• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

26.04.2019

22:04

SMEŠNE KAZNE FSS ZA NAMEŠTANJE UTAKMICA! Srpska kuća fudbala nastavlja sa KRAJNJE NEOBIČNOM PRAKSOM!

Fudbal

SMEŠNE KAZNE FSS ZA NAMEŠTANJE UTAKMICA! Srpska kuća fudbala nastavlja sa KRAJNJE NEOBIČNOM PRAKSOM!

Podeli vest

Kazna ili pomilovanje!? Fudbalski savez Srbije obrukao se smešnim kaznama za klubove za koje postoji sumnja da su namestili utakmice Superlige i Prve lige

Dinamo Vranje, Proleter iz Novog Sada i Sinđelić iz Beograda platiće ukupno samo šest miliona dinara i niko od njih neće biti izbačen iz lige.

Naime, u srpskoj "kući fudbala" pozivaju se na skandalozni disciplinski pravilnik po kojem je klub koji namešta utakmice moguće suspendovati tek ako se dokaže da je namestio pet ili više mečeva!

Sporan pravilnik

Partizanu i Zvezdi kazna zbog pirotehnike


Disciplinska komisija FSS kaznila je i večite rivale Crvenu zvezdu i Partizan zbog navijačkih koreografija s obimnom pirotehnikom. Crvena zvezda će morati da plati 250.000 dinara zbog upotrebe baklji i petardi na četiri superligaške utakmice. S druge strane, Partizan će morati da plati 150.000 dinara zbog pirotehnike na tri utakmice Superlige.

Da su sporni ishodi više prvenstvenih mečeva prvog i drugog ranga takmičenja, FSS je dobio obaveštenje od Evropske fudbalske unije (UEFA). Sigurno je i UEFA očekivala oštriju reakciju prvog čoveka FSS Slaviše Kokeze i njegovih saradnika. Ipak, odlukom Disciplinske komisije Dinamo iz Vranja moraće da plati 1,5 miliona dinara zbog četiri sumnjive utakmice, među kojima su porazi od Partizana (6:0) i Radničkog iz Niša (4:0). Proleter je kažnjen s 2,5 miliona dinara zbog sumnje u regularnost mečeva protiv Radničkog iz Niša (2:1 za Nišlije), Inđije (1:1) i Zemuna (4:1 za Proleter). Sinđelić će morati da plati dva miliona dinara zbog poraza od Zlatibora (2:0) i Dinama iz Vranja (4:1). Još je šokantnije da su iz sličnog razloga Zemun, Budućnost Dobanovci i Inđija dobili samo opomene!?

Prema disciplinskom pravilniku FSS, kada UEFA posumnja da je neki klub namestio utakmicu, onda taj klub dobije samo opomenu. Za drugu opomenu kazna je od milion do deset miliona dinara, a za treću od pet do deset miliona, kao i oduzimanje šest bodova. Ako je klub četvrti put uhvaćen u mutnoj radnji, onda se kažnjava oduzimanjem 9 do 12 bodova, a tek za petu se diskvalifikuje iz takmičenja.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Mirko Poledica kaže za naš list da detaljnije o ovome može da priča tek kada FSS ozvaniči odluke.

SUMNJIVE UTAKMICE


Dinamo Vranje - Sinđelić 4:1
Dinamo Vranje - Radnički Niš 0:4
Partizan - Dinamo Vranje 6:0
Budućnost (D) - Dinamo Vranje 1:2
Proleter - Radnički Niš 1:2
Inđija - Proleter 1:1
Proleter - Zemun 4:1
Zlatibor - Sinđelić 2:0
 

- Neozbiljno je da bilo šta komentarišem dok FSS zvanično ne objavi odluke. Svima je u interesu da se podaci obelodane, a ne da mediji saznaju od izvora. Utakmica je ili nameštena ili nije, ne može da bude malo nameštena. Međutim, ako su tačne te informacije u vezi s kažnjavanjem, onda je to vređanje inteligencije. Svi se borimo protiv nameštanja i kazna mora da bude odstranjivanje iz fudbala. Ovo nije moja kritika FSS, jer sam apsolutno za to da se svi koji učestvuju u nečasnim radnjama kazne, ali samo na odgovarajući način - kaže Poledica.

Član izvršnog odbora FSS Dragiša Binić kaže da Savez radi po pravilniku i da je kažnjavanje u ingerenciji Disciplinske komisije.

- Pravilnik postoji, i ako se dokaže da je neko nameštao, onda će snositi posledice. Komisija za kažnjavanje radi svoj posao. Postoji disciplinski pravilnik, tu jasno stoji sve - kratko poručuje Binić.

Kriv je pojedinac

Predsednik Dinama iz Vranja Dragan Antić kaže da je za nameštanje rezultata, koje se pominje uz njegov klub, kriv pojedinac.

- Dinamo je najpošteniji klub u Srbiji, mi sigurno nijednu utakmicu nismo namestili! Druga stvar je to što je golman Uroš Đurić prodao utakmicu protiv Partizana. Mi smo ga zbog toga suspendovali i prijavili Tužilaštvu i policiji. Za još dvojicu, Lazara Đokića i Jovana Zucovića, imali smo sumnje da su učestvovali u dogovaranju. I njih smo suspendovali. Zašto klub mora da plaća kazne što je jedan majmun i "kockarino" prodao utakmicu. Mi smo uradili sve da zaštitimo klub - tvrdi Antić.




 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kolotečina

pre 4 godine

Šokantno je da nijedna utakmica CZ nije ni iole sumnjiva a dosuđeno je 50 -ak jedanaesteraca,desetine golova iz ofsajda ili faula u napadu kao i nekoliko crvenih kartona za protivnika(po pravilu negde na početku utakmice)....

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija