• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

12.02.2019

12:38

(VIDEO) UMRO TVORAC NAJBOLJE ODBRANE IKADA! Preminuo čuveni engleski golman

Fudbal

(VIDEO) UMRO TVORAC NAJBOLJE ODBRANE IKADA! Preminuo čuveni engleski golman

Podeli vest

Nekadašnji engleski fudbalski golman Gordon Benks umro je u 82. godini, preneli su danas britanski mediji

Benks će ostati upamćen kao golman koji je sa reprezentacijom Engleske postao šampion sveta 1966. godine.

- Sa velikom tugom objavljujemo da je Gordon preminuo mirno tokom noći. Nesrećni smo što smo ga izgubili, ali imamo toliko lepih uspomena i nismo mogli da budemo ponosniji na njega - navela je njegova porodica.

Bio je jedan od najboljih golmana svih vremena, šest puta je proglašavan za najboljeg na svetu.
Najduže je branio za Lester i Stouk, dok je za reprezentaciju Engleske nastupio 73 put.

Njegovu karijeru je obeležila i čuvena odbrana Peleu na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1970. godine, koja se opravdano svrstava među najbolje u istoriji ovog sporta.

Benks je 2015. saopštio da se bori s rakom bubrega, po drugi put u svom životu, nakon što je 10 godina ranije izgubio jedan bubreg zbog iste bolesti.

Foto: Reuters/AP

Za čuvenim golmanom danas tuguje čitav fudbalski svet, a njegovi sunarodnici, saigrači iz reprezentacije i drugi velikani ostvrskog fudbala, oprostili su se od njega na društvenim mrežama.

Za sobom je ostavio surugu Ursulu koju je upoznao služeći vojni rok 1955.  u Nemačkoj, kao i njihovo troje dece Roberta, Vendi i Džuliju.

FUDBALSKA LEGENDA

Benks je ostao upamćen po neverovatnoj odbrani Peleovog šuta glavom. Čuveni brazilski centarfor priznao je da je povikao "gol" kada ga je engleski golman svojom intervencijom ostavio u neverici. Sećajući se te situacije, Benks je rekao:

Foto: Reuters/AP

- Neće me upamtiti po osvojenom Svetskom prvenstvu nego po toj odbrani.

Samo dan pre te utakmice, Benks je obavešten da je dobio Orden Britanskog Kraljevstva, Bio je nezamenjiv član na golu engleske reprezentacije punih šest godina, od 1966. do 1971. Njegov odlazak umanjio je broj živih članova šampionske generacije na njih sedam - Džordž Koen, Džek Čarlton, Nobi Stajls, Bobi Čarlton, Martin Piters, Rodžer Hant i Džef Harst.

UMALO OSTAO BEZ OKA

Karijera Gordona Benksa bila je prekinuta kada je imao 34 godine zbog saobraćajne nesreće u kojoj je umalo ostao bez oka. Benks je oktobra 1972. posetio bolnicu u Stouku zbog manje intervencije nakog čega se uputio kući.

Foto: Reuters/AP

Kada je preticao jedno vozilo iz suprotnog smera naleteo je kombi s kojim se direktno sudario. Sledeće čega se seća je da se probudio u bolnici i da su lekari pokušavali da mu spasu oči. Davali su mu 50-50 šansi da spasi desno oko u koje se zarilo parče stakla prilikom sudara.

- Sećam se da nisam mogao da posegnem za šoljicom čaja, jer je sve što sam zahvatio bio vazduh. Pitao sam se da li ću tako provesti ostatak života i hoću li ikad moći da uhvatim loptu - govorio je Benks.

Nakon oporavka saopštio je menadžeru Stouka Toniju Vodingtonu da završava karijeru.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija