• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.01.2021

12:37

ZAŠTO JE U SRBIJI NAJDUŽA ZIMSKA PAUZA U EVROPI? Dva su glavna razloga! Evo zašto su ispred nas Hrvatska, Albanija, Rumunija....

Fudbal

ZAŠTO JE U SRBIJI NAJDUŽA ZIMSKA PAUZA U EVROPI? Dva su glavna razloga! Evo zašto su ispred nas Hrvatska, Albanija, Rumunija....

Podeli vest

Hrvati, Rumuni, Albanci, Mađari, a o fudbalskim velesilama i da ne pričamo, posle zimske pauze vraćaju se na teren pre superligaša, koji imaju najduži odmor

Fudbaleri u Srbiji mogu da se pohvale dužinom odmora od fudbalskih aktivnosti tokom zimske pauze.

Navijači praktično zaborave kada su poslednji put videli ljubimce na terenu i tokom zimskih meseci se baš užele domaćeg fudbala. Najzagriženiji navijači zaborave kakvo je stanje na tabeli Superlige.

Ove godine planirano je da se lopta zakotrlja 6. februara, ranije nego u protekle dve decenije. Ali, zašto Hrvatska, Rumunija, Mađarska i druge zemlje iz regiona imaju uslove da prolećni deo sezone krene ranije, a mi ne? 

VAR donosi promene!

Od naredne sezone i Srbija će imati VAR sistem na rapolaganju, a Ramovš objašnjava koliko će to doneti srpskom fudbalu!

- Var neće doprineti samo regularnosti, nego će podići celu ligu na viši nivo! Integritet lige, napredovanje sudija, novac koji je od velikog značaja! Imaćemo 16 klubova, a zbog VAR-a ćemo doći u situaciju da svih osam mečeva bude uživo prenošeno, a tu su autorka prava, liga će nam biti gledana i zastupljena... 

Primera radi, Italijani, Nemci, Španci, Francuzi obično imaju  minumalnu pauzu  od sedam do 12 dana, Englezi i nemaju pauzu, tradicionalno igraju fudbal i prvog dana Nove godine. Naši susedi poput Albanaca i Rumuna već počeli sa prolećnim delom sezone - 9. odnosno 12. januara. Mađari, koji nemaju ništa povoljnije vremenske prilike od nas, imaju sjajne terene, pa im nije teško ni da počnu ranije, na terenu će biti 23.januara.

Zemlje bivše Jugoslavije su podeljene, dok će Hrvatska startovati prva, 19. januara sa zaostalim mečevima, a  22.januara se nastavlja šampoinat, Makedonija će početi 14. februara, a istog meseca Crna Gora 19, Slovenija 20, a Bosna i Hercegovina tek 27. februara!    

Kada se uporede stadioni primera radi Srbije i naših komšija, Hrvata, jedno je sigurno, naša zemlja ima na oko lepše stadione, svlačionice, verovali ili ne, ali tereni se ne mogu porediti - i to u njihovu korist.

Ostaje da se vidi da li će sve biti spremno da fudbal u Srbiji krene za 6. februar! Nekako smo navikli da nas uvek "iznenadi" sneg u zimskim mesecima, a kako će biti ove godine, saznaćemo uskoro...

O tome zašto je fudbal u Srbiji na pauzi, dok se igra u većem delu Evrope, pričao je Darko Ramovš, generalni sekretar Zajednice Super i Prve lige Srbije.

- Nadmetanje u našoj najkvalitetnijoj ligi već tradicionalno uvek počinje sredinom februara. Ove godine imamo neverovatno velik broj ekipa, 20, i pomerili smo nastavak za početak meseca. Vremenske prilike i infrastruktura su dva glavna razloga zašto Srbija nema mogućnosti da krene ranije sa takmičenjem - kazao je za Informer.rs Ramovš.

Foto: Starsportphoto

Ramovš veruje da će u bliskoj budućnosti infrakstruktura u Srbiji biti na višem nivou

Minulih godina dolazilo je do odlaganja ili prekida mečeva  jer tereni nisu mogli da odgovore zahtevima (Zvezda i Čukarički, Partizan i Mačva...). Svi se pitaju kada će poput Hrvatske ili Albanije naš elitni rang takmičenja imati sve neophodne uslove kada dođe zima?

- Hrvatska, Slovenija i većina zemalja iz okruženja imaju veliku prednost u odnosu na nas - a to je da su članice Evropske unije! Oni su u tom segmentu iznad nas, imaju pristup raznim fondovima za razvoj. Brže i lakše dolaze do ciljeva. Reper treba da nam bude TSC, klub koji je jedan veliki projakat. Oni su model za budućnost, jer poput Zvezde i Partizana imaju svoj trening kamp, i mnogo toga na šta mogu da budu ponosni! 

Foto: crvena zvezda

Ovo je nažalost česta slika sa fudbalskih terena širom Srbije u zimskim mesecima....

Ramovš otkriva da će u bliskoj budućnosti osim reflektora, jedan od uslova za dobijanje licinence biti upravo kvalitetan teren koji poseduje grejna tela.

- Uveren sam da naša liga nije lošija od okolnih, naprotiv. Činjenica je da imamo talentovane igrače, da je iz godine u godinu sve bolje stanje i da napredujemo, a verujem da će i rešenje infratsrukture uskoro biti na mnogo višem nivou, za šta će se zalagati i FSS i dati maksimum da pomogne - rekao je Darko Ramovš i dodao:

- Kalendar takmičenja se pravi pre početka sezone. Mi u tom momentu ne znamo prognozu ni kakva će zima sa sigurnošću biti. Dakle dva ključna razloga zašto takmičenje ne počinje ranije su vreme i infrastruktura - zaključio je Darko Ramovš.

 

 

   


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija