• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

22.02.2019

16:07

VAR PRETI DA UBIJE FUDBAL! Srpske sudije PROTIV VIDEO TEHNOLOGIJE!

Fudbal

VAR PRETI DA UBIJE FUDBAL! Srpske sudije PROTIV VIDEO TEHNOLOGIJE!

Podeli vest

Često korišćenje video-tehnologije (VAR), kao na meču Atletiko Madrid - Juventus (2:0), preti da potpuno ubije draž fudbala! Utakmica osmine finala Lige šampiona u sredu veče ostala je u senci sudije Feliksa Cvajera, koji je nekoliko puta menjao odluke posle gledanja snimaka, što je dovodilo do ludila kako igrače, tako i trenere i navijače

Često korišćenje video-tehnologije (VAR), kao na meču Atletiko Madrid - Juventus (2:0), preti da potpuno ubije draž fudbala! Utakmica osmine finala Lige šampiona u sredu veče ostala je u senci sudije Feliksa Cvajera, koji je nekoliko puta menjao odluke posle gledanja snimaka, što je dovodilo do ludila kako igrače, tako i trenere i navijače.

Gubi se smisao

Ako se VAR tako bude koristio, onda mogu da stave nekog početnika da deli pravdu, jer će isto moći da odradi posao
Raka Đurović


Nemac je prvo u 27. minutu nakon prodora napadača domaćih Dijega Koste i prekršaja De Šilja pokazao na belu tačku, a posle asistencije VAR-a ipak je dosudio prekršaj van kaznenog prostora. Potom je u 70. minutu Alvaro Morata postigao gol, koji su "jorgandžije" prvo proslavile, a onda ga je Cvajer poništio. Arbitar je pomoću video-tehnologije ustanovio da je Španac pre pogotka napravio prekršaj nad kapitenom "stare dame" Đorđom Kjelinijem.

Nemac podbacio

Foto: Starsportphoto©

Raka Đurović

Na kraju je Atletiko ipak slavio sa 2:0, pogocima Himeneza i Godina, ali mnogi stručnjaci smatraju da je sudija preteranim korišćenjem VAR-a obesmislio igru. S tim se slaže i naš bivši sudija Raka Đurović.

- Nemac je podbacio. Često je pričao sa kolegama iz VAR sobe i tražio da gleda snimak. Ako se to tako stalno bude dešavalo, onda slobodno mogu da stave nekog početnika da deli pravdu, jer će isto tako moći da odradi posao. Cvajer je morao da vidi da je prekršaj nad Kostom van šesnaesterca, svaki arbitar koji pripada samom vrhu nikada ne bi tražio pomoć za tako nešto. Problem je što mnogi ne shvataju da VAR treba da bude korektor, da ispravlja izuzetno složene i teške situacije, koje sudija ne može da vidi, s obzirom na to da se fudbal danas igra mnogo brže. Što više asistencija, to više minusa za arbitre, jer tu se ogleda njihov kvalitet - kaže Đurović za Informer.

Gudelj: Ne sme da se zloupotrebi


Nekadašnji fudbaler Partizana, a sada skaut Ajaksa, Nebojša Gudelj kaže da VAR može da pomogne, ali da neće imati smisla ako se non-stop koristi.
- Mogućnost gledanja snimka je dobra stvar za fudbal, ali to ne sme da se zloupotrebljava. I sudije su ljudi, normalno je da greše, a pomoću VAR-a to će moći da se svede na minimum. Tako je mnogo poštenije i pravednije nego da neka ekipa da gol ili pobedi posle neregularne situacije. Jasno je da će trebati mnogo vremena da se VAR prihvati i da se prestane sa polemikama, ali ako se bude pravilno koristio, kako vreme bude odmicalo, biće svim akterima lakše - tvrdi Gudelj.

Nekadašnji internacionalac Dejan Delević naglašava da se na često korišćenje VAR-a gubi mnogo vremena, koje ne može da bude nadoknađeno.

- Nisam pristalica video-tehnologije. Greške su sastavni deo igre, kako igrača, tako i sudija, i to jeste draž fudbala. Nema smisla da se za svaku situaciju gleda snimak. Igra mora da napreduje, teži se tome da bude što brža, efikasnija, jača i jednostavnija da bi se privukla publika. Ovako se kopira NFL, gde meč traje tri sata, a navijači dođu da jedu i piju. Gubimo duh i smisao fudbala. Stalno se secka utakmica, prekida, a to vreme sigurno ne može adekvatno da se nadoknadi. Cvajer je pogrešio kod obe situacije. Da prekršaj nad Kostom nije za penal, morao je da vidi on ili pomoćnik, a kod poništenog gola nije bio dobro postavljen, zato nije ni uočio faul nad Kjelinijem. Korišćenjem VAR-a jesu donete poštene odluke, ali previše je bilo praznog hoda - jasan je Delević.

Pošteniji rezultat

S druge strane, srpski stručnjak i bivši selektor "orlova" Radovan Ćurčić tvrdi da je VAR pomogao da u Madridu pobedi bolji tim.

- Utakmica Atletiko - Juventus je pokazala da je video-tehnologija dobro iskorišćena. Rezultat je pošten, jer da nije bilo VAR-a, sudijske odluke bi odvele meč u potpuno drugi smer, a onda bi se oko toga polemisalo danima. S druge strane, postoji ta opasnost da se usporava igra, da se često prekida i analizira. Ne sme VAR da se koristi za svaku situaciju, ali kod nekih teških je od velike koristi. Svaka promena je teška i treba vremena da se igrači i treneri naviknu na nove stvari - poručuje Ćurčić za naš list.

(VIDEO) AJAKSU PONIŠTEN GOL ZBOG TADIĆA! VAR presudio prvi put u Ligi šampiona!

(VIDEO/FOTO) URUGVAJSKI TANDEM ATLETIKA SRUŠIO JUVENTUS! Siti u 90. minutu do preokreta u Nemačkoj


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
todor

pre 5 godina

Bravo Curcicu!!!!! Valjda je najbitnije da na kraju sve bude posteno. Nazalost ta rec je u Srbiji odavno zaboravljena. NAsi sudije su protiv jer moraju da sude onako kako im se naredi, a ne kako treba, pa cemo uvesti VAR samo ako nas UEFA natera.

Nikolic Sinisa

pre 5 godina

Sta je bilo djuvecari, gubite privilegije, a zvezda pobede....

deki

pre 4 godine

Ukinite offsajd i bice reseno pola spornih situacija.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija