• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.10.2020

07:15

SLAŽETE LI SE SA SRPSKIM STRUČNJAKOM? On je takav, mora da gurne loptu kroz noge rivalu!

Fudbal

SLAŽETE LI SE SA SRPSKIM STRUČNJAKOM? On je takav, mora da gurne loptu kroz noge rivalu!

Podeli vest

Srbija je u četvrtak slavila u Oslu protiv Norveške sa 2:1 posle produžetaka. Bila je to sjajna predstava nacionalnog tima, verovatno jedna od najboljih u protekloj deceniji, a zvezda večeri bio je Sergej Milinković-Savić sa dva gola!

Trenirao ga je u omladincima Vojvodine i mlađim kategorijama reprezentacije Srbije. Borio se sa njegovim dečijim bolestima, te svakako da je Milan Kosanović onaj koji najbliže može da nam kaže koji su dometi Sergeja Milinkovića-Savića koji je u četvrtak sa dva gola pogurao Srbiju u finale baraža za Ligu nacija. 

Govorio je Milan Kosanović za Mondo o sjajnoj predstavi Srbije, ali je detaljnije objasnio i opisao ličnost Sergeja Milinkovića-Savića-

- Stalno objašnjavam ljudima euforiju. Ovde je nenormalna euforija kada se pobedi. Od 'samo da ne ispadnemo u prvom kolu kvalifikacija', a onda se razočaramo u Ligi šampiona zbog poraza. Juče niko nije očekivao, a onda se prođe! Moramo da budemo strpljivi oko Sergeja. Moramo da ga pustimo da igra. Selektor najbolje vidi gde se uklapa, videćemo da li će biti nosilac u budućnosti, ali treba dosta kockica da se poklopi. Umetnost je biti selektor - počeo je Kosanović razgovor za Mondo.

Foto: fkcrvenazvezda.rs

Trener je bio izuzetno zadovoljan nastupom srpske selekcije u Oslu.

- Mislim da je stručni štab pogodio taktiku odnosno raspored igrača na terenu. Odlično analizirana igra protivnika. Sprečen je direktan fudbal koji Norveška igra uz visok presing i raspored na terenu. Naša formacija 3-6-1 u fazi odbrane, odnosno 3-4-3 u fazi napada, uz krilne igrače Ristića i Lazovića koje Norvežani nisu mogli da reše. Pokazalo se da igra sa dva špica nije jednostavna ako oni ne učestvuju u fazi odbrane i prave problem ako niste dominantni. A to svi priželjkuju u Srbiji… Naš raspored je obezbedio dobar protok lopte.

- Oni nisu očekivali takvu Srbiju, verovatno smo ih iznenadili i Đuričićem, bio je pravo osveženje za nas. Odmenio je Tadića, a sjajno je odigrao i Mitar. Nije bilo slabog pojedinca.

Na kraju utakmicu je prelomio Sergej Milinković-Savić.

- Gledao sam utakmicu u kafiću. Bili su komentari da gubimo brzinu i tako dalje kada je Sergej ulazio. Imao sam osećaj da je ritam utakmice pao i da Sergej može da ga promeni, a zna se njegov kvalitet da je jak na lopti da ima lucidna rešenja, posebno za vezne igrače Norveške o kojima smo pričali bajke… Uvek nam je tuđa priča slađa i lakše hvalimo druge nego sebe. Da je bilo koji drugi fudbaler dao takav gol - pričalo bi se u celom svetu. Mi stalno pitamo da li je to stvarno mislio, da li je to jasno, mi stalno nešto proveravamo… - rekao je Kosanović i dodao. 

- To je kvalitet Sergeja o kome se malo priča, morate da imate i takav izlaz, na ispucavanju lopte i skoku - odmenio je tada Mitrovića. Moja kritika ka njemu je sitna - a to je da bi trebalo da bude jednostavniji, ali to je jače od njega. On mora da gurne loptu kroz noge rivalu.

Foto: Starsportphoto

Drugi gol je bio maestralan potez. 

- To ne mogu svi da urade. Hteo je da ispadne kolegijalan i da se ne priča o tome, ali od 20 igrača mogli bi samo pojedinci poput Tadića. Zato toliko ti igrači i koštaju, fudbal je kao sviranje klavira - svi ga nose, a samo dvojica sviraju. Nema to u fudbalu da ih deset svira. Svi bi šutnuli jako, pa ako prođe - prođe. I golman je očekivao brz udarac, mislio je da će pokriti ugao. I to je taj delić sekunde, to ga krasi još od kada je bio klinac - igrao je sjajno mali fudbal. Donošenje odluka i to što vidi situaciju pre svih, taj delić sekunde pravi razliku - ističe Kosanović. 

 

 

Priča se da je Sergej imao problema sa lenjošću u mlađim danima. 

- Bila je to ležernost, nije voleo da trči, ali geni oca fudbalera i majke košarkašice su govorili da će uspeti. Govorilo je sve da će biti lucidan igrač… Problem je što mu uvek traže mane i šta ne valja. Zamislite da smo mi juče imali i analizirali Serlota, rekli 'bi vidi ovog!?' A njega doveo Lajpcig za ogromne pare. Kada ga je Veljko Paunović prvi put gledao Sergeja protiv Partizana i Zvezde, odmah ga je pozvao u reprezentaciju. 

Imao je Kosanović šta da kaže i za izdanje Erlinga Holanda.

- Često se desi da neko igra dobro u klubu, ali teško je u par dana adaptirati se na novo. Da ne znate da Holand igra u Dortmundu, teško da biste to rekli nakon jučerašnjeg meča.

Foto: fss

Standardno pitanje za kraj, da li je Milinković-Savić vredan 100.000.000 evra?

- Da li je Dembele igrač za više od 100 miliona evra? Da li je Kutinjo igrač za više od 100 miliona? Igrač vredi koliko se na tržištu dobije za njega i to je to. Pričati o tome je suvišino. Počeli smo da pričamo o fudbalu samo kao da su pare u pitanju. Igramo za sedam miliona, igramo za 15… Kao samo da se o tome priča, porede se igrači po vrednosti, umesto da pričamo o rezultatima i taktici. Ja bih voleo da plate lep novac za Sergeja jer to pokazuje njegov kvalitet i to će poboljšati uslove, a vrednovaće se i drugi igrači njegovog tipa. Ne volim da pričam o ciframa, ali ako je neko postigao toliko golova u Italiji, ako su svi vezisti koji su otišli u Inter i Juventus plaćeni oko 50-60 miliona evra, ako je tu i njegov fizički potencijal i model veznog igrača koji kaže da ima snagu, skok i udarac - onda je sve jasno - zaključio je Milan Kosanović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija