• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. R.

17.09.2019

07:15

IGRANKA BEZ PRESTANKA! Uvođenje VAR tehnologije koštaće Srbiju 3.000.000 evra i neće ga biti do daljeg

Fudbal

IGRANKA BEZ PRESTANKA! Uvođenje VAR tehnologije koštaće Srbiju 3.000.000 evra i neće ga biti do daljeg

Podeli vest

Srpski klubovi dobiće VAR sistem tek za tri godine, iako uvođenje nove tehnologije na stadione svih 16 klubova iz Superlige košta najviše tri miliona evra

Povod za novu raspravu zašto Srbija još nije uvela VAR, za razliku od Hrvatske, Poljske, Rumunije, Češke ili Grčke, bila je kardinalna sudijska greška na utakmici Crvena zvezda - Inđija (2:1).

Arbitar Igor Stojiljković dosudio je penal crveno-belima pri rezultatu 1:0 za Inđiju, iako je prekršaj bio barem metar van kaznenog prostora. Jasno je da bi korišćenjem VAR-a bila izbegnuta strašna nepravda.

Dajte bar "večitima"

VAR bi već od prolećnog dela sezone trebalo uvesti bar na stadione Zvezde i Partizana
Vladimir Vuletić

Zaštititi male klubove

Srbija ima Radnu grupu za uvođenje VAR-a, ali ona očigledno nije mnogo toga uradila. Predsednik Zajednice klubova Superlige Dragomir Lazović kaže da bi tek 2022. trebalo očekivati uvođenje video-tehnologije na domaćim terenima.

- Osnovni problem je što je uvođenje VAR-a jako skupo. Cena u zavisnosti od modela može da varira od jednog do tri miliona evra. Problem je i što većina stadiona nema tehničke uslove da sa svih pozicija kamere pokriju teren. Data je inicijativa da se steknu finansijski i tehnički uslovi i očekujemo da se sve realizuje oko 2022. godine - kaže Lazović za Informer.

Budući da se najveće diskusije vode kad sudije naprave grešku na utakmicama Crvene zvezde ili Partizana, potpredsednik crno-belih Vladimir Vuletić apeluje da barem "večiti rivali" što pre uvedu VAR.

- Dajte da Zvezda i Partizan na svojim stadionima instaliraju VAR, a sledeće sezone moguće ga je uspostaviti u celoj ligi. Ova dva kluba nisu sve u našem fudbalu, ali se najveći broj sudijskih grešaka dešava upravo kada igraju crveno-beli i crno-beli. Ovo je apel za zaštitu malih klubova, da i oni imaju realnu šansu da odnesu bodove sa dva beogradska stadiona - kaže Vuletić za Informer.

Sastančili pre 13 dana

Radna grupa za uvođenje VAR-a održala je inicijalni sastanak četvrtog septembra. Oni su uputili molbu međunarodnom bordu IFAB, nadležnoj organizaciji za implementaciju VAR tehnologije. Odmah nakon odgovora IFAB-a biće zakazan novi sastanak radne grupe.

Terzin sin odlučuje o VAR

 

Skupština Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije usvojila je predlog Partizana da se formira Radna grupa za uvođenje VAR-a još u februaru ove godine. Predstavnici FSS-a su rukovodilac Nebojša Ivković, bivše sudije Milan Karadžić i Igor Radojčić, ali i sin generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića, Kostadin Terzić. On je takođe član Komisije za licenciranje FSS. Predstavnici Zajednice Superlige su Milorad Nikolić, Milorad Ćorović, Miloš Mirković i Nenad Popović.

Partizanov potpredsednik Vuletić ističe da na pomenuti sastanak jedino Crvena zvezda nije poslala predstavnika i zbog toga sumnja u iskrenost crveno-belih da uvedu video-tehnologiju.

- Otkako je počela inicijativa za VAR, Zvezda nije preduzela nijedan korak saradnje, a reklo bi se da sve aktivnosti bojkotuje. Zvezdina dela nisu u skladu sa izjavom njenog sportskog direktora Mitra Mirkele da klub želi hitno uvođenje VAR-a. Ako želi, ta se stvar može vrlo lako i efikasno rešiti - ističe Vuletić i dodaje:

Partizan je tri puta podnosio inicijativu Fudbalskom savezu Srbije za uveđenje VAR, kaže Vuletić.

- U junu 2017, avgustu 2018. i februaru 2019. godine. To je dokumentovano i zvanično. Krajem marta 2019. godine formirana je Radna grupa za VAR. Tokom septembra održan je pripremni sastanak Radne grupe, a jedino Crvena zvezda nije poslala predstavnika. Otkako je počela inicijativa Zvezda tu nije preduzela nijedan jedini korak niti saradnje, niti podrške, a reklo bi se da sve aktivnosti bojkotuje. Ako nije glasala za uvođenje VAR na Skupštini FSS, ako nije poslala nijednog predstavnika na taj prvi, jedini i nezvanični sastanak, postavlja se pitanje da li ovde imamo situaciju da se Radna grupa pojavljuje kao plast za nešto što se ne želi? Ako je Crvena zvezda prelomila i želi VAR u srpskom fudbalu, ta se stvar da vrlo brzo i efikasno rešiti. VAR bi koštao dva, 2,5 miliona evra, pa neka je i tri. Infrastrukturno, stadioni Crvene zvezde i Partizana su pogodni za uvođenje VAR.


Partizan se zalaže da VAR bude uveden već od prolećnog dela polusezone.

- I mislimo da nije nemoguće, barem na stadionima Zvezde i Partizana. A za iduću godinu mislimo da je moguće uspostaviti u celoj ligi, jer je reč o mobilnoj tehnologiji. Postavljam pitanje FSS, koji su rokovi da ova Radna grupa završi svoj rad, koji su rokovi da predloži modalitete za uvođenje VAR i uopšte, koji je rok da se VAR tehnologija nađe na našim terenima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
STANE

pre 4 godine

BOLJE I 3 MILIONA EURA NEGO ZVEZDINI PENALI KOJI VEĆ POSLE 5 KOLA REŠE PRVENSTVO

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija