• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.01.2021

07:15

ZAŠTO OVOLIKO STRANACA!? Klubovi u SRBIJI se više oslanjaju na igrače iz INOSTRANSTVA!? Da li je to pravi put? /ANKETA/

Fudbal

ZAŠTO OVOLIKO STRANACA!? Klubovi u SRBIJI se više oslanjaju na igrače iz INOSTRANSTVA!? Da li je to pravi put? /ANKETA/

Podeli vest

Tendencija da srpski klubovi iz inostranstva dovode gomilu igrača nije ustaljena samo u dva najtrofejnija kluba u državi. Stopama Crvene zvezde i Partizana krenuli su i sve druge ekipe, Vojvodina je prednjačila, ali i najčešće promašivala, Čukarički je umeo da izabere stranca, a nekoliko internacionalaca izgradili su lepe karijere igrajući samo u Superligi. Ovo je spisak najpoznatijih stranaca koji su nastupali za klubove u Srbiji u poslednjih pet sezona

Klub iz Novog Sada je u januaru 2015. iz tajlandskog Krabija dovela Džona Marija. Kamerunac je trebao da predstavlja veliko pojačanje za napad Vojvodine, ali za godinu i po dana u Novom Sadu skupio je tek dva nastupa i nije se upisao u listu strelaca.

U julu 2016. otišao je u Rudar Velenje gde je eksplodirao iz Slovenije se seli u Haku, a trenutno je član Šenžena koji ga je otkupio za 4.100.000 evra. Važi za jednog od najboljih napadača u Kini, a Vojvodina će uvek moći da se pohvali da je na fudbalsku mapu dovela Kamerunca.

Dijamantis Huhumis došao sa epitetom reprezentativca Grčke, ali se nije najbolje snašao u Vojvodini. Odigrao je svega sedam utakmica za godinu dana posle čega se preselio u Apolon gde je oživeo svoju karijeru. 

Slavko Bralić hrvatski internacionalac koji je stigao iz Larise u Vojvodinu i odmah oduševio Nenada Lalatovića. Sa Sinišom Saničaninom čini jedan od najboljih štoperskih tandema u Srbiji, ugovor mu ističe na kraju aktuelne sezone. 

Foto: Starsportphoto

Ismael Beko Fofana našao se na spisku Partizanovih stranaca, ali odlazak iz "Humske" nije bio kraj njegovom putu po Srbiji. Čukarički, Vojvodina, a sada i IMT bili su klubovi čije je boje branio Beko Fofana. U dresu Novosađana upisao je 14 nastupa, za Brđane je igrao u dva navrata, sve zajedno 33 puta, a za taj period je postigao sedam golova i isto toliko asistencija. Dok je za IMT nastupio šest puta. 

Foto: Starsportphoto

Samuel Ovusu još jedan od stranaca koji su stekli punu fudbalsku afirmaciju na superligaškim terenima! Prvobitno je branio boje Radnika koji ga je prodao u Genčlerbirligi za 200.000 evra, ali se povremeni reprezentativac Gane nije snašao u Turskoj. Posle raskida sa Genčlerom vratio se u Srbiji i potpisao sa Čukarički.

Foto: Starsportphoto

Ostaće upamćen kao najskuplji stranac koji nije igrao za večite rivale pošto je posle dve sezone u Čuki (71 utakmica, 11 golova, 12 asistencija) otišao u Al Feihu za 1.500.000 evra. 

Li Adi iako je fudbalsku karijeru u Srbiji počeo u Crvenoj zvezdi još u eri Roberta Prosinečkog, stameni štoper nalazi se na spisku stranaca koji su nastupali u Čukaričkom! Na Banovo brdo je stigao iz zagrebačke Lokomotive bez obeštećenja 2016. i u narednih godinu dana je branio boje Brđana na deset utakmica. Mesto na listi najboljih internacionalaca koji su nastupali u Superligi stekao je više zbog igara na "Marakani", ali svakako da je Adi ostao upamćen svim fudbalskim sladokuscima. 

Foto: Starsportphoto

Lukas Pjasentin prototip modernog štopera i jedan od igrača koji su rasli zajedno sa Čukaričkim. Brazilac je na "Brdo" stigao još 2013. ali je u Čuki ostao pune četiri godine odigrao je 103 utakmice postigao sedam golova i upisao jednu asistenciju. Ostao je upamćen kao defanzivac razornog udarca! 

Foto: Tanjug

Tiago Galvao iz Pauliste stigao u Slobodu iz Užica, potom Šerif, pa Čukarički i na kraju Borac. Pravo putešestvije kroz Srbiju imao je Brazilac koji je u Superligi upisao 142 nastupa postigao 27 golova i podelio 18 asistencija. 

Foto: Starsportphoto©

Obeng Regan je takođe u svojoj superligaškoj karijeri branio boje tri kluba. Prvobitno Napretka, potom Čukaričkog, a od 12. januar ove godine nastupa za Mladost iz Lučana. U Superligi upisao je 85 utakmica pet golova i dve asistencije. Iz Čukaričkog je otišao u Inter Zaprešić na iznenađenje mnogih iako je i Crvena zvezda bila zainteresovana tada za njega. Posle dve i po neuspešne sezone u Hrvatskoj vratio se u srpski fudbal. 

Foto: Starsportphoto

Vinsent Eze, još jedan fudbaler koji je svoje ime u Srbiji gradio okolnim putem. Došao je u Metalac kao slobodan igrač, potom ga je Vojvodina otkupila i posle dve sezone prodala za 100.000 evra Čukaričkom, da bi u nedelju Šahtjor Soligorsk dao tri puta više za njega. Najbolje partije u Superligi pružao je upravo na Banovom brdu, a u elitnom domaćem takmičenju upisao je 74 utakmice, 20 golova i pet asistencija. 

Foto: Starsportphoto

Taras Bondarenko prvobitno u Srbiju stigao da igra za Metalac, ali je posle dobre sezone u Gornjem Milanovcu prešao u Radnički iz Niša. U sezoni kada je "meraklije" sa klupe predvodio Nenad Lalatović Ukrajinac je bio jedan od glavnih aduta popularnog Lale. Ipak, po odlasku Lalatovića sa "Čaira" Bondarenko je otišao u Aktau u Kazahstan. 

Foto: Starsportphoto

Rjota Noma u Niš je stigao iz Rudara 2017. Ipak, eksploziju je doživeo pod vođstvom Nenada Lalatovića. Noma je Radnički napustio 2020. a sada brani boje SKA iz Kabarovska. 

Evgenij Pavlov sjajni ruski napadač nastupao je za Mladost iz Lučana i  Radnik iz Surdulice. U januaru ove godine mu je istekao ugovor sa Surduličanima, te je sada slobodan igrač, ali je u karijeri u Superligi postigao 16 golova na 49  utakmica i dodao još tri asistencije. 

Anketa

Noboru Šimura karijeru u Evropi počeo je u Crnoj Gori. Igrao je za Berane, Bar, Bokelj, Sutjesku, odakle je došao u Spartak iz Subotice. "Golubovi" su ga poslali na pozajmicu u Japan, ali po povratku iz domovine Šimura je počeo da pruža sve bolje partije u Linglong Superligi. Ove sezone je upisao 18  utakmica tri gola i dve asistencije. 

Foto: Starsportphoto

Fransis Afrije je drugi stranac kojeg je Vojvodina dovela u kratkom vremenskom periodu. Tada 20-godišnji napadač stigao je iz Bečem Junajteda, ali se ni on nije snašao na "Karađorđu" pa je posle samo šest meseci otišao u meksički Mursielagos. Arije nije debitovao za Vojvodinu, a trenutno je bez kluba. 

Artur Jedigarjan u Proleter je stigao kao bivši reprezentativac Jermenije sa pozamašnim iskustvom. Bogata karijera pomogla mu je da se dobro snađe i u Superligi gde je mladom timu Poreletera pomogao da se razbudi. Nakon novosadskog kluba okačio je košačke o klin. 

Ambraham Frimpong prvobitno branio boje Vojvodine, ali sa manje uspeha nego kada je nastupao u Napretku. Kao jedan od najboljih igrača Napretka prešao u Crvenu zvezdu gde je bio treći štoper kod Vladana Milojevića. U Srbiji je odigrao 

Foto: Starsportphoto

Ibraima Ndiaje slovi za jednog od najboljih stranaca koji su igrali u Superligi. Došao je u Napredak iz rodnog Senegala, da bi se posle sjajne sezone otisnuo u danski Rangers. Ipak, na severu Evrope se nije najbolje snašao pa se brzo vratio u Napredak gde je ponovo oživeo karijeru. Iz Kruševca je preošao u Čukarički gde i danas igra. U Srbiji je upisao 210 utakmica, a za to vreme je postigao 57 golova i podelio 22 asistencije.  

Foto: Starsportphoto

Obiora Odita kada smo sastavljali spisak, bilo je dvoumljenja da li Odita treba da bude svrstan među strance obzirom da je gotovo celu igračku karijeru proveo u Srbiji. Ipak, momak rođen u Nigeriji sigurno je jedan od najboljih internacionalaca koji su nastupali u Superligi. Igrao je za Javor u četiri navrata, za Partizan, Voždovac i Mladost iz Lučana. Upisao je 252 nastupa u elitnoj fudbalskoj ligi postigao 42 i namestio 21 gol.

Foto: printscreen Twitter

Žozef Bempah je stigao u Vojvodinu kao slobodan igrač takođe iz Bečama, ali se ni on nije snašao u Novom Sadu. Otišao je posle samo sedam meseci u Mursielagos. Kasnije se vratio u Srbije igrao za Slobodu iz Užica, Proleter iz Novog Sada, Radnički iz Pirota, a trenutno nastupa za čačanski Borac. Za Vojvodinu je nastupao na devet utakmica, a postigao je i tri gola. 

In-Hjeok Park je bio prvi fudbaler iz Južne Koreje koji je nosio dres Vojvodine. Stigao je kao veliko pojačanje iz Hofenhajma na pozajmicu poslednjeg dana avgusta 2017. Park je takođe trebao da predstavlja pojačanje za napad "stare dame", ali je upisao samo četiri nastupa u crveno-belom dresu posle čega se vratio u Hof. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
strucnjak

pre 3 godine

Menadzere ne zanima kvalitet srbskog fudbala nego profit (kupis jeftino, prodas skuplje).

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija