio je Klemens Tonis, predsednik Šalkea.

Košta ih tradicija

Foto: Informer DN

 

Do pre mesec dana Atletik Bilbao je bio na samom začelju Primere, ali uspeo je malo da podigne formu i popravi plasman. Ekipa iz Baskije vredi 195,3 miliona evra i nikada nije napuštala elitni rang, a osam puta je bila prvak.

Bivši napadač španskih timova Andrija Delibašić otkrio je da za tim sa "San Memesa" postoji zanimljiva izreka na Pirinejima.

- Za Bilbao postoji legenda da ne mogu nikad da ispadnu iz Primere. Ova sezona će im biti za nauk, moraće da promene strategiju da u ekipi imaju samo Baske i da počnu da dovode i strance - objasnio je Delibašić.

OSVOJENI TROFEJI
Monako 8 titula, 7 kupova
Šalke 7 titula, 7 kupova, 1 Kup UEFA
Atletik Bilbao 8 titula, 25 kupova
Fenerbahče 28 titula, 25 kupova

VREDNOST TIMOVA
Monako 314.650.00E
Šalke 251.200.000E
Atletik Bilbao 195.300.000E
Fenerbahče 67.680.000E





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija