• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

26.09.2020

07:11

KOLAPS! SRBIJA OD 2021. GODINE BEZ MESTA U LIGI EVROPE! Ispadanje Partizana i Vojvodine SKUPO ĆEMO PLATITI!

Fudbal

KOLAPS! SRBIJA OD 2021. GODINE BEZ MESTA U LIGI EVROPE! Ispadanje Partizana i Vojvodine SKUPO ĆEMO PLATITI!

Podeli vest

Srpski fudbal neće uspeti da se domogne 15. mesta na rang-listi UEFA, pa će naredne dve godine prvak države ići u kvalifikacije za Ligu šampiona, a ostali timovi u novoosnovanu Konferencijsku ligu

Zbogom, Ligo Evrope! Ispadanje fudbalera Partizana i Vojvodine u 3. kolu kvalifikacija potvrdilo je da naš fudbal u naredne dve godine neće imati predstavnika u drugom po jačini međunarodnom takmičenju!

Crno-beli i Novosađani eliminisani su u Belgiji, od Šarlroa (1:2) i Standarda (1:2), i to posle produžetaka. Jedinu priliku da se ove sezone nadmeće u grupnoj fazi ima još Crvena zvezda, koja će u plej-ofu igrati protiv Ararata u Jermeniji (1. oktobra).
Preti nam kolaps

Upali smo u mašineriju i ne vidim izlaz, a biće još gore ako reprezentacije ne ode na EP
Goran Stevanović

Stranci su problem

S obzirom da nećemo imati bar dva tima u grupnoj fazi Ligi Evrope, jasno je da ćemo biti plasirani ispod 15. mesta na rang-listi UEFA. Time smo propustili idealnu priliku da sledeće sezone imamo dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Umesto toga, 2021. i 2022. naš prvak će ići u kvalifikacije za Ligu šampiona, a ukoliko ispadne u kvalifikacijama za elitno takmičenje, ići će u plej-of za LE. Ako i tamo ne uspe da prođe, ići će u novoosnovanu Konferencijsku ligu.

Osvajač Kupa Srbije i ostali timovi koji to zasluže po plasmanu u Superligi igraće odmah će ići u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Tamo će, primera radi, učestvovati i šestoplasirani timovi iz Engleske, Španije, Italije i Nemačke, kao i peti iz Francuske i trećeplasirani iz Portugala, Rusije, Belgije...

Bivši igrač i trener Partizana, Vladimir Vermezović (57) kaže da ga ne čudi što smo došli u ovakvu situaciju.

Foto: Starsportphoto

 



- Nisam iznenađen s obzirom na stanje u našem sportu i celoj državi. Šteta je što su naši klubovi eliminisani iz Evrope, smatram da po prikazanoj igri nisu to zaslužili, ali ovo je samo produkt lošeg rada u srpskom fudbalu - poručuje Vermezović u razgovoru za Informer.

Iskusni stručnjak naglašava da što pre treba promeniti neke stvari u domaćim takmičenjima.

- Pre svega, mora da se smanji broj stranaca. Nisam protiv njih, daleko od toga, ali samo ako donose kvalitet više. Paradoks je da zbog pravila o bonusima u Superligi i Prvoj ligi ove sezone šansu dobija oko 120 igrača do 21 godine, a za poslednje dve utakmice mlade reprezentacije niko od njih, osim Filipa Stevanovića, nije dobio poziv selektora. To je ono čime treba da se pozabavimo - jasan je Vermezović.

S njim se složio i Goran Stevanović (53), nekadašnji vezista i šef stručnog štaba crno-belih.

- Najveći je problem što uvek analiziramo posledice, a ne bavimo se time da ih sprečimo. Ovo je rezultat nekvalitetne lige, slabih stranaca, loše struke koje nam vodi mlađe kategorije, lošeg sistema... Znam odlično šta znači igrati u inostranstvu i koliko moraš više da pružiš i daješ na terenu. Jedino se kod nas strancima gleda kroz prste. Oni treba da budu dobro plaćeni samo ako su sposobni da uvedu svoj tim u Ligu šampiona. Za naše prvenstvo ne vrede toliki novac - objašnjava Stevanović za Informer.

Foto: Starsportphoto

Nenad Lalatović

Nemamo sistem

Popularni Plavi smatra da nije slučajnost to što na rang-listi UEFA veći koeficijent od Srbije imaju Austrija, Kipar i Danska, a na dobrom putu da nas preteknu su i Švajcarska Grčka, Hrvatska, Izrael, Češka...

- Upali smo u mašineriju i ne vidim kako ćemo iz nje da izađemo. Biće još gore ako reprezentacija ne ode na Evropsko prvenstvo. Ni Šarlroa, ni Omonija nisu veličine kao Partizan i Crvena zvezda, ali smo došli u situaciju da od njih ispadamo. To nije normalno. Kao ni to da kao svetski i evropski prvak u omladinskoj konkurenciji sada nemamo desnog beka za državni tim. Da imamo pravi sistem, ne bi bilo prostora da pogrešimo - zaključuje Stevanović.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoks

pre 3 godine

Realno nismo ni blizu Evrope, dok se nešto ne promeni u našem fudbalu ne treba ni da igramo u Evropi!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17