• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.10.2020

10:10

VULETIĆ KRŠI PRAVA DETETA, TREBA DA SE STIDI! Ministar ošto osudio napade na porodicu Borjan!

Fudbal

VULETIĆ KRŠI PRAVA DETETA, TREBA DA SE STIDI! Ministar ošto osudio napade na porodicu Borjan!

Podeli vest

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ocenjuje danas, kako je saopštilo, povodom neprimerene komunikacije koja se odvija na Tviteru na relaciji zvaničnika FK Partizan i FK Crvena zvezda, da se u konkretnoj situaciji od strane zvaničnika FK Partizan na grub način narušavaju i ugrožavaju prava maloletnog deteta porodice Borjan

Zloupotrebom njegove slike na kojoj je izmenjeno lice deteta i prikazano u podrugljivom i uvredljivom kontekstu, što može naneti štetu detetovom nesmetanom rastu i razvoju, kao i određene psihološke posledice na kasnijem uzrastu kada bude razumeo da je on i njegov roditelj zloupotrebljen u cilju sramoćenja - kažu u ministarstvu.

Ministarstvo osuđuje takvo flagrantno kršenje prava deteta i apeluje da se odmah prekine sa takvom komunikacijom i daljim kršenjem prava deteta, što podrazumeva da se odmah sa društvenih mreža povuče fotografija kojom se narušava privatnost i integritet maloletnog deteta roditelja Borjan.

Foto: Novak Đurović

 



Takođe, upozorava da svaka zloupotreba ili izvršeno nasilje nad decom podleže svakoj vrsti krivične i građansko-pravne odgovornosti i moralne osude počinioca, ma ko on bio. 
Takvu ocenu ministarstvo je zasnovalo na definiciji digitalnog nasilja nad decom koja glasi:

- Nasilje na internetu je svaki oblik nasilja koje nastaje upotrebom digitalnih tehnologija. Može se odvijati na društvenim mrežama, aplikacijama za razmenu poruka, gejming platformama i mobilnim telefonima. To je ponašanje koje se ponavlja i koje ima za cilj da uplaši, naljuti ili osramoti osobe koje su napadnute.

Ministar Zoran Ðorđević apelovao je na zaštitnika građana da reaguje povodom ovog postupka.

Foto: Starsportphoto

 


On je istakao da će zaštitnik deteta po usvajanju Zakona o zaštiti deteta i zaštitniku deteta podići nivo zaštite i bezbednosti deteta u Srbiji.

- Ovakvo ponašanje je nedopustivo, a posebno od profesora Pravnog fakulteta, koji treba da se stidi. Nema tu ničeg sportskog. Moramo zaustaviti kršenje prava deteta i preduzeti sve korake u cilju njegove zaštite - poručio je Ðorđević, navedeno je u saopštenju.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!
Politika

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

23.04.2024

10:25

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija