• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

21.02.2019

07:15

ZBOG OVOGA JE ZVEZDIN USPEH NEMERLJIV! Vlasnik Salcburga na čelu "Forbsove" liste, bogatiji od šeika i Abramoviča

Fudbal

ZBOG OVOGA JE ZVEZDIN USPEH NEMERLJIV! Vlasnik Salcburga na čelu "Forbsove" liste, bogatiji od šeika i Abramoviča

Podeli vest

Nisu Rusi ni šeici - najbogatiji među gazdama fudbalskih klubova je Austrijanac Ditrih Matešić (74)! Osnivač kompanije "Red bul" i vlasnik Salcburga, Lajpciga i Njujorka nalazi se na čelu najnovije "Forbsove" liste, a procenjuje se da njegovo bogatstvo vredi čak 20,49 milijardi evra!


Odmah iza biznismena hrvatskog porekla je šeik Mensur na čelu Mančester sitija, sa bogatstvom od 19,6 milijardi evra. U samom vrhu je porodica Anjeli, koja drži Juventus (12 milijardi), sledi Filip Anšuc, gazda Los Anđeles Galaksija (11,5), dok je tek peti Roman Abramovič iz Čelsija (9,5). Mesto među odabranima izborili su i Sten Krenke (Arsenal, 7,4), Naser el Kelaifi (PSŽ, 7,1), Šahid Kan (Fulam, 6,2), Stiven Žang (Inter, 6) i Džo Luis (Totenhem, 4,4).

Dobro pamti Zvezdu

I dok je o ruskim tajkunima i bogatim Arapima manje-više sve poznato, Matešić se retko pojavljuje u javnosti. Prvo je 2005. kupio Salcburg, spasao ga bankrota i napravio stabilan klub koji dominira u Austriji i učestvuje u evropskim takmičenjima. Međutim, na putu do Lige šampiona prošlog leta zaustavila ga je Crvena zvezda.

Potom je 2006. postao gazda američkog Njujorka, a 2009. vlasnik nemačkog Lajpciga i za kratko vreme doveo ga je od četvrtog ranga do Bundeslige i elitnog evropskog takmičenja. U fudbalske klubove godišnje ulaže oko 500 miliona evra.

- Nisam kao Abramovič. U svakom poslu koji radim pokušavam maksimalno da koristim mozak. Najlakše je ići okolo, kupovati i razbacivati se novcem. To je glupost. Mogu da dovedem svetske asove u Salcburg, ali zašto bih to radio, kad u Austriji niko nema ambiciju da ulaže u fudbal. Ako četiri-pet klubova ne mogu da nas isprate, onda to nema smisla. Potrebna nam je zdrava konkurencija. U ovakvom okruženju bi superzvezde brzo izgubile motiv, entuzijazam i ulenjile bi se - objasnio je Matešić jednom prilikom.

Kupio i Titov službeni avion

Pored profesionalnog, veoma je zanimljiv i privatni život Ditriha Matešića, iako ga vešto krije od očiju javnosti. Nikada se nije ženio, ali ima sina Marka, koji će naslediti njegovu imperiju. Kolekcionar je oldtajmera i starih aviona, a često i sam leti, pošto poseduje pilotsku dozvolu. U svom hangaru u blizini Salcburga čuva "mekdonel daglas DC6", nekadašnju službenu letelicu Josipa Broza Tita, bivšeg predsednika SFRJ. Ima i sopstvenu trkačku stazu za bolide Formule 1, a odmara se na ostrvu Laukala od 1.200 hektara u blizini Fidžija, koje je kupio od porodice Forbs za devet miliona evra.

Ditrihova prošlost je prilično interesantna. Rođen je u austrijskom gradiću Sankt Marajn, u koji su mu roditelji, oboje profesori, došli iz Hrvatske. Bio je veoma lenj za školu, pa je jedva položio maturu. Studirao je brodogradnju i arhitekturu, potom ekonomiju, a diplomirao je tek posle deset godina.

Postao je direktor marketinga kompanije za proizvodnju pasta za zube "Blendaks", a onda je 1982. usledio preokret. Tokom službenog puta u Hongkongu Ditrih je probao energetski napitak "krating deng" (crveni bik), koji je pravila fabrika u vlasništvu klana Juviđa, najbogatije porodice u Tajlandu. Dve godine kasnije, u mestu Fušl am Ze, osnovao je firmu "Red bul", a 1987. na austrijsko tržište izbacuje gazirani energetski napitak. Sada se na godišnjem nivou prodaje oko pet milijardi limenki.

Najveći sponzor sporta

Matešićeva kompanija najveći je ulagač u sport. Vlasnik je dva tima u Formuli 1 (Red bul i Toro-roso), drži i hokejaški klub Minhen, a sponzoriše i zvezde poput vozača Sebastijana Leba, Sebastijana Fetela, Danija Pedrose, ski-skakače Gregora Šlirencauera i Tomasa Morgenšterna, nemačkog fudbalera Marija Gomeza, ekstremnog sportistu Feliksa Baumgartnera...

NAJBOGATIJI VLASNICI
FUDBALSKIH KLUBOVA

1. Diter Matešić (Salcburg/Lajpcig/Njujork) 20,49
2. Šeik Mansur (Mančester siti) 19,6
3. Porodica Anjeli (Juventus) 12
4. Filip Anšuc (LA Galaksi) 11,5
5. Roman Abramovič (Čelsi) 9,5
6. Sten Krenke (Arsenal) 7,4
7. Naser el Kelaifi (PSŽ) 7,1
8. Šahid Kan (Fulam) 6,2
9. Stiven Žang (Inter) 6
10. Džo Luis (Totenhem) 4,4
* Sume su izražene u milijardama evra
 

 

Austrijski biznismen ne krije da mu je fudbal sad prioritet i da ima ogromne planove za budućnost.

- Ne želim da, na primer, Salcburg srećno uđe u Ligu šampiona i da tamo u šest utakmica ostane na nula bodova. Hoću da nadigra i pobeđuje najjače rivale u kvalifikacijama i da tako dokaže da zaslužuje mesto u eliti. Takođe, plan mi je da imamo pet akademija. One u Brazilu, Gani i Njujorku su otvorene i rade punom parom. Na različitim krajevima sveta imaćemo mlade timove iz kojih ćemo crpsti resurse. Ti talentovani igrači imaće školovane trenere, kod kojih će se razvijati ispravno, a mi ćemo dobijati pojačanja bez plaćanja obeštećenja - objasnio je Matešić.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Grlica

pre 5 godina

Nije mi jasno zasto vi jedini cesto ne objavljujete komentare. Razumem ako su vulgarni ili kratki botovski, ali kad se neko potrudi neukusno je ne objaviti njegovo razmisljanje. Mozda to i razvije siru publiku od postojece. Ako promenite politiku komentara, dobro bi bilo da to objavite da svi znaju, te ce citanost dodatno porasti. U najboljoj nameri, hvala.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija