• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Tomković

22.11.2020

08:13

DARKO KOVAČEVIĆ ZA INFORMER! Kokeza NIJE KRIV, sportski sektor SNOSI ODGOVORNOST!

Fudbal

DARKO KOVAČEVIĆ ZA INFORMER! Kokeza NIJE KRIV, sportski sektor SNOSI ODGOVORNOST!

Podeli vest

Protiv Škotske, kad nam je bilo najvažnije, odigrali smo najslabiju utakmicu u poslednjih nekoliko godina, sportski sektor mora da preuzme odgovornost za taj debakl, kaže Kovačević

Suludo je što ni posle 20 godina nismo uspeli da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, kaže za Informer Darko Kovačević! Nekadašnji golgeter Juventusa i naše reprezentacije smatra da sportski sektor u Fudbalskom savezu Srbije mora da preuzme odgovornost za debakl protiv Škotske u finalu baraža za plasman na EP!

Ma kakav pritisak

Ne priznajem takav izgovor, jer imamo igrače iz Premijer lige, Primere, neke koji su igrali završnicu Lige šampiona
Darko Kovačević


Naša selekcija poražena je u Beogradu od skromne ekipe s Ostrva posle izvođenja jedanaesteraca (5:4), a Kovačević ističe da su nas Škoti nadigrali i da su zasluženo trijumfovali. Međutim, nije mu jasno zašto smo dopustili da u najvažnijem meču decenije odigramo onako slabo.

Da vam je neko 2000. godine posle eliminacije sa EP rekao da u naredne dve decenije naša reprezentacija neće igrati na kontinentalnom šampionatu, šta biste mu odgovorili?

- Verovatno bih mu rekao da je lud. Mislio bih da je nemoguće da nam se to dogodi s obzirom na to kakve smo igrače uvek imali, pa i u prethodnih 20 godina. Nismo fudbalska velesila i nije da moramo da igramo na svakom velikom takmičenju, ali da 20 godina čekamo i ne dočekamo odlazak na Evropsko prvenstvo, ma rekao bih da nema šanse.

Fale vođe kao Piksi i Miha

Šta nedostaje aktuelnoj generaciji srpskih fudbalera, a imali ste vi pre 20 godina, kad ste vezali učešća na Svetskom prvenstvu 1998. i Evropskom dve godine kasnije?

- Možda se promenio fudbal, ne znam. Možda fali ono što smo mi imali u Piksiju, koji je bio pravi vođa, i na terenu i van terena. Ili Miha, koji je znao da podvikne kad treba i da održi disciplinu. Oni su mnogo značili Savi, Ćiriću, Nađu, meni, kad smo ulazili u reprezentaciju. Možda smo imali drugačiji emotivni naboj, jer smo bili prva generacija posle sankcija kojoj je dozvoljeno da se takmičiti. Mi smo se kidali i protiv Mađara i protiv Nemaca i protiv Španaca.

Da li vas je šokirao rezultat protiv Škotske?

- Jeste, kao i sve koji su gledali meč, bivše igrače, trenere, pa i samog selektora i ljude u FSS. I tu sad nema mnogo toga da se kaže. Ispustili smo veliku šansu, ali Škoti su bili bolji svih 120 minuta. I da smo pobedili na penale, bili bismo srećni zbog plasmana na EP, ali ostalo bi da nas žulja u glavi da su nas Škoti nadigrali u Beogradu.

Mislite li da su igrači podlegli prevelikom pritisku i da nisu bili psihološki spremni?

- Ne prihvatam pritisak kao bilo kakvo opravdanje. Bio sam igrač i dobro znam o čemu pričam. Pritisak je bio samo u toj meri što se 20 godina čeka na plasman. Igralo se bez publike, ali na našem terenu, bili smo favoriti.

Verujete li da bismo danas pričali o pripremama za EP da prošle godine nije smenjen Mladen Krstajić sa mesta selektora? A odmah za njim ste i Vi podneli ostavku iz, kako ste naveli, moralnih razloga.

- Kad sam posle tog kiksa u Ukrajini govorio da Krstajić mora da ostane, svi su se krstili i gledali me u neverici. Nisam bio za smenu, ali kad je do nje došlo, smatrao sam da je najčasnije da onda i ja odem. Stojim iza te odluke, kao i iza mišljenja da je Krstajića trebalo podržati. S Krstajićem smo počeli da podmlađujemo reprezentaciju kroz Ligu nacija, osvojili prvo mesto u grupi i tako stvorili priliku da se preko baraža plasiramo na EP.

Milojević se dokazao

Da li su do vas stigle priče da je Vladan Milojević prvi kandidat za novog selektora?

- Vlada je odličan trener. Dokazao se u Crvenoj zvezdi, ne samo domaćim trofejima već s dva plasmana u grupnu fazu Lige šampiona i jednim u grupnu fazu Lige Evrope. On je i u Grčkoj bio u konkurenciji za najboljeg trenera, jer je objektivno slabiji klub Panionios doveo blizu vrha tabele. Ja ne znam šta će se dalje dešavati u FSS, da li će biti promene selektora. Vi tako kažete. Ali ako je Vlada kandidat, onda mislim da imamo odličnog kandidata.


Zar nije onda očekivano da i sad, posle debakla protiv Škota, iz moralnih razloga odu selektor, direktor ili čak predsednik FSS?

- Nikad neću govoriti protiv Fudbalskog saveza Srbije i ljudi koji tamo rade, jer verujem da rade najbolje što znaju i da imaju najbolje namere. Saglasan sam s izjavom Tomislava Karadžića da predsednik Slaviša Kokeza nije kriv za ovaj rezultatski neuspeh, jer je obezbedio sve idealne uslove reprezentaciji. Mi iz sportskog sektora snosimo odgovornost za rezultate na terenu.

Smatrate da selektor mora da ode?

- Nije moje da pričam šta bi ko trebalo da radi, ali svi treba da mislimo o interesu srpskog fudbala. Niko nije zalepljen za fotelju. Da uradimo analizu, utvrdimo propuste, onaj ko je pravio greške neka preuzme odgovornost i da krenemo dalje.

Zašto govorite u množini, kao da ste i dalje član FSS?

- Tako se osećam. Ovaj poraz sam doživeo kao svoj. Sve mi to teško pada. Nažalost, mislim da godinama nismo odigrali toliko neubedljivu utakmicu kao protiv Škotske, a pritom se poklopilo da nam je to deceniju unazad bilo i najvažnije. Otuda gnev među ljudima.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sarplaninac

pre 3 godine

od kada je Kokeza preuzeo savez fudbal u srbiji je napredovao u svakom pogledu.

Zozon

pre 3 godine

Sad pucaju na to da samo ode Tumbaković i nikom ništa. Po Darku samo treba da "plati" sportski sektor a po tome Kokeza i njegovi nisu iz sportskog sektora. Možda je to i tačno jer oni nemaju veze sa sportom i fudbalom.

AS

pre 3 godine

KOKEZA JE ČOVEK BROJ 1 U FSS I NJEGOVA ODGOVORNOST JE NAJVEĆA. NIJE ON TAMO POSTAVLJEN ZA UKRAS.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija