• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.08.2021

14:14

Kreće prvenstvo od 8,9 milijardi evra! Počinje nova sezona u ENGLESKOJ PREMIJER LIGI!

Tanjug/AP

Fudbal

Kreće prvenstvo od 8,9 milijardi evra! Počinje nova sezona u ENGLESKOJ PREMIJER LIGI!

Podeli vest

Pauza od dva i po meseca je gotova, konačno kreće Premijer liga!

Nova sezona najjačeg klupskog fudbalskog prvenstva na svetu, čiji timovi vrede čak 8,9 milijardi evra, počinje večeras utakmicom između Brentforda i Arsenala (21.00, Sport klub 1)!

Titulu prvaka brani Mančester siti, ali "građani" neće imati nimalo lak zadatak. Velika konkurencija "građanima" biće Liverpul, Čelsi i znatno pojačan gradski rival Junajted. Klub sa "Itihada" i dalje ima najskuplju ekipu na Ostrvu (1,06 milijardi), a ove sezone pomerio je granice kupovinom ofanzivca Džeka Griliša iz Aston Vile za 117,5 miliona evra, što je najveći transfer u istoriji engleskog šampionata.

Foto: Tanjug/AP

 

PREMIJER LIGA KROZ BROJKE

561 fudbaler u 20 ekipa
3 tima ispadaju u niži rang
26,5 prosečna starost igrača
5,66 milijardi evra ugovor o TV pravima
NAJVIŠE TITULA
20 Mančester junajted
19 Liverpul
12 Arsenal
9 Everton
7 Mančester siti, Aston Vila
6 Čelsi, Sanderlend


Čeka se Kejn

Međutim, najveći problem za menadžera Pepa Gvardiolu je deficit u napadačkoj liniji, pošto je posle odlaska Serhija Aguera u Barselonu jedini klasični centarfor Gabrijel Žesus. Prva želja je Hari Kejn iz Totenhema, kojeg gazda "pevaca" Danijel Levi ne želi da pusti za manje od 180 miliona evra, a prelazni rok završava se 31. avgusta u ponoć. Zanimljivo, upravo će ova dva tima odmeriti snage u derbiju 1. kola (nedelja, 17.30).

- Ukoliko bude moguće, dovešćemo napadača. Ako ne, igraćemo bez klasičnog špica. Zainteresovani smo za Kejna, ali sve zavisi od Totenhema. Sada razmišljam samo o startu prvenstva. Zbog gustog kalendara ovog leta momci su imali kraću pauzu, manje vremena za pripreme, pa nije realno očekivati da odmah uđemo u formu. Verujem da ćemo tek posle reprezentativne pauze dostići pravi nivo - rekao je Gvardiola.

Foto: reuters

 
KVOTE ZA PRVAKA

1. Man. siti 1,67
2. Liverpul 6,00
3. Čelsi 6,00
4. M. junajted 9,00
5. Lester 41,00

Za Liverpul će najveće pojačanje biti oporavljeni defanzivac Virdžil van Dajk, koji se vraća na teren posle devet meseci. "Crveni" su kupili i štopera Ibrahima Konatea od Lajpciga, a ugovori su produženi sa Fabinjom, Aleksandar-Arnoldom i golmanom Alisonom. Otišao je vezista Žoržinjo Vajnaldum u PSŽ, a jedini problem stvara povreda levog beka Endija Robertsona.

Ofanzivci Salah, Mane i Firmino, uz Žotu, ponovo će biti udarni trio velikana sa "Enfilda".

- Naš glavni zadatak u novoj sezoni je da uzmemo titulu. Očekujem uzbudljivu i neizvesnu trku. Veliki plus je povratak navijača na tribine, sa njima smo mnogo jači - naglasio je Sadio Mane.

Foto: reuters

 


Posle osvajanja Lige šampiona, uspeo je Čelsi da se domogne i Superkupa Evrope, pa je naredni cilj za Tomasa Tuhela upravo trofej u domaćem prvenstvu. Ekipa je ostala na okupu, otišao je samo centarfor Olivije Žiru u Milan, ali je zato dogovoren veliki povratak Romelua Lukakua iz Intera za 115 miliona evra. Belgijanac će biti ogromno pojačanje za "plavce", koji su poslednji put bili prvaci 2017. godine.

NOVI MENADŽERI

Everton Rafael Benitez
Totenhem Nuno Espirito Santo
Kristal palas Patrik Vijera
Vulverhempton Bruno Lage


Stiže i Vlahović

U Totenhemu se sve vrti oko Kejna, a kao zamene za najboljeg strelca pominju se naš Dušan Vlahović i Lautaro Martinez iz Intera. Stigli su u London defanzivac Kristijan Romero iz Atalante i krilo Brajan Hil iz Sevilje, dok je u suprotnom smeru otišao Erik Lamela. Iz prikrajka šansu vrebaju Lester i Arsenal, mada će teško pomrsiti konce favoritima.

Foto: Tanjug/AP

 


 

VREDNOST TIMOVA

1. Mančester siti 1,06 milijardi
2. Liverpul 904,50 miliona
3. Čelsi 896,50
4. M. junajted 858,25
5. Totenhem 705
NAJSKUPLJI IGRAČI
1. Hari Kejn 120
2. Kevin de Brujne 100
3. Muhamed Salah 100
4. Džejdon Sančo 100
5. Bruno Fernandeš 90
NAJVEĆI TRANSFERI OVOG LETA
Džek Griliš Aston Vila - M. siti 117,5
Džejdon Sančo Dortmund - M. junajted 85
Ben Vajt Brajton - Arsenal 58,50
Kristijan Romero Atalanta - Totenhem 55
Rafael Varan Real Madrid - M. junajted 45
* Sve sume su izražene u milionima evra
** Prelazni rok se završava 31. avgusta

Najveća očekivanja su od Mančester junajteda. Dobio je menadžer Ole Gunar Solskjer zvučna pojačanja u napadu i odbrani - Džejdona Sanča iz Dortmunda i Rafaela Varana iz Reala.

Navijači s razlogom veruju da titula može da se vrati na "Old Traford" posle devet godina.

- Ova sezona će biti jedna od najjačih u istoriji Premijer lige. Borba za šampionski pehar biće mnogo otvorenija. Prethodnih godina su dominirali Siti i Liverpul, ali sada smo mi i Čelsi veliki izazivači - poručio je Solskjer.


Matić: Vreme je da uzmemo trofej

Iskusni srpski vezista Nemanja Matić (33) smatra da je došlo vreme da njegov Mančester junajted bude šampion.

- Trofeji su naša obaveza, a najvažniji je onaj namenjen prvaku Engleske. Doveli smo dobra pojačanja, na svakoj poziciji imamo po dvojicu ili trojicu vrhunskih igrača. Da, Liga šampiona je sjajno takmičenje, odmeravanje sa najboljim timovima u Evropi, ali Premijer liga je nešto posebno i najveća mi je želja da je osvojim sa Junajtedom - priznao je Matić.
 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

Vesti

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini
Politika

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini

Delegacija Narodne skupštine Srbije doputovala je danas u Peking, gde će učestovati na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK), jednog od najvažnijih organa vlasti u Narodnoj Republici Kini.

03.06.2024

11:41

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!
Politika

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik izjavio je da je rezolucija o Srebrenici propala na glasanju u Generalnoj skupštini UN i da je takvo glasanje rezultat i ogromnog truda i delovanja Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, koji su, kako je istakao, neumorno u nebrojenim kontaktima sa članicama UN ukazivali na jednostranost i netačnost onoga što je bošnjačko-nemačka rezolucija spremila kao osudu srpskog naroda, Srbije i Republike Srpske.

03.06.2024

10:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija