• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.10.2020

12:39

BRUKA I SRAMOTA! Norvežani PONIŽAVALI I VREĐALI Srbe pred meč u Oslu!

Fudbal

BRUKA I SRAMOTA! Norvežani PONIŽAVALI I VREĐALI Srbe pred meč u Oslu!

Podeli vest

Srbija je pobedila Norvešku u Oslu sa 2:1 golovima Sergeja Milinković Savića u baražu za odlazaka na Evropsko prvenstvo

Nije Norvežanima pomoglo ni to što su igrali na svom terenu, a nisu prezali ni od niskih udaraca.

Naime, naša srpska zejednica je pred utakmicu bila pod velikim pritiskom. Televizija NRK-super tamošnji radio i tv program za decu emitovao je skandalozan prilog, a u njemu se navodi kako su Srbi agresivni i da od nas može svašta da se očekuje. Čak su deci u školi postavljali pitanja o "agresivnosti Srba",  deca su se čak suočila sa silnim problemima zbog pomenutog priloga. 

Sva srpska udruženja su reagovala kao i Savez svih srpskih udruzenja, pojedinci... Portal VG prenosi da su stigle oštre reakcije Srba na pomenuti prilog koji je naše igrače predstavio kao agresivne.

Sekretar Norveškog saveta za radiodifuziju Erk Skarud primio je 12 žalbi, kako prenose, dok je televizija koja je pljuvala Srbe dobila 27 žalbi. 

Foto: fss.rs

 

- Žele da pokažu da nije u redu biti agresivna na terenu, ali način na koji su to uradili govori da su svi Srbi agresivni - rekla je Mirjana Živković za VG, zamenik šefa Srpksog akademskog udruženja u Norveškoj. 

Mirjana radi kao učiteljica u srednjoj školi u Oslu.

- Verujemo da poruka lako može pogrešno da se razume, na taj način samo jačaju negativne stereotipe koji nažalost postoje o Srbima - istakla je Mirjana  koja naglašava da razume da se sve stavlja u sportski kontekst, ali da reaguje na poruku koja se šalje deci. 

- Kontaktirali su nas srpski roditelji, oni su reagovali nakon što su im deca prenela šta se dešava u školi. Deca su se našla u situaciji da drugovi ne žele da jedu ili da se igraju sa njima. 

Srpsko akademsko udruženje tražilo je izvinjenje od pomenute televizijske stanice. Živanović kaže da nije zadovoljna objašnjenjem koje su Srbili dobili od NRK.

Foto: fss.rs

 

- Verujemo i nadamo se da su deca u mogućnosti da se uvere da je reč o fudbalskoj utakmici, o igri na terenu. Takođe, ne mislimo da će to mnogo da utiče na odnos među decom. NRK ima važnu društvenu ulogu i naša je odgovornost da se deca zaštite od sadržaja koji mogu da imaju negativne posledice - poručili su iz NRK.

Živanović je pričala šta se konkrento očekuje od NRK.

- Želimo da budu iskreni, da nisu uspeli da prenesu poruku na pravi način - poručila je Mirjana.

Menadžer projekta u NRK Frank Siversten kaže da im namera nije bila da stigmatizuju Srbe, nego da su samo bili zabrinutu pred tešu utakmicu.

- Utakmica je bila presudna, a namera nam je bila da istaknemo da igrači mogu da se služe prljavim trikovima kako bi pobedili. To se odnosi na sve reprezentaciju, Norvešku i Srbiju - rekao je on i dodao:

- Ovaj slučaj se odnosi na Srbiju jer smo sa Srbijom igrali odlučujući meč. Isti ugao smo mogli da imamo i da smo igrali sa Švedskom ili Danskom, jer u važnim odlučujućim utakmicama igrači postaju agresivni - objasnio je svoj stav Siversten.  


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija