• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

06.02.2019

07:15

ARAPI ZA POJAČANJA POTROŠILI MILIONE! Saudijci odrešili kesu za Prijovića, Degeneka, Đovinka...

Fudbal

ARAPI ZA POJAČANJA POTROŠILI MILIONE! Saudijci odrešili kesu za Prijovića, Degeneka, Đovinka...

Podeli vest

Saudijska Arabija postala je Meka za evropske fudbalere pošto klubovi iz zapadne Azije nisu žalili novac za zvučna pojačanja pa su samo tokom ove zime izdvojili više od 100 miliona evra na obeštećenja, a za plate igrača izdvojiće nekoliko puta veću sumu!

 

Tokom januarske pijace u tamošnju Superligu stigla su zvučna imena poput Sebastijana Đovinka, Džonatana Sorijana, Miloša Degeneka (Al Hilal), Aleksandra Prijovića, Garija Rodrigeza, Sekoua Sanoga (Al Itihad), Nikolaea Stančijua (Al Ahli), Maikona (Al Nasr)... Njima bi trebalo da se pridruži i hrvatski as Domagoj Vida iz Bešiktaša, za kog Al Nasr nudi 16 miliona evra.

Na klupama Bilić, Mamić, Mido, Vitorija...

Stopama igrača krenuli su i poznati treneri. Timove iz Saudijske Arabije vode uglavnom stručnjaci sa Starog kontinenta, a najviše ih je iz našeg okruženja.
Hrvati Zoran Mamić (Al Hilal) i Slaven Bilić (Al Itihad), Albanac Besnik Hasi (Al Raid), Bugarin Ivajlo Petev (Al Kadisija), Rumuni Marijus Sumudica (Al Šabab), Ćiprijan Panait (Al Batin) i Danijel Isaila (Al Hazm). I Srbija je imala svoje predstavnike, ali je pre tri meseca Aleksandar Stanojević otpušten u Al Kadisiji, a nedavno je otkaz dobio i Slavoljub Muslin u Al Fejhi.
Najzvučnije ime je portugalski strateg Rui Vitorija (Al Nasr), njegov zemljak Pedro Emanuel je u Al Tavonu, dok legendarni egipatski fudbaler Mido vodi Al Vahdu. Argentinac Pablo Guede je na klupi Al Ahlija, Španac Serhio Pijernas Kardenas trenira Al Etifak, a Brazilac Perisles Čamuska je u Al Fejsaliju.

Degenek u Al Hilalu

Zvezda prelaznog roka bio je i srpski reprezentativac Aleksandar Prijović (28). Solunski PAOK zaradio je deset miliona evra, dok će sjajni napadač za četiri i po godine u Al Itihadu inkasirati 27 miliona, i to bez bonusa. Klub iz Džede doveo je još Garija Rodrigeza iz Galatasaraja (9 miliona) i Sekoua Sanoga (7 miliona) iz Salcburga.

- U svakom transferu novac igra veliku ulogu. Moj novi klub ima tradiciju u ovom regionu, ogromnu bazu navijača, bogatu istoriju, sjajan stadion... Ceo paket koji su mi Saudijci ponudili bio je veoma ubedljiv. Mislim da je to bolji potez od odlaska u Kinu za sličan novac. Zadovoljan sam ovom odlukom. Moj cilj je da pomognem Al Itihadu da se vrati na vrh - poručio je Prijović.

Pored našeg asa, najveći transfer ove zime napravio je i Al Ahli, pošto je rumunskog vezistu Nikolaea Stančijua (25) platio takođe deset miliona evra praškoj Sparti. Odličan posao odradio je i Al Hilal. Iz Crvene zvezde je za 3,6 miliona stigao štoper Miloš Degenek (24), potom je došao novi trener Zoran Mamić, a za njim i tandem ofanzivaca.

Tavamba blista u Al Tavonu

U zapadnoj Aziji nastupaju i fudbaleri koji su veoma poznati srpskoj javnosti. Miljenik navijača Partizana Leandre Tavamba sjajno igra u Al Tavonu (dao 15 golova), a nekadašnji član crno-belih Abubakar Oumaru trenutno je u Al Kadisiji. Bivši igrač Crvene zvezde Ifeani Onjilo nosi dres Al Fejsalija, dok je prošle sezone prvi strelac Superlige i crveno-belih Aleksandar Pešić nedavno napustio Al Itihad i prešao u Seul.

Bivši član Juventusa Sebastijano Đovinko (32) posle četiri godine napustio je Toronto, kom je pripalo oko 2,5 miliona. Nekadašnji italijanski reprezentativac potpisao je trogodišnji ugovor, a primaće deset miliona evra po sezoni. Njemu bi partner u napadu trebalo da bude Džonatan Sorijano (33), bivši golgeter Espanjola, Barselone, Salcburga i Pekinga.

- Želeo sam karijeru da završim u Torontu, ali čelnici kluba nisu imali iste planove. Sad prelazim u narednu fazu karijere i verujem da ću imati mnogo uspeha u Al Ahliju. Dočekan sam fenomenalno, jedva čekam da počnem da igram - rekao je Đovinko.

Musa najskuplji

Kolonija vrhunskih igrača u Saudijskoj Arabiji sad je samo povećana. Od letos je tamo i Nigerijac Ahmed Musa (Al Nasr), koji je najskuplje pojačanje u istoriji. Iskusni napadač plaćen je Lesteru 19 miliona bez bonusa, a ima platu od čak 16 miliona evra. Tu su još i Marokanac Nurdin Amrabat (Al Nasr), Francuz Bafetimbi Gomis, Španac Alberto Botija, Peruanac Andre Kariljo (Al Hilal), Brazilac Žozef de Souza (Al Ahli), Rumun Konstantin Budesku (Al Šabab)...

VREDNOST SVIH TIMOVA
380.690.000 evra

NAJSKUPLJI TIM
Al Ahli 58.980.000 evra

NAJVEĆI TRANSFERI OVE ZIME
Aleksandar Prijović PAOK - Al Itihad 10.000.000E
Nikolae Stančiju Sparta - Al Ahli 10.000.000E
Gari Rodrigez Galatasaraj - Al Itihad 9.000.000E
Sekou Sanogo Jang Bojs - Al Itihad 7.000.000E
Manuel da Kosta Bašakšehir - Al Itihad 4.500.000E

NAJVEĆE ZVEZDE
Sebastijan Đovinko (Al Hilal)
Džonatan Sorijano (Al Hilal)
Bafetimbi Gomis (Al Hilal)
Ahmed Musa (Al Nasr)
Nurdin Amrabat (Al Nasr)
Maikon (Al Nasr)
Aleksandar Prijović (Al Itihad)
Gari Rodrigez (Al Itihad)
Žozef de Souza (Al Ahli)
Nikolae Stančiju (Al Ahli)





 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija