• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.11.2020

07:15

(VIDEO/FOTO) 20 GODINA TUGE I IŠČEKIVANJA! Od radosti usred Zagreba, do očaja u naredne dve decenije!

Fudbal

(VIDEO/FOTO) 20 GODINA TUGE I IŠČEKIVANJA! Od radosti usred Zagreba, do očaja u naredne dve decenije!

Podeli vest

Tog, sada već davnog devetog oktobra 1999. godine, tadašnja reprezentacije Jugoslavije izborila je plasman na EURO 2000 u Belgiji i Holandiji. "Plavi" su do šampionata "Starog koninenta" došli ni manje ni više direktno sa krcatog stadiona "Maksimir" u Zagrebu. Jugoslavija je predvođena Vujadinom Boškovom odigrala je 2:2 sa Hrvatskom i izborila vizu za odlazaka na Evropsko prvenstvo

Od tog dana, pa sve do danas, naša zemlja je u dva navrata promenila ima. U međuvremenu nastao je i "Jutjub", zatim "Fejsbuk, "Instagram" i "Viber", a našeg tima i dalje nije bilo na šampionatu Evrope!

Menjali su se selektori, predsednici saveza, zatim igrači, ali je rezultat po nas uvek bio negativan. Bilo je i blamaža, a jedna koju ćemo zaista dugo pamtiti desila se 2003. godine na stadionu u Podgorici gde je Azerbejdžan remizirao sa Srbijom i Crnu Gorom (2:2), a junak gostiju bio je "čuveni" Gurban Gurbanov!

Kasnije, tadašnja SCG je predvođena Ilijom Petkovićem zamalo ostala bez plasmana na EURO 2004. godine, koji je prethodno nasledio Dejana Saviževića na klupi našeg tima. 

Foto: Starsportphoto

Posle Mundijala u Nemačkoj i odlaska legendarnog "Petka" sa klupe nacionalnog tima, na referendumu 2006. godine Crna Gora se otcepila od Srbije, pa su "orlovi" prvi put pod zastavom Srbije i himnom "Bože Pravde" krenuli u pohod ka Evropskom šampionatu 2008. godine u Asutriji i Švajcarskoj.

Foto: Starsportphoto©

Dolazak Havijera Kelmenta na klupu Srbije nije doneo rezultata, pa je naš tim ostao bez plasmana! Pamtiće se i utakmica protiv Poljaka na "Marakani", kada su gosti imali veći broj navijača od naše selekcije.

Španca je na klupi nasledio Radomir Antić i odmah odveo "orlove" na Mundijal u Južnoj Africi! Iako je naš tim ostao za dlaku bez plasmana u narednu fazu Svetskog šampionata, Antić je smenjen sa mesta selektora, a na njegovo mesto došao je Vladimir Petrović-Pižon! U Kvalifikacijama za EURO 2012. godine, Srbija je loše startovala, pa su porazi od Italije (za zelenim stolom 3:0 nakon ispada navijača u Đenovi), a kasnije i Estonije usred Beograda (1:3) bili kobni po našu selekciju.

I pored svega Srbija je u poslednjem kolu imala šansu da trijumomf nad Slovenijom u Ljubljani izbori plasman na EURO, ali je promašaj Nemanje Vidića sa bele tačke koštao "orlove" plasmana, a legendarni štoper Mančester junajteda se nakon tog meča povukao iz reprezentacije!

Srbija je propustila i EURO 2016. godine u Francuskoj, a te kvalifikacije počela je odlučno sa iskunim selektorom, holandskim stručnjakom Dikom Advokatom. Danska je tada šokirala Srbiju na stadionu Partizana, a duel u Humskoj protiv Albanije ostao je upamćen po dronu koji je prekinuo utakmicu.

Foto: AP/Photo

Jedina svetla tačka u tim kvalifikacijama bila je utakmica u Elbasanu protiv Albanije! Radovan Ćurčić, naslednik Advokata na klupi "orlova" uspeo je da zajedno sa igračima ostvari veliki trijumf na teškom terenu i u neprijateljskoj atmosferi albanskih navijača.

Bilo je 2:0 za Srbiju, ali od plasmana u Francusku nije bilo ništa!

Nova tragedija po naš tim desila se na jučerašnjem meču protiv Škota! Imala je Srbija sve u svojim rukama. Domaći teren, gol Luke Jovića u zaustavnom vremenu za 1:1, međutim, Škoti su nakon penal serije i promašaja Mitrovića eliminisali "orlove"!

 

 

Sada nam predstoji još čekanja, pa možda, nakon 24 godine i odemo na taj famozni EURO! Više sreće drugi put! Klapa je spuštena i film je završen!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija