• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.03.2021

07:20

12 STVARI KOJE NISTE ZNALI O PIKSIJU! U Nagoji ima svoj TRG i kapiju! Venger ga čekao u hodniku! /VIDEO/

Fudbal

12 STVARI KOJE NISTE ZNALI O PIKSIJU! U Nagoji ima svoj TRG i kapiju! Venger ga čekao u hodniku! /VIDEO/

Podeli vest

Zašto Piksi, šta u Japanu znači kada spomenete ime novog selektora Srbije, koji carski orden je dobio? Na ova, ali i mnoga druga pitanja odgovore ćete naći u tekstu posvećenom stvarima koje možda niste znali o Draganu Stojkoviću Piksiju, selektoru fudbalske reprezentacije Srbije

Dragan Stojković Piksi u sredu je i zvanično preuzeo mesto selektora reprezentacije Srbije, a u petak objavio je i spisak igrača na koje računa za prvo okupljanje. 

Foto: Starsportphoto

Iako je život novog selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija većini zaljubljenika u sport poznata stvar, mi smo Vam izdvojili 12 stvari koje možda niste znali o legendarnom fudbaleru. 

1. Odakle nadimak Piksi

Iako je većina ljubitelja fudbala u Srbiji upoznato sa podatkom da nadimak Dragana Stojkovića potiče od popularnog crtanog filma iz njegovog vremena. Kada je bio dečak na televiziji glavni junaci bili su Piksi i Diksi, te je on postao Piksi, ili Pixi, kako su ga u inostranstvu pisali i zvali. 

2. Veliko drugarstvo sa Arsenom Vengerom

Tokom svog perioda u Nagoja Grampusima godinu dana sarađivao je i sa Arsenom Vengerom koji je bio oduševljen Piksijem. Francuz je želeo da ga povede sa sobom 1996. godine u Arsenal i oko njega bazira igru slavnog londonskog tima, ali je Stojković ipak ostao u Japanu. 

Prošlo je mnogo godina nakon čega je otkrivena informacija da je Venger čekao ispred sale u kojoj je Piksi sastančio sa upravom Nagoje kako bi saznao da li ide sa njim u Arsenal ili ne. 

- Sedeo je Venger u foajeu i kada je ugledao, skočio je, raširio ruke i pitao: 'Šta si odlučio?' Nije se naljutio kada sam mu saopštio da sam potpisao novi ugovor, ali mi je rekao: 'Šteta, hteo sam na tebi da baziram igru. Želeo sam da budeš Arsenalova desetka. I bez mene je napravio čudo u Arsenalu. Osvojio je duplu krunu i sezonu završio bez poraza - prisetio se Piksi. 

3. Bulevar i deo stadiona u Nagoji nosi njegovo ime

Aktuelni selektor Srbije u Nagoja Grampusima sa velikim  uspehom nastupao je od 1994. do 2001. godine. Koliko dubok trag je ostavio ne samo u klubu nego i u celom gradu govori činjenica da se jedan ulaz na "Tojota stadion" zove "Pixi gate" (Piksijeva kapija), te da trg u samom gradu nosi ime srpskog trenera. 

Tojota je specijalno napravila model "Pixis", koji je bio proizveden u 60.000 primeraka što dodatno potrđuje status selektora Srbije u "zemlji izlazećeg sunca". 

4. Japanski carski orden

Piksi je 2015. godine odlikovan Orednom izlazećeg sunca sa zlatim zracima, carskim odlikovanjem koje se dodeljuje Japancima i strancima za izuzetan doprinos u državi. 

Kako se navodi Stojković je nagrađen za doprinos unapređena prijateljskih odnosa Srbije i Japana. 

5. Gol sa klupe u odelu i cipelama

U danima kada je sedeo na klupi Nagoje Dragan Stojković Piksi je dobio crveni karton zato što je postigao gol. Te 2009. godine na utakmici protiv Jokohame Piksi je loptu koju je ispicao golman rivala dočekao i volejem poslao direktno u mrežu sa 40-ak metara. 

Sudija mu je pokazao crveni karton, a srpskog stručnjaka su ispratili sa terena uz ovacije. 

6. Odbio da šutira penal protiv Zvezde

Dragan Stojković Piksi najveći klupski uspeh ostvario je u dresu Marseja kada je u finalu Kupa evropskih šampiona posle penala poražen od Crvene zvezde. 

Piski je bio rovit, te je ušao u produžetku. Imao je rođeni Nišlija nekoliko dobrih poteza, ali je i posle produžetaka ostalo 0:0, te se otišlo u penale. 

Ipak, Dragan Stojković je odbio da šutira prenal protiv svoje Zvezde. 

- Nisam želeo da ja presudim Zvezdi, bez obzira koliki sam profesionalac. Znao sam da ču se na kraju radovati, i ako dobijem i ako izgubim. Desilo sa da je Zvezda pobedila, a meni je srce bilo puno - govorio je Piksi..

7. Bio je na pragu Partizana, ali je dao reč Draganu Džajiću

Uprava Radničkog iz Niša Piksija je želela da proda Partizanu, ali je on kao zakleti Zvezdaš i momak sa čvrstim karakterom odbio crno-bele. Pored toga, Stojković je obećao Draganu Džajiću da će doći u Zvezdu i želeo je da održi reč. 

8. Zvezdina zvezda 

Dragan Stojković Piksi u Crvenu zvezdu stigao je 1986. U crveno-belom dresu odigrao je 219 mečeva i postigao 54 gola osvojivši dve titule prvaka države. 

Sa velikim uspehom nosio je kapitensku traku, a nepune četiri godine po dolasku na Marakanu postao je peta i poslednja Zvezdina zvezda. 

9. Gol iz kornera na večitom derbiju

Tokom bogate karijere Dragan Stojković Piksi postigao je pregršt lepih golova, ali će se zauvek pamtiti njegov gol iz kornera Partizanu na večitom derbiju. 

Pored toga bio je jedan od nosilaca ekipe koja je umalo eliminisala Milan 9. novembra 1988. godine kada je beogradska magla spasila kasnijeg prvaka Evrope. 

10. Bronzana medalja sa Olimpijskih igara u Los Anđelesu

Dok je još bio igrač Radničkog iz Niša Piski je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1986. godine. Ekipa koju je sa klupe predvodio Ivan Toplak iz grupe je izašla sa tri pobede. 

U četvrtfinalu savladana je Zapadna Nemačka sa 5:2, ali je Francuska zautavila Piksija i družinu u polifinalu. Posle produžetaka bilo je 4:2, da bi u borbi za bronzi Jugoslavija savladala Italiju sa 2:1.

11. Dokumentarni film "Piksi" 

Reditelj Miloš Pušić autor je dugomeražnog dokumetarnoog filma o Draganu Staojkoviću Piksiju. 

Snimanje filma po imenu "Piksi" trebalo bi da se završi uskoro, ali je koronavirus poremetio planove rada jer je deo filma trebao da se snima u Nagoji. 

12. Predsednik Crvene zvezde

Nakon igračke karijere Stojković 2001. godine postaje predsednik Fudbalskog Saveza Jugoslavije, da bi 2005. godine postao predsednik Crvene zvezde. 

Tokom dvogodišnjeg mandata Piksija, Zvezda je uzela dve duple krune i dva puta igrala grupnu fazu Kupa UEFA. Crveno-belima je Liga šampiona izmakla za dlaku pošto su eliminisani u poslenjim kolima od Milana i Rendžersa. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija