• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.G.

26.05.2020

12:15

MNOGI IGRAČI PATE OD BOLESTI S KOJOM SE BORIO POKOJNI MRDAKOVIĆ! Svaki osmi fudbaler boluje od depresije!

Fudbal

MNOGI IGRAČI PATE OD BOLESTI S KOJOM SE BORIO POKOJNI MRDAKOVIĆ! Svaki osmi fudbaler boluje od depresije!

Podeli vest

Svaki osmi fudbaler na svetu boluje od depresije, pokazuje istraživanje Svetskog udruženja profesionalnih fudbalera (FIFPro)

S ovim psihičkim oboljenjem borio se i nekadašnji srpski napadač Miljan Mrdaković (38), koji je prošlog petka u Beogradu izvršio samoubistvo.


Kako se kaže u studiji FIFPro, čak 13 odsto od 1.134 ispitana igrača pokazalo je simptome depresije. To je ogroman porast u odnosu na prethodna istraživanja, kad se procenat depresivnih igrača kretao oko šest odsto. Ovo povećanje posledica je epidemije koronavirusa. To dokazuje činjenica da su prilikom poslednjeg ispitivanja fudbaleri kao razlog za loše raspoloženje najčešće navodili da strahuju za svoje ugovore i da se brinu da će njihove karijere krenuti nizbrdo kada opasnost od kovida-19 prođe.

Novčani problemi

Glavni lekar FIFPro Vinsent Guteberž potvrđuje da je pauza zbog korone doprinela da se depresija raširi.

- U fudbalu imamo slučaj da se sportisti odjednom suoče s izolacijom, obustavom treninga i strahovanjem za svoju budućnost. Neki možda nisu bili dovoljno spremni za te promene, pa smo ih ohrabrivali da potraže pomoć od stručnjaka za mentalno zdravlje - objašnjava Guteberž.

Samoubistvo Miljana Mrdakovića, nažalost, pokazalo je da problem sa depresijom nije zaobišao ni naše sportiste. Miljanova devojka Ivana Stanić u izjavi za naš list otkrila je da je pokojni napadač imao novčanih nedaća.

Foto: Tanjug

Mrdaković se bavio menadžerskim poslom, koji je zbog koronavirusa potpuno zamro. Pored toga, imao je problem i sa alkoholom. O tome, međutim, nije govorio, pa su njegovi bivši treneri i saigrači šokirani onim što se dogodilo.

Selektor Srbije Ljubiša Tumbaković, koji ga je trenirao u kineskom Šandungu, kaže za Informer da nekadašnji špic uvek bio dobro raspoložen.

- Nisam znao da je depresivan. Nije to pokazivao ranije, uvek je baš bio vedar i nasmejan. Kada sam čuo da se ubio, to nikako nisam mogao da povežem s njim, makar ne sa onim momkom kojeg sam ja poznavao i trenirao. Došao je kod mene u Šandung 2008. godine. Tad je već imao malog sina. Bio je baš vedar momak, dobar čovek, posvećen treninzima. Ne mogu da verujem da je to uradio - priča Tumbaković za Informer.

Tuga za porodicu

Mrdakovićev bivši trener iz OFK Beograda Stevica Kuzmanovski ističe za naš list da pokojni Nišlija pomenute probleme nije imao na početku karijere.

- Uz njegovu ličnost ne ide to da je imao problema s alkoholom i depresijom. Te stvari nisu bile svojstvene njemu kada je bio u top-formi. Pamtiću ga raspoloženog i nasmejanog, a to što se desilo tuga je za njegovu porodicu. Nisam bio u kontaktu s njim poslednjih nekoliko godina, pa mi je ta priča da je bio u problemu s alkoholom posebno neshvatljiva - zaključuje Kuzmanovski.

Inijesta se izlečio, Belami pije tablete

Prema tvrdnjama FIFPro, mnogi fudbaleri nikad u karijeri se ne požale na neku mentalnu bolest, jer se plaše kako će na to reagovati saigrači i njihova porodica. Međutim, da je depresija više nego prisutna, govore i primeri Andresa Inijeste i Krega Belamija. Čuveni Španac nedavno je pričao da je bio u depresiji 2009. godine, kada je njegov prijatelj Danijel Harke preminuo od srčanog udara. Takođe, Kreg Belami otkrio je da je zbog povreda imao velikih mentalnih problema, da je čak pomišljao da se ubije i da zbog manične depresije i dan-danas pije tablete.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija