• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.11.2020

12:05

12 STVARI KOJE NISTE ZNALI O MARADONI! Zbog jedne stvari je žalio do sudnjeg dana

Fudbal

12 STVARI KOJE NISTE ZNALI O MARADONI! Zbog jedne stvari je žalio do sudnjeg dana

Podeli vest

Jedan od najboljih fudbalera u istoriji najvažnije sporedne stvari na svetu Dijego Armando Maradona preminuo je u sredu od srčanog udara. Nažalost, to je bio povod da on bude sledeća tema naše rubrike "12 stvari koje niste znali"

O legendarnom Dijegu bi mogli da napišemo i 112 stvari, pa nam nimalo nije bilo lako da se odlučimo za smao 12.

U nastavku možete pročitati 12 stvari o Maradoni.

1. Rođen je u Lanusu

El Pibe je rođen 30. oktobra 1960. godine u Lanusu.

2. Karijeru nije počeo u Boki

Profesionalnu fudbalsku karijeru je započeo sa 16 godina igrajući za Argentinos juniors u kom je proveo pet godina, pa je tek onda zaigrao za Boku, klub koji mu je bio u srcu. Takođe, u Boki je odigrao i poslednje dve sezone u karijei.

Foto: ap photo/tanjug

 

3. "Marakana" mu aplaudirala

Na utakmici između Crvene zvezde i Barselone u Beogradu, 1982. godine, je postigao majstorski gol lob udarcem i doživeo je da mu svi na tribinama aplaudiraju.

4. Na istoj utakmici je postigao "gol veka" i najkontroverzniji gol u istoriji fudbala.

Ovo je stvar koju ste definitivno znali, ali tekst o Maradoni ne bi mogao da se napiše bez spominjanja uništavanja Engleza u četvrtfinalu Mundijala u Meksiku 1986. godine. El Pibe je prvo u 51. minutu dao gol rukom koji je nazvan "božja ruka", a samo četiri minuta kasnije je posle slaloma između igrača Engleske obišao i golmana Pitera Šiltona, pa poslao loptu u mrežu.

Te godine je sa Argentinom i osvojio "boginju".

5. Legenda je Napulja

Za Napoli je igrao sedam godina i klub je predvodio do jedina dva Skudeta u istoriji. Posle prve titule koju je osvojio sa klubom, 1987. godine, na unutrašnjoj strani jednog lokalnog groblja je osvanuo grafit "Mrtvi, ne znate šta ste propustili".

I da, stadion San Paolo se od dana kada je El Pibe preminuo zove "Dijego Armando Maradona"!

Foto: Tanjug/AP

 

6. Koristio je kokain više od dve decenije

Legendarni Argentinac je bio kokainski zavisnik od 1983. do 2004. godine (zvanično)

7. Imao je dve ćerke

Dijego i njegova nekadašnja supruga Vilafanje su imali dve ćerke, Dalmu i Đaninu. Ipak, njihov brak se raspao 2004. godine, kada su devojke bile u tinejdžerskom dobu.

8. Imao je i vanbračnog sina

Pre nego što je dobio ćerke, Dijego je u Italiji dobio i sina Dijega juniora, ali ga na početku nije priznao. Prvi put su se sreli tek 2003. godine kada je junior imao 17 godina, a posle se ispostavilo da mu je zaista potomak.

9. Bio je deda sinu Serhija Aguera

Napadač Mančester sitija je bio u braku sa Dijegovom ćerkom Đaninom sa kojom ima sina Benjamina.

Foto: Reuters

 

Inače, Benjaminu je kum Lionel Mesi.

10 = Maradona

On je sinonim za broj 10 i to se nikada neće promeniti!

11. Nije stigao da vidi majku na samrtnoj postelji

Njegova majka Dalma je preminula 19. novembra 2011. godine u 82. godini života, a El Pibe nije uspeo da se vrati iz Dubaija u Argentinu na vreme kako bi ga ona poslednji put videla. Zbog toga je žalio preostalih devet godina svog života.

12. Bio je učesnik pet Mundijala

Na četiri Svetska prvenstva je učestvovao kao igrač, od 1982. do 1994. godine, a 2010. je sa selektorske pozicije predvodio "gaučose" i tada je poražen u četvrtfinalu od Nemačke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Viktor

pre 3 godine

Maradona je najveće ime u svetu fudbala. Mnogo je igrača,fudbalera bilo i biće,ali niko kao što je bio Maradona. Ovim putem bih zamolio sportsku redakciju "Informera" ya jedan prilog koji postoji u arhivi RTS. Radi se o utakmici između fudbalskih reprezentacija Jugoslavije i Francuske . Utakmica je odigrana u Beogradu 70' godina. Na pomenutoj utakmici Ilija Petković postigao je gol tako što je pretrčao polaterena i predriblovao petoricu Francuza. Mislim da bi bilo dobro ya vaše čitaoce da vide taj gol jer je vrlo sličan golu koji je postigao Maradona.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija