• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milan Rašević

25.11.2020

19:33

DAN KAD SAM DOTAKAO BOŽJU RUKU! Urednik Informera o poslednjem susretu s Maradonom!

Fudbal

DAN KAD SAM DOTAKAO BOŽJU RUKU! Urednik Informera o poslednjem susretu s Maradonom!

Podeli vest

Umro je Dijego Maradona, najveći fudbaler kog sam gledao u svom životu. Bio mi je idol i kad sam ga gledao 82. na Marakani, voleo sam ga četiri godine kasnije u Meksiku, a onda sam ga upoznao

Naš prvi susret odigrao se 2010. u Južnoj Africi. Maradona je bio selektor Argentine, ja sam kao izveštač bio na svom drugom Svetskom prvenstvu. Posle pobede nad Nigerijom u Johanesburgu, otišao sam na pres konferenciju na stadionu Elis Park.

Stotine novinara iz celog sveta okupilo se nakon selektorskog debija Dijega na Mundijalu, svi su hteli da budu svedoci istorijskog trenutka. A meni se posrećilo i da se dokopam mikrofona i postavim mu pitanje.

Sećam se da sam mu izazvao osmeh pitanjem da uporedi pobedu nad Englezima dok je kao igrač predvodio Argentinu do titule prvaka sveta u Meksiku sa tom pobedom u Južnoj Africi.

Dijego Maradona i ja

Četiri godine kasnije putevi su nam se ponovo sreli. Brazil je bio domaćin Svetskog prvenstva, a Dijego Maradona nije imao selektorski angažman, ali je zato bio voditelj emisije "De zurda", u prevodu "Levica" na nacionalnoj televiziji Venecuele.

Foto: Dado Đilas

Dijego Maradona i Milan Rašević

Zajedno s legendarnim južnoameričkim novinarom Viktorom Ugom Moralesom vodio je program uživo koji se emitovao nešto pre ponoći po lokalnom vremenu, a osim o fudbalu, Levica se bavila i društveno-političkim temama u Južnoj Americi gde je Maradona s gostima iznosio svoje stavove koji su kao i uvek bili beskompromisni.

PREMINUO DIJEGO ARMANDO MARADONA!

Kao izveštač sa tog Mundijala na kom nije igrala naša reprezentacija, nisam imao dilemu šta će mi biti prioritet i jedan od prvih tekstova iz Rio de Žaneira. Međutim, nije bilo nimalo lako obaviti taj zadatak.

Okružen telohraniteljima

Pre svega jer je studio bio u zabačenom delu grada, pa smo kolega fotograf i ja potrošili malo bogatstvo na taksi da bismo uopšte stigli na lice mesta. Tamo nas je sačekala kolona novinara na istom zadatku. Svi su želeli intervju, a kada se posle par sati pojavio sam Maradona, bilo mu je nemoguće prići jer je išao u društvu sedam telohranitelja.

Pokušaj da ga intervjuišem je propao, ali to me nije sputalo da pokušam ponovo sutradan. Prvo sam se upoznao sa Viktorom Ugom Moralesom, takođe voditeljem emisije. To je Urugvajac koji se sa 20-ak godina preselio u Argentinu i bio je komentator istorisjke pobede Argentinaca nad Engleskom u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Meksiku, kada je Maradona dao gol "božjom rukom", a onda promešao pola engleskog tima i dao najlepši gol u istoriji Mundijala. Bila je to osveta za poraz argentinske vojske na Foklandskim Ostrvima od nadmoćne britanske mornarice.

DAN KADA JE CELA MARAKANA APLAUDIRALA MARADONI! O ovom LOBU će se JOŠ DUGO PRIČATI!

Kada sam uspeo da dobijem dozvolu za intervju s Maradonom nisam ni slutio da će se to desiti iste večeri. Pola sata pre početka emisije, ušao sam u studio gde su šminkerke pripremale Maradonu. Gospodin Morales me je predstavio legendarnom Argentincu, a ja sam ispunio dečačke snove.

Foto: Dado Đilas

Razgovarali smo nekoliko minuta, bilo je kao u magnovenju. Pričali smo o Emiru Kusturici, a kada sam mu pružio telefon i preneo mu Kustine pozdrave, poljubio je ekran. Malo je reći da se nisam odvajao od tog telefona godinama, a i dalje čuvam snimak tog susreta.

Božja ruka

Konačno, posle urađenog intervjua, ostao sam ispred studija do završetka emisije. Tada mi je Maradona opet prišao i pozvao da prošetamo do kombija koji ga je čekao. Uz još nekoliko razmenjenih rečenica, srdačno smo se pozdravili, a ja sam mu pružio levu ruku. naravno, ne iz nepoštovanja, već zbog želje da dotaknem njegovu "božju ruku" koja ga je odvela u istoriju.

Dragi Dijego, živeo si san svakog od nas koji su maštali da postanu fudbaleri, nije ti bilo ravnog ni do kolena. Svi grehovi sada su ti oprošteni, a verujem da ti je večeras i Bog stisnuo Božju ruku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija