• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.01.2019

15:04

SAD JE I ZVANIČNO USTAŠA! Sud u Strazburu odbio tužbu Simunića jer je kažnjen zbog ustaškog pozdrava "Za dom spremni"!

Fudbal

SAD JE I ZVANIČNO USTAŠA! Sud u Strazburu odbio tužbu Simunića jer je kažnjen zbog ustaškog pozdrava "Za dom spremni"!

Podeli vest

Josip Šimunić tužio je Hrvatsku Evropskom sudu za ljudska prava u Stazburu jer je kažnjen zbog ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i doživeo poraz

Šimunić je 19. decembra 2013. posle utakmice Hrvatske i Islanda, uzvikivao ustaški pozdrav "Za dom spremni". Kazna u Hrvatskoj mu nije izrečena prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, već prema Zakonu o suzbijanju nereda na sportskim takmičenjima.

Šimunić se pravdao da je to stari hrvatski pozdrav. Prekršajni sud u Zagrebu s druge strane tvrdio je da je reč o službenom pozdravu koji se koristio za vreme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske. Iako je prvo bio kažnjen sa 5.000 kuna kazna je na kraju povećanja za još 20.000.
Šimunić je potom tužio Hrvatsku i tražio od Evropskog suda za ljudska prava da utvrdi kako su mu hrvatski sudovi povredili pravo na pošteno sudenje.

Evropski sud za ljudska prava objasnio je da se u Šimunićevom slučaju ne radi ni o kakvom kršenju ljudskih prava 

Evropski sud za ljudska prava u utorak je odbio Šimunićevu tužbu. Objasnili su da se u njegovom slučaju ne radi ni o kakvom kršenju ljudskih prava zbog čega bi trebalo pokretati postupak protiv Hrvatske. Poručili su mu da se sloboda govora ne odnosi na mržnju.

- Hrvatski sudovi kaznili su Šimunića na osnovu Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima za što su imali legitimno utemeljenje u borbi protiv nereda, te rasizma i diskriminacije na stadionima. Kao poznati fudbaler i idol mnogim navijačima Šimunić je morao da bude svestan mogućeg negativnog uticaja tog povika na ponašanje navijača -  napominje se u odluci od odbacaju Šimunićeve tužbe, prenosi Telegram. 

Kako prenosi Telegram, Šimunić je tvrdio da je na njegovu štetu prekršen i Član 7. Konvencije o ljudskim pravima koji kaže da ne može biti sankcionirano ono što nije zabranjeno. Ovaj pozdrav, napominje Šimunić, nije ni u jednom  hrvatskom zakonu nije zabranjen. Žalio se i da mu je povređeno pravo na slobodno izražavanje, te da nije imao ni pravna sredstva za dokazivanje svoje nevinosti na hrvatskim sudovima. U tužbi je naveo i da ga je Hrvatska diskriminisala, jer mnogi drugi zbog uzvikivanja pozdrava, za razliku od njega, nisu kažnjeni.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branko

pre 5 godina

" Sjnunic je trebao da tuzi HG u HAGU, pa bi dibio spor posto HAG hleda Hrvatima kroz prste, haaaa haaaa haaaaa" !!!!??? " Naucite Htvati, Strazbur je ozbiljna institucija a ne politicka po kojoj ste vi narucivali sudske odluke " !!!!!???????

mikabg

pre 5 godina

Jedino sto je istina u njegovoj odbrani je, da zaista NIKO nije kaznjen za taj uśtaski poklic.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija