• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.10.2020

12:10

UMRO LEGENDARNI REPREZENTATIVAC JUGOSLAVIJE! Bio je jedan od najboljih napadača

Fudbal

UMRO LEGENDARNI REPREZENTATIVAC JUGOSLAVIJE! Bio je jedan od najboljih napadača

Podeli vest

U Zagrebu je u 80. godini preminuo bivši centarfor i kapiten Dinama Slaven Zambata

Odigrao je 31 utakmicu i postigao 21 gol za reprezentaciju Jugoslavije u periodu 1962-1968, te bio kapiten "plavih" na Olimpijskim igrama 1964. u Tokiju. U to vreme je smatran za jednog od najboljih napadača Jugoslavije.

Zambata je bio kapiten proslavljene generacije Dinama koja je 1967. osvojila Kup sajamskih gradova što je do danas najveći uspeh nekog hrvatskog fudbalskog kluba.

- Napadač sa stilom, igrač za fudbalske gurmane i sladokusce. Bio usko vezan uz maksimirski klub. Bdeo je nad svakim rezultatom, svakim potezom, emotivno pratio događanja u vezi sa Dinamom - piše Index.

Zambata je za Dinamo odigrao više od 250 utakmica u kojima je postigao 156 golova, a s 24 gola vodio je Dinamo do osvajanja najvećeg trofeja u klupskog istoriji – Kupa sajamskih gradova 1966/1967.

 

 

Dinamo je trofej osvojio pobedivši u finalu tada moćni Lids Junajted sa slavnim Džekijem Čarltonom i škotskim legendama Bilijem Bremnerom i Piterom Lorimerom. Tadašnji predsednik FIFA ser Stenli Rous predao je trofej kapitanu i najboljem strelcu Dinama Zambati, a on je ušao u legendu.

Nakon Dinama je igrao za belgijske klubove Zulte Varegem i Krosing Klub (danas trećeligaš), nakon čega se 1972. godine nakratko vratio u Dinamo.

Prestao je da igrati fudbal 1973. godine nakon niza teških povreda meniskusa obe noge koje je morao da operiše pre samog kraja karijere i penzionisanja.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija